Момчето, което беше цар

Днес, 15 юни в зала 1 на „Националният Дворец на Културата” ще се проведе единствената планирана кинопрожекция на последния филм на авторите на „Георги и пеперудите“, „Момчето, което беше цар“, който представлява интересна и оригинална „символична равносметка на последните 20 години политически живот в България.”

Вижте трейлъра, а след това прочетете и официалното прес-съобщение, посветено на събитието.

„MOMЧЕТО, КОЕТО БЕШЕ ЦАР“ С ЕДИНСТВЕНА ПРОЖЕКЦИЯ В ЗАЛА 1 НА НДК НА 15 ЮНИ

Филмът спечели наградата за най-добър режисьор на документален филм на Българската филмова академия

Авторите на „Георги и пеперудите“ подготвят уникална за България прожекция на последния си филм – „Момчето, което беше цар“. Събитието ще се състои на 15 юни в зала 1 на НДК. Изборът на тази дата не е случаен – 16 юни е рожденият ден на Симеон Сакскобургготски. Този подход цели да провокира дебат и една символична равносметка на последните 20 години политически живот в България. „Филмът ни засяга особено важна и деликатна за съвременната българска общественост тематика, тази за вярата в демокрацията и сантименталната и противоречива носталгия по бившия цар и бивш министър-председател на България Симеон Сакскобургготски. Биографията на Симеон се превърна в събирателен образ на много съществени трансформации през последните години“, споделя Мартичка Божилова, продуцент на „Момчето което беше цар“.

Световната премиера на филма бе през септември миналата година в рамките на най-мащабния фестивал в света, Международния филмов фестивал в Торонто, Канада, последвана от европейска премиера на престижния фестивал „BFI London International“. Водещото издание „Time Out London“ коментира, че  “Ерол Морис среща братя Коен в този филм – един истински деликатес…”, а „Variety“ определи монтажа като първокласен. Безспорната сила на филма е виртуозният баланс на силно полярните позиции по темата, особено в нашето общество. Изключително интересна е реакцията на главния персонаж – Симеон Сакскобургготски – който след като гледа филма се замисли дълбоко и каза, че „времето ще покаже”, а в последствие призна, че всеки има право на гледна точка.

„Вълнуващата есктремност в позициите относно тематиката на филма е особено ценна за неговото представяне, защото придава неповторим импулс на продукцията. За единствената до сега прожекция в България – по време на тазгодишния София Филм Фест – билетите свършиха преди официалното лансиране на филма, а интересът многократно се повиши. Групата, успяла да проникне в залата, ръкопляскаше, смееше се, бурно негодуваше и заемаше шумно позиция по време на самата прожекция. Приемането на филма бе неописуемо живо и истинско. Вярваме, че с ексклузивното и много по-амбициозно филмово събитие в зала 1 на НДК ще постигнем още по-силен ефект и ще привлечем много повече публика“, споделя Мартичка Божилова.

Момчето, което беше цар“ на 15 юни от 19:00 часа в зала 1 на НДК.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *