Бойни кораби / Battleship

Бойни кораби” на Питър Бърг е едно от най-големите ми разочарования не само за годината, но и въобще, и то при условие, че подходих към него с абсолютно минимални, да не кажа направо никакви очаквания. Плосък, елементарен и напълно неоригинален филм, който се поваля на всяко едно ниво и нагледно показва, че къде заслужено, къде безпричинно хуленият Майкъл Бей е ненадминат гений що се отнася до този род високобюджетни блокбастъри, в които основна роля имат ефектите и взривовете.

На въпроса какво очаквам от 200-милионен филм, създаден по елементарна игра, която дечурлигата разцъкват в училище, само за да минава по-бързо времето в часовете, трябва да кажа, че се надявах чисто и просто да се забавлявам, по начина по който го направих на първите филми от поредиците „Карибски пирати” и „Трасформърс”, които, както знаете, са създадени по не по-малко нелепи неща като атракция в увеселителен парк и серия от играчки.

Проблемът е, че единственият що-годе наистина забавен момент е в самото начало, когато се запознаваме с пияния герой на Тейлър Кич, Хупър, който се опитва да впечатли сексапилната Сам като и донесе бурито в рамките на 5 минути. Това е и единственият опит за някакво по-оригинално и интересно развитие на героите. Всичко останало е вариация по темата „Хупър непрекъснато проваля брат си и себе си, постъпвайки безотговорно”.

Филмът е типичен представител на фантастичния поджанр „извънземно нашествие” (пълен с клишета от-до), който наскоро успешно беше погребан от поредица разочарования, чийто апотеоз беше „Когато падне мрак”. В търсене на обитаеми планети учените изпращат сигнал в космоса, който привлича разузнавателен екип от технологично превъзхождащи ни, враждебно настроени извънземни, които идват на Земята и създават аванпост, който да подготви почвата за пристигането на основните им войски.

Бойни кораби / Battleship

Само по себе си това едва ли щеше да е чак такава трагедия (още повече, че предварително се знаеше, че именно този конфликт ще е в основата на сюжета), ако този елемент не беше подплатен с нещо, което бих могъл да опиша само с импровизираното „US navy porn”. Майкъл Бей също използва американската армия и въоръжение, но Питър Бърг го надминава и като мащаби, и като евтиния. А най-дразнещ е патосът, с който се прави всичко.

В един момент всички съвременни разрушители, останали в капана на силовото поле на извънземните, са унищожени и нашите герои са принудени да използват стар боен кораб, който в момента служи единствено за паметник. Проблемът е, че в дигиталната ера никой от тях не е способен да подкара архаичната машина и те са принудени да се обърнат към група 60-70 годишни ветерани с думите „Вие сте направили толкова много за страната си и никой няма право да иска от вас каквото и да е, но аз все пак ще го направя и ще помоля за помощ”. Следват каданси и чудесии, от които може да ви стане лошо.

Друг мегадосаден момент е целият „Пърл Харбър” синдром, който все още ги друса американците. Тук имаме символично помиряване на Япония и САЩ в лицето на Хупър и първоначалния му враг (заради който му предстои изгонване от флота) капитан Нагата, които в крайна сметка стават „най-добри приятели” и заедно изготвят стратегията за борба с извънземните. И сякаш всичко това не е достатъчно, та в сюжета е вкаран и войник, загубил двата си крака и останал без желание за борба и живот – все пак трябва лицемерно да почетем и тази група хора – който заедно с любовния обект Сам (която е терапевт) повежда сухоземната битка, без която нашите герои в океана нямат шанс.

За съжаление две от нещата, които биха могли да пооправят положението с всичката тази евтиния и патриотизъм – несериозният тон и готините ефекти – също се провалят. Всичко е толкова патетично и сериозно, че дори и малкото наистина забавни моменти потъват с гръм и трясък. Да не говорим пък за основния „comic relief”, който е един от учените отговорни за привличането на извънземните – той е един от най-дразнещите и неестествени герои.

Ефектите са невпечатляващи и безинтересни и липсва дори и един-единствен момент или сцена от така наречените „money shots”, в които да кажем „уау”. Финалното разцепване на „Джон Пол Джоунс” се доближава, но е стерилно в сравнение с потъването на „Титаник” например или „Аризона” в „Пърл Харбър”. Същото се отнася и за извънземните, които са супер деривативни (вдъхновението за тях личи от космоса) и единствената им интересна характеристика са странните бради.

