Карло Рамболди

Един пример, че лошите новини не винаги пътуват бързо. Леко изолирани на българското Черноморие днес със закъснение научихме, че на десети август след дълго боледуване на 86-годишна възраст е починал Карло Рамболди, една от легендите на специалните ефекти.

Рамболди е носител на „Оскар” за създаването на две от най-емблематичните филмови извънземни на всички времена – Извънземното на Спилбърг и Пришълецът (той е отговорен за изработката на дизайна на Гигер и автор на механиката на иконичната фалическа глава).

Рамболди ще остане в историята и с незабравимата си работа по филми като „Profondo Rosso” („Deep Red”), „Nightwing”, „Possession”, „Близки срещи от третия вид”, „Дюн” и „Кинг Конг” (1976), за който има специален „Оскар” за постижения в специалните ефекти. Той е и първият майстор на ефекти, който е бил принуден да докаже, че работата му във филм не е истинска. Става дума за сцената с осакатяването на кучето в „A Lizard in a Woman’s Skin” на Лучио Фулчи, който е бил подведен под отговорност заради „жестокост към животни”.

Поклон пред паметта му!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *