В момента, в който видяхме проекта осъзнахме, че притежава огромен потенциал – и решихме да се включим като копродуценти” – това са думи на Тимур Бекмамбетов във връзка с работата на компанията му Bazelevs Group по „Снежната Кралица”, които са се заели с разпространението на филма. Новата версия на класическата приказка по Ханс Кристиан Андерсен е дело на Wizart Animation, най-скоростно развиващото се анимационно студио в Русия, които ще имат възможност да представят филма на Американския филмов пазар (AFM) във вариант Stereoscopic 3D. Ето как изглежда международният трейлър на филма.

В стремежа си да създаде нов свят – хладен и практичен, където емоциите трябва да бъдат заменени от точност на линиите, а полярният вятър ще изстуди душите на хората, Снежната Кралица преследва всички творци и техните наследници. На малката и смела Герда, която смело потегля на път, за да спаси Кай, й предстои да се сблъска с ледения свят на Снежната Кралица. И всички знаем, че препятствията по пътя са преодолени, Герда е станала по-силна, а си е намерила и нови приятели…

Над сценария на „Снежната Кралица” работят Максим Свешников (сценарист на филмите „Альоша попович и Тугарин Змей”, „Добриня Никитич и Змей горянин”, „Иля Муромец и Славеят-разбойник”) и Владлен Барбе, които стават и режисьори на проекта. Основните персонажи говорят с гласовете на Иван Охлобистин, Юрий Стоянов, Людмила Артемиева и популярната руска тийн-звезда, певицата Нюша. Според режисьорите именно нейната кандидатура се оказала най-органична – и като енергия, и като тембър на гласа, още повече в саундтрака на филма има и един акцент, който ще е бонус в разпространението на филма.

Снежната Кралица” излиза на екран в самия край на 2012 година, а в дните преди премиерата се очаква клипа на Нюша „Това е Новата година” („Это Новый Год”), в който тя ще се появи пред публиката в двата си образа – на Герда и шоу-знаменитост! Тя споделя, че още от малка много харесва героинята, която е имала шанса да озвучи, и казва от името на всички участници в проекта: „Ние вложихме всичко от себе си!” Английският и руският саундтрак са дело на номинирания за „Еми” композитор Марк Уилът и освен Нюша, в тях участва и латвийската група „Prata Vetra (Brainstorm)”.

Не бихме искали да пропуснем още подробности: в края на миналия декември руският фонд за кино обнародва списък с анимационни проекти, които получават подкрепа за осъществяването им, и „Снежната Кралица” на кинокомпанията „INLAY FILM” е сред тях. И това ако не означава грижа за киното… Преди две седмици филмът беше представен в програмата Works-in-Progress на руския международен пазар за проекти Red Square Screenings в Москва, а окончателното приключване на работата по него е станало факт на 22 октомври – точно 55 години след деня, в който на екран излиза прочутия рисуван филм на Лев Атаманов „Снежната Кралица”.

Според думите на Олга Синелщикова, директор по въпросите на бизнес-развитието в Wizart Animation:

„тази впечатляваща нова адаптация на „Снежната Кралица” вече е предизвикала изключителен интерес в международните киносреди, което доказва, че стойностните анимации биха привлекли публика в салоните навсякъде по света, независимо от това дали са американски, руски или са създадени от творци в някоя друга държава”.

Именно затова продуцентите са горди, че ще представят филма на AFM, а конкретната прожекция е планирана за… днес, 1 ноември 2012.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Богатирската трилогия на студио „Мелница“ е великолепна, нямам капка съмнение в този екип.
    Като върл привърженик на филмите на „Гибли“ и „Пиксар“ твърдя, че най-новите руски анимации, изброени по-горе в никакъв случай не са по-лоши. Който ги е гледал знае какво имам предвид.