Бойни кораби / Battleship

За актьорите нищо не казах, но то какво да говорим – те правят всичко възможно предвид материала и Риана (от която предполагам всички се интересуват) съвсем не се справя най-зле.

В заключение още веднъж ще спомена, че „Бойни кораби” е огромно разочарование и не мога да изразя съжалението си, че зад него стои Питър Бърг, който някога имаше супер обещаваща кариера като режисьор. Жалко, че „Бойни кораби” ще се гледа и ще направи доста пари, докато филм на светлинни години по-напред като история, ефекти и всичко останало, като „Джон Картър”, потъна негледан и оплют. „Трансформърс 4”? Дайте го насам, дори и да по-тъп от двойката, пак ще е по-добре от този филм. Явно не всичко е в парите.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

35 Comments

 1. Малииии, потресен съм… Очаквах нещо добро, май пак съм бил в грешка. Все пак смятам да ида да го гледам, дето се казва да му дам шанс.
  „Трансформърс 4”? Дайте го насам…
  Евала 🙂

 2. „Вие сте направили толкова много за страната си и никой няма право да иска от вас каквото и да е, но аз все пак ще го направя и ще помоля за помощ” … почти се просълзих 🙂

 3. малиии – надали съм ти чела друго, по-съсипващо ревю, Дрин!
  то е ясно, че такъв филм може да е само брадва, при това мощна, ама пък чак толкова…
  луди пари „лискат“ за глупости, вместо да се опитат да нахранят децата в Африка и Азия… 8)

 4. За съжеление е така.Правен е просто да спечелят някой друг долар.Огромна реклама се прави както винаги на тяхната армия.В този случай 70-годишния остарял МИСУРИ.За мен на смешно и трагично беше накрая като го подкарваха Мисури с помоща с инвалидните едва ходещи ветерени от войната.Въобще още сме на вълна да изчакаме някой хубав филм от този жанр.

 5. Дринов, чудя ти се на акъла, че въобще си очаквал нещо от този филм. Аз само като видях рекламата и си казах, че ще е боклук…

 6. Брей, Дринов, доживях да видя как напускаш уютно-умерената и на момент идващата ми леко стерилна позиция, която следваш без отклонения, и да понахраниш най-накрая заслужено някой филм. Палци горе!

 7. И друг път сме го обсъждали това с позицията. Хранил съм доста филми, само трябва да се поровите в ревютата. Въпросът е, че наистина нещо трябва да ме издразни супер сериозно, за да напиша подобно ревю.

  Не смятам, че позицията ми, в която обективно се опитвам да разгледам плюсовете и минусите на един филм е грешна или лоша, все пак „разни хора, разни идеали“, хубаво е да се поглежда и от двете страни.

 8. Така….

  И аз изгледах филмчето и мога да кажа че влиза в графата ми за филми, които са ме забавлявали докато ги гледам, но които НЕ бих гледал повече от един-два пъти и едва ли бих си ги купил на DVD (същото важи за Гневът на Титаните, Игрите на глада и Джон Картър). И не, не ме интересува дали са базирани на игра или на книга. Идеята на Бойни кораби като цяло ми беше интересна (битка в океана между хора и извънземни, затворени в огромен купол), но за разлика от Трансформърс след края на прожекцията не изпитах нужда отново да гледам филма. Трансформърс, между другото, го изгледах три пъти на кино и то с огромен кеф. И то без да бъда фен на анимациите и без да съм си играл с играчките като малък.

  ОчевАдно е че с Бойни кораби се опитват да повторят успеха на Трансформърс и затова не е изненадващо че Бърг имитира стила на Майк Бей (то тези дни всеки го имитира). Та дори наеха и композитора на Бей, Стийв Джаблонски, да напише музиката.

  С две думи, ако нещо е супер-успешно и популярно в целия свят, очаквай че много хора ще го копират. Което си е комплимент. Ето, след успеха на Черния рицар всеки се опитва да прави по-мрачни комиксови филми и адаптации, а след успеха на Трансформърс се опитват да копират стила му на снимки, монтажа, музиката и така нататък.

  Това което ме изненада приятно в Бойни кораби е ненатрапващото изпълнение на Риана. Очаквах да я виждам във всяка сцена и да я натрапват нон-стоп, но екранното й време не беше много и това ми хареса. Момента в който вика ‘Mahala, motherf….’ преди да отнесе извънземното което премяташе Тейлър Кич, си беше badass. Кич също ми хареса. По мое мнение пича има талант и харизма и добре се справи с ролята.

  Колкото до Нийсън, той не беше използван достатъчно. Което като негов огромен фен определено не ми хареса. Но както и да е.

  Иначе се радвам че филма се представя толкова добре в европейските кина. Не защото съм му огромен фен, а защото ще затвори устите на тези които постоянно желаят и предричат провал на подобни филми. Филми, които очевидно си имат огромна публика в целия свят, но които поради някакви смешни причини постоянно биват критикувани и усмивани от анти-блокбастър блогъри и критици.

  А и то в крайна сметка Бърг печели. Човека ще се хили на онлайн подигравките докато пътува с едно от Поршетата си до банката в Бевърли Хилс.

  P.S. Едно от нещата които не ми харесаха във филма е че извенземните кораби във водата бяха много статични. Очаквах повече летене и маневри, а не само подскачания от място на място и изстрелване на пробивните заряди. Трябваше да са много по-активни и мобилни.

  Но това е мое лично мнение разбира се : )

  Иначе Дринка, добро ревю си качил. Не съм съгласен с всичко в него, но все пак напълно разбирам причините заради които не си харесал филма.

 9. Е, далеко съм от мисълта, че си необективен в ревютата си или пък заемаш грешна позиция. Това си е твоят блог, твое право е как ще пишеш статиите, останалото е въпрос на гледни точки. Моята е, че понякога ми се ще, да добавяш малко повече „сол и пипер“ към мат’риала…;) Уважавам и харесвам в теб това, че дори един филм да е най-голямото дърво, винаги ще се опиташ да намериш нещо хубаво в него, и да го изтъкнеш.

 10. @Veso
  Да разбирам, че ти не си отчаян, но, въпреки че си се забавлявал не си и въодушевен?
  И аз нямам нищо против тези филми да изкарват пари, но съм нещастен, че далеч по-смислени заглавия или не се правят или се провалят впечатляващо 🙁 .

  @Mike28
  Малко повече подправки? Нема грижи! 🙂 🙂

 11. Всички се чудят защо извънземните не идват.

  Ами как да дойдат като знаят че храбрите американски солджъри ще им наритат задниците! 😀

  На няколко пъти вече няколко вида се пробваха ама ядоха бой! Така че скоро извънземни на Земята няма да дойдат! 😀 😀 😀

 12. Само искам да вметна, че към момента „Джон Картър“ е филмът с най-силен премиерен уикенд от началото на годината досега и филмът се представи доста добре. Така че твърдо не мога да се съглася, че е потънал и оплют.

 13. @Maya
  Сигурно имаш в предвид резултатите в България, а те в сравнение с 250 мил. му бюджет са нищожни. До момента в Америка е изкарал $68,864,278 и само от международното си разпространение, едва ще покрие вложените средства. И тук не става въпрос за творчески, а за бокс-офис провал.

 14. Понеже виждам, че се разразява огромна полемика… 😉 Да се намеся и аз малко.
  Няма да ви чета коментарите, защото тази вечер ме мързи. Само ще ви кажа, че много отдавна съм казвал, че тоя „филм“ ще е върховна тъпотия и винаги наред с другите дивотии ще спада в категорията „Филми, които никога няма да гледам“ и категория „Никога не искам да си губя част от живота за такива дивотии“
  Благодаря за вниманието… 🙂

 15. Силно съмнително е, че ще си върне бюджета Джон Картър по-скоро ще оглави класацията за бокс-офис провал.Малко над 179 млн. спечелени при 250 изхарчени.Въпреки,че ние отново сме изключение почти 20 000 човека го гледаха досега в България.Българите не разбирали от киноизкуство, а?

