Нютон

Ново студио – BiteSize Entertainment – обяви желанието си да намери място в света (и бизнеса) на киното. Това се случи по време на фестивала в Кан, където продуцентите Роб Коен („Бързи и яростни”) и Джин Къркууд („Роки”) обявиха, че един от бъдещите проекти на студиото е екшън филм, посветен на сър Исак Нютон.

17 век, Великобритания, Нютон е прочут физик, математик, астроном, философ, алхимик – човек на науката, често определян като най-великия и влиятелен учен, живял някога. Множеството открития в най-различни области (най-вече любимата на всички история за гравитацията и ябълката), с които е известен Нютон, изместват от знанията ни за него факта, че в продължение на 30 години той е бил главен детектив и магистър на британския Монетен двор. Нали можете да си представите какви проблеми е трябвало да решава един Шерлок Холмс във века на Просвещението (ако въобще ни бъде разрешена подобна противоречива и антихронологична препратка!)?

Идеята на продуцента Коен е паралелно с филма да бъде пуснат и „графичен роман” (някак си не подхожда да го наречем комикс, когато е свързан с Нютон?!) с подробности от живота на прочутия учен, за да се подгрее очакването за филма, а защо не и с образователна цел? Може и да сумтим скептично по повод имената, които стоят зад проекта, и какво разбират те от филми за отминали векове (отговорни са за „Трите Хикса”, „Стелт”, „Get Rich or Die Tryin” и предстоящата екранизация по романа на Джеймс Патерсън „I, Alex Cross”), обаче може да се окаже, че точно такъв подход ще събуди желанието за знания у новите, екшън-поколения младежи. Един дългокос Нютон, развял мантия в мократа лондонска нощ, по стъпките на неразкрито престъпление – ммм, просто си представяме къдриците на Къмбърбач… Това беше просто прелитаща мисъл…

Според Variety в плановете на новата компания BiteSize се включват още драматичната комедия „Mad Dogs and Englishmen” с Колин Фърт в ролята на прочутия сценарист, композитор, режисьор, актьор и певец Ноел Кауърд, както и филм за журналистката и издадел Ребека Брукс, станала печално известна покрай скандала с подслушване на телефони на знаменитости от екипа на таблоида News of the World. В основата на този филм е статията от Vanity Fair „Untangling Rebekah Brooks” на Сузана Андрюс, като и двата проекта навярно ще успеят да привлекат интерес – и инвеститори.

Ние стискаме палци за Нютон-екшъна – звучи ни много любопитно и ще го очакваме с интерес!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *