Официален синопсис на „Nymphomaniac” на Триер

Забравете за изсмукания от пръстите нацистки „скандал”, в които се забърка Ларс фон Триер на изминалия фестивал в Кан (да, Холокостът е човешка трагедия във висша степен и темата не е подходяща за всякакви шеги, но в случая всичко беше безпочвена поза и простотия от страна на разни тесногръди моралисти и лицемери) и вместо това се съсредоточете върху другата тема, заради която Триер винаги е бил критикуван сериозно – жените! Или по-скоро, начинът, по който те се третират във филмите му. А най-новият филм на датския режисьор „Nymphomaniac” (който следим с огромен интерес) обещава да засегне тази чувствителна тема с елегантността на слон в стъкларски магазин.

Досега, нямаше много подробности за какво точно ще става въпрос в него, освен няколко общи определения като „еротичното пробуждане на една жена, която открива своята сексуалност”, но сега на европейския филмов пазар, който се провежда на фестивала в Берлин, бе представен официалният синопсис на филма.

„Nymphomaniac” е леката и поетична история на еротичното пътешествие на една жена от нейното раждане до 50-тата ѝ годишнина, разказана от гледна точка на главната героиня – самообявилата се за нимфоманка Джо.

В една студена зимна вечер старият ерген Селигман намира Джо в полусъзнание, пребита и захвърлена на улицата. След като я приютява в апартамента си, той почиства раните ѝ и се опитва да разбере как животът й са е объркал до такава степен. През следващите 8 глави, той слуша много внимателно богатата, изпълнена с факти, асоциации и преплитащи се инциденти история на живота ѝ.

Ще кажете, че „леката и поетична история на едно еротичното пътешествие” не звучи чак толкова предизвикателно, но когато става въпрос за Триер нещата никога не са толкова прости. Според информацията филмът ще има две версии  – една „прилична” и една нецензурирана, хардкор версия със сцени на проникване и т.н. – което придава съвсем различно измерение на определението „леко и поетично”.

Шарлот Гейнсбур, която ще работи с Триер за трети път споделя, че не е чела сценария (доста смело от нейна страна, особено предвид на какво беше подлагана в страхотния „Антихрист”), но разкрива малко повече информация как ще бъдат организирани нещата:

„Знам, че иска да използва порно актьори за дубльори, както направихме и за “Антихрист”, така че те ще снимат тези кадри, но ние ще правим останалото. Не знам до каква степен, но знам, че аз си имам граници. В „Антихрист” си спомням, че поиска да облекча с ръка порно актьора и това беше моментът, в който казах, че не мога. Така че ще видим къде ще бъде границата в следващия филм.”

Леко и поетично, а? Снимките на „Nymphomaniac” се очаква да започнат през лятото със Стелан Скарсгард и Шарлот Гейнсбур в главните роли.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 Comments

 1. хм, нимфоманки 😀
  това може да изтрие малко от насъбраният хейт към последните му филми 😛

 2. *насъбрания

  След като го обявиха за персона нон грата в Кан, а и американците не го обичат заради леко левите му убеждения, според мен Триер скоро няма да се добере до награди, колкото и да се напъва

 3. Ще се гледа, определено!
  Фенка съм на Антихрист и на много други неща на Триер, но си признавам – Меланхолия леко ме разочарова…
  Едно от любимите ми неща на Триер е

 4. @lammoth
  Ха, бОли го фара Триер за награди. Ще му нахриват шапката. Най-много повечко хора да почнат да гледат филмите му!. 🙂

  @Gabriella
  Надявам се да не е „Догвил“ – страхотен филм, но ще е прекалено очевидно и безинтересно да е той. 🙂 Затова аз залагам, че е „Елемент на престъпление“, щото това е моят любим на Триер. 🙂 🙂 🙂 „Антихрист“ е много близко след това. 🙂

  @DeMiro
  Аз го мразя този филм. Много е хубав, не отричам, просто не навиждам хора като главната героиня – като видя такива като нея, ме избива на агресия и искам да ги мачкам. Напълно си заслужи съдбата. 🙂