Phase IV

Едва ли ще ви изненадаме, ако кажем, че сме фенове на Сол Бас – всеки уважаващ себе си фен на киното (дори и да не се вълнува от дизайн) е фен на Сол Бас, а многобройните му гениални постери, начални надписи и корпоративни лога са повлияли до такава степен на историята и развитието на дизайна и киното, че са достигнали и до най-незаинтересованите, дори и да самите те да не знаят името му и никога да не са чували за него. Но въпреки че сме му толкова големи почитатели, не ни е срам да си признаем, че не сме гледали нито един от опитите му като режисьор, които включват няколко късометражни филма и една фантастика, описвана от запознатите като „много странен и чудесен филм”, „Phase IV”.

Сюжетът на „Phase IV” проследява колония мравки, които еволюират и развиват колективен, по-висш интелект. Когато двама учени започват да разследват пустинния мравуняк, бързо става ясно, че насекомите (изиграни във филма от действителни мравки, заснети с макро-фотография) са готови на всичко, за да защитят колонията си. „Phase IV” излиза по кината през 1974, но наскоро отново придоби популярност, благодарение на Netflix, където за кратко е бил достъпен. Но дори късметлиите, гледали филма (независимо дали през 1974 или по-скоро), не са виждали истинския, оригинален край, който Сол Бас е заснел и който „Paramount” са отрязали. Този, наскоро открит в архивите край никога не е бил показван и не е включен в нито едно издание на филма.

Миналата седмица обаче, благодарение на The Cinefamily, филмът е бил прожектиран в Лос Анжелис с оригиналния край (вчера е имало специална повторна прожекция – явно интересът не е никак малък). Според THR новият стар край „се връзва идеално с филма на Бас и неговия визуален стил и освен това извежда до финал идеите, разглеждани, но не и развити в кино-версията”.

И най-важното, благодарение на този край и тези неочаквани прожекции, ние научихме за съществуването на филм, който задължително трябва да гледаме. С оригиналния край. За съжаление, няма никаква информация за предстоящо DVD или Blu-ray издание, но ние тайно се надяваме.

Вижте оригиналния трейлър на филма!

http://www.youtube.com/watch?&v=IuhgBvOWb_k

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Спомням си, че почти заспах на този „много странен и чудесен филм“.

  2. На мен ми беше много скучен и не си спомням почти нищо, но има хора, които го харесват и затова се бях подвел да го гледам. Виждам, че има и MST3K версия, която може да е по-забавна, макар и да не съм останал с впечатлението, че е толкова зле за да заслужава MST3K. Може пък на теб да ти хареса.

  3. Много рядко попадам на наистина забавни MST3K версии. А този смятам да го гледам от чисто любопитство.