 16. @AzUrAL
  Бъркаш се.. Не отчиташ и световното разпространение… така че, Джони си е върнал парите, но са си слаби резултати…

  Total Lifetime Grosses
  Domestic: $69,032,659 25.6%
  + Foreign: $200,600,000 74.4%
  = Worldwide: $269,632,659

  И понеже с Дринов е преди месец водихме спор на тема филмите, които са по гледани в Щатите са по не гледаеми в света, според мен, а той твърдеше обратното. И обратното филмите по не гледаеми в Щатите са по гледаеми в света…
  Ето и Игрите на Глада
  Total Lifetime Grosses
  Domestic: $357,066,467 62.2%
  + Foreign: $217,000,000 37.8%
  = Worldwide: $574,066,467

  С повечето филми е така.. и затова съм казвал, че Хамериканците не! разбират от кино .. 😉

 17. O, „Джон Картър“ със сигурност е финансов провал. Само производствените разходи са 250 млн. долара, а маркетингът е поне още 100-150 млн., така че за подобен комерсиален тежкар са нужни поне 500 млн. приход, за да излезе „на чисто“. Не забравяйте, че студиото прибира м/у 40 и 60% от приходите, кината прибират останалото. Иначе има доста филми, които по света са по-успешни, отколкото в САЩ – примерно „софистицирани“ мистификации като „Троя“. 😀

 18. Толкова много ли са изхарчили за реклама?На игрите на глада,колко бяха 20 или 40 млн. нещо ми се върти в главата.А това, че не го даваха в Арена та трябваше да го гледам в Синемата много ме издразни родните разпространители, както винаги са на първа линия..

 19. Информацията около бюджета и разходите за реклама, на който и да е филм, никога не е супер точна, но, общо взето, цифрите са верни.

 20. Това ревю го възприемам като упражнение в стил „плюене по малоумен екшън“, защото няма много общо с действителните усещания от филма.
  Публиката в салона се забавляваше, моя милост също!

 21. @MKT
  Нямам си друга работа аз, че да се упражнявам в стил, при това за подобна тъпотия.
  Не мога да повярвам, че „Джон Картър“ го оплю тотално, а даваш „pass“ на тази помия. 🙁

  @Бехеровка
  Фъни! 🙂

 22. Има епохална разлика между помия без и помия с претенции.
  Едното забавлява, а другото дразни.

 23. По принцип е така. Но има епохална разлика и между филм с неоспорими художествени качества и и пълен боклук, пък бил той развлекателен и без претенции.

 24. Пред Бойни Кораби, Джон Картър е суха съчка. Това, че единици мислят различни, нищо не може да промени.

 25. По-добре суха пръчка отколкото мазно лайно като това нещо тук, което минава за филм!

 26. Напротив, в цялата история на човечеството, точно единиците, които мислят различно променят нещата. Сега, че масовката е тъпо копеле и попива всичката леш на тоя свят от хилядолетия е ясно, но това не ги прави нещо повече от тъпо копеле.

 27. Охо, заформила се „битка“ покрай тази брадва, браво. 🙂

  @MCFOXXX
  То пък, обратното все едно променя нещо? Ето виж „Отмъстителите“ сигурен съм, че като го гледаш коментара ти ще е: Този филм е суха съчка. Това, че милиони мислят различно, нищо не може да промени“. Не е ли така? 🙂 🙂

  @Додекаедър
  По принцип съм съгласен с теб, ама защо с лошо? 🙁

  @Бехеровка
  Съгласен съм напълно!. Има го и обратния момент, но то е по-скоро изключение, потвърждаващо правилото. 🙂

 28. Добре е, че си мислите, че сте нещо повече от някой. Само една малка тайна между нас си – не сте.
  Обръщението ми не е към Дринов.
  Към него следното:
  Дринка, как ще кажа, че Отмъстителите е суха съчка, приятелю? Чуваш ли се? В смисъл откъде ти хрумна, че така ще кажа? Филма мачка яко, накефи ме много 🙂 Непридвидим съм, а 😉

 29. @MCFOXXX
  Евала Фокси, радвам се! 🙂 Знам аз, че ти харесваш зрелища, само се опитвах да „мейкна пойнт“. 🙂 🙂 🙂
  Затова не съм и изненадан, че харесваш и „Бойни кораби“. Това си е „твой“ филм, как няма да го харесаш? В деня, в който и ти се разочароваш от нещо такова, пускам кепенците. 🙂 🙂 🙂

 30. Ееее, тоя път ме уби, страшен лаф пусна, Дринов! Голям си 🙂
  Ама си и прав до болка 😉