Алмодовар предизвиква интерес „по дифолт” – онези, които го обичат, се радват да видят пореден негов филм (дори и да е разочарование), а другите, които не го харесват/разбират, се радват да видят пореден негов филм (особено ако е разочарование!). Хубавото в случая е самият факт, че Алмодовар май наистина е гледан от всички.

Поредния му филм се нарича „Los Amantes Pasajeros” (запознавали сме ви с проекта, но тогава беше с заглавие „The Brief Lovers” – между другото сегашното английско заглавие е нелепото „I’m So Excited”) и както можете да видите от кадрите по-долу (благодарение на продуциращата компания El Deseo), снимачният процес е в разгара си.

Los Amantes Pasajeros

Los Amantes Pasajeros

Los Amantes Pasajeros

Los Amantes Pasajeros

Los Amantes Pasajeros

Los Amantes Pasajeros

За първи път в творчеството на режисьора сюжетът е ситуиран в изключително ограничено и затворено пространство – пътническата зала на един самолет. Според първоначалните обещания, във филма ще бъдат проследени реакциите на без съмнение свръх-колоритните герои на Алмодовар по време на един самолетен инцидент. Ето малко клаустрофобични детайли, споделени от самия автор:

Филмът разказва за група хора, попаднали в затворено пространство, откъснати от света. Писането на сценария го започнах от една хрумка, а резултатът се оказа ансамблова комедия – морална, вербална и нереална, или по-скоро нереалистична. Постарах се да изключа реалността от действието, но понякога тя се „процежда” в творението ти дори без да забележиш.

По време на „бременността” ми с този проект не мислех конкретно за никой филм, повлияха ми по-скоро телевизията и моята клаустрофобия. Аз съм от режисьорите, на които телевизията влияе изключително много, но не го осъзнават… Във всеки случай главните герои в този филм са думите. Винаги съм вярвал, че истинското ми призвание е било да стана велик писател. Не съм преставал да се упражнявам – сценариите ми са доказателството, но изпитвам носталгия по измислените сюжети, а специално „Los Amantes Pasajeros” беше вдъхновен от друга носталгична мисъл – за театъра…

В този филм има повече герои от обикновено – и много по-малко място от обикновено.
Имало е подобни филми, за групи от хора или личности, хванати в капана на изключително малко пространство – от „The Exterminating Angel” на Луис Бунюел до „Buried” на Родриго Кортес, като в последния действието се развива в най-малкото пространство, което човек може да си представи – в един ковчег…

Операторските отговорности отново са поверени на Хосе Луис Алкaйнe, с когото Алмодовар прави „Кожата, в която живея”, „Завръщане”, „Лошо възпитание”, „Ела, завържи ме!” и „Жени на ръба на нервна криза” – нали от заглавията става ясно, че няма как човекът зад камерата да не знае прекрасно какво би искал от него артистичният автор?

В актьорския екип на Педро са Хавиер Камара, Сесилия Рот, Лола Дуеняс, Раул Аревало, Карлос Аресес, Антонио дела Торе, Хуго Силва, Уили Толедо, Мигел Анхел Силвестре, Бланка Суарес, Хосе Луис Торийо, Хосе Мария Яспик, Лая Марти, със специалната поява на Пенелопе Крус, антонио Бандерас и Пас Вега.

Sony Pictures Classics планират лятна поява на екран на филма през 2013 година, като е много вероятно Алмодовар да го покаже, по традиция, премиерно в Кан идния май.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *