NYBFF - 8-ми фестивал за българско кино в Ню Йорк

На 21 февруари 2012 в Tribeca Cinemas в Ню Йорк, So Independent ще представи осмия фестивал за българско кино NYBFF, на който в рамките на пет дни ще бъдат показани няколко от най-добрите филми, създадени от родната кинематография в последните две години:

„Островът” – реж. Камен Калев
„Подслон“ – реж. Драгомир Шолев
„Стъпки в пясъка“ – реж. Ивайло Христов
„Тилт“ – реж. Виктор Чучков
„Love.net“ – реж. Илиян Джевелеков
„Кецове“ – реж. Иван Владимиров и Валери Йорданов
„Дървеното езеро“ – реж. Ясен Григоров
„Лора от сутрин до вечер“ – реж. Димитър Коцев
„N 1“ – реж. Атанас Христосков
„Под прикритие“ от БНТ и специална късометражна програма „Друго кино”.

Всеки от филмите ще бъде представен лично от специалните гости на фестивала – продуценти, режисьори, актьори, художници, които ще отговарят на въпроси след края на прожекциите – сред които са Филип Аврамов („Тилт“, „Кецове“, „N 1“), Виктор Чучков и Борислав Чучков („Тилт“), Драгомир Шолев („Подслон“), Асен Владимиров („Стъпки в пясъка“), Камен Калев („Островът“), Димитър Коцев („Лора от сутрин до вечер“), Атанас Христосков („N 1“) и др.

За повече подробности и информация вижте официалният синопсис по-долу или  посетите официалния сайта на фестивала www.soindependentfilmfest.com.

На 21 февруари, 2012 в Tribeca Cinemas в Манхатън, Ню Йорк, So Independent ще представи осмия фестивал за българско кино NYBFF, на който в рамките на пет дни ще бъдат показани 10 от най-добрите филми, създадени от родната кинематография в последните две години.

За първи път български филми ще бъдат показвани в комерсиални киносалони в Ню Йорк, благодарение на постигнатата договорка за сътрудничество между „United Art” на Жана Караиванова и киносалона на Робърт Де Ниро и неговия фестивал – “Tribeca Film Festival”. Всяка година “Tribeca Cinemas” ще отваря врати за избрани творби на родното ни кино.

За първи път в рамките на фестивала ще бъде отделено място на телевизионна продукция с  прожекция на два нови епизода от най-успешния български сериал „Под прикритие” на БНТ, които са медиен партньор на събитието от българска страна.

Също за първи път ще бъдат показани и късометражни филми на млади автори, селектирани в програмата „Друго кино”.

В програмата са включени:

„Островът” – реж. Камен Калев
„Подслон“ – реж. Драгомир Шолев
„Стъпки в пясъка“ – реж. Ивайло Христов
„Тилт“ – реж. Виктор Чучков
„Love.net“ – реж. Илиян Джевелеков
„Кецове“ – реж. Иван Владимиров и Валери Йорданов
„Дървеното езеро“ – реж. Ясен Григоров
„Лора от сутрин до вечер“ – реж. Димитър Коцев
„N 1“ – реж. Атанас Христосков
Представяне на сериала „Под прикритие“ от БНТ
Късометражна програма „Друго кино”

Всеки от филмите ще бъде представен лично от специалните гости на фестивала – продуