Зловещата и варварска притча за Авраам и Исаак е само един от безбройните примери за аморалната сърцевина на религията...

Играта приключи, „Моралният пейзаж” на Сам Харис спечели:

Ирина Захариева

Представител на издателство „Изток-Запад” ще се свърже с нея с подробности как да получи наградата. Честито!

______________________________

Моралният релативизъм е просто заблуда – и то заблуда, за която човечеството е принудено да плаща все по-висока цена! Най-сетне, убеден е Сам Харис, на намесата на религията в областта на човешките ценности може да се сложи край: също както няма християнска физика и мюсюлманска алгебра, не може да съществува и християнски или мюсюлмански морал. Използвайки опита си като философ и специалист по невронаука, както и онова, което е научил на фронтовата линия на „културните войни“, Харис ни предлага да опознаем „Моралният пейзаж“ – провокативен бестселър, който може да промени изцяло бъдещето на науката и да предложи нова, стабилна основа за човешко сътрудничество.

„Theology is ignorance with wings.“Автор на няколко бестселъра и на редица статии в различни престижни медии, Харис се утвърди като един от най-дръзките млади умове на рационалното мислене. Завършил е философия в университета „Станфорд“ и има докторска степен по невронаука от Калифорнийския университет. Работата му е обсъждана и публикувана в „Нюзуик“, „Тайм“, „Сайънтифик Американ“, „Нейчър“, „Ролинг Стоун“, „Ню Йорк Таймс“, „Бостън Глоуб“, „Атлантик“ и много други. Харис е съосновател и изпълнителен директор на фондация „Разум“, чиято цел е да разпространява научното знание и светските ценности в обществото. Ето и едно изключително любопитно негово участие в TED, в което той обсъжда именно идеите, които по-късно развива в „Моралният пейзаж“:

За да участвате в играта на „Изток-Запад“ за спечелване на книгата, трябва да отговорите на следния въпрос:

С какво прозвище са известни войнствените безбожници Сам Харис, Даниъл Денет, Ричард Докинс и Кристофър Хичънс?
а) Четирите конника на атеизма
б) Новите „Бийтълс“
в) Богохулниците

„Моралният пейзаж” на Сам Харис

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *