Джонатан Стрейндж и мистър Норел

Оригиналната и изобретателна епична история на Сузана Кларк „Джонатан Стрейндж и мистър Норел“ („Jonathan Strange And Mr. Norrell”), която излиза през 2004 година, става фаворит на критика и публика и (не само заради обема си) вероятно би била доста трудна задача за адаптиране. Не че ВВС се боят от предизвикателствата! Най-отговорно са възложили на Питър Харнес (сценарист на последните три епизода на телевизионната трилър-поредица „Wallander” с Кенет Брана в главната роля) да се занимае с подготовката на шест мини-филма. Тоби Хейнс („Doctor Who”, „Sherlock”) ще седне на отговорното, режисьорско столче.

Сюжетно – разказът е за ранния 19 век, когато магичното е на път съвсем да изчезне, но се появява Гилбърт Норел и удивява всички със способностите си да практикува „тъмни изкуства”. Младият Джонатан Стрейндж става негов ученик, двамата се сдобиват със слава, докато една грозна, публична свада не ги изправя един срещу друг. Добавете към това и Наполеоновите войни, защото Стрейндж и Норел водят магически битки по време на военните действия. Да, правилно сте прочели – тук иде реч за фентъзи-алтернатива на епизоди от познатата ни история на човечеството. Което е… супер-страхотно! Подкрепяме изцяло всички възможни начини глупавото земно народонаселение да си научи историческите факти (и уроци), за да не си повтаря грешките до безкрай – може пък да са липсвали именно магически фокуси, за да изпъкне по-ярко 19 век?!

Опит за адаптация на голям екран е бил правен през 2005/2006 година от New Line, със сценарий на Кристофър Хамптън („Изкупление”) и режисьорска перспектива за Джулиан Фелоус, но как си представяте фентъзи-епос от около 800 страници в един-единствен филм?! При това – „бритиш стайл”? Тази история направо си плаче за телевизионна поредица – и ВВС са напълно способни да я реализират, с присъщия им професионализъм. Go-go-go!

Можете да прочетете ревюто на нашите приятели от Книголандия.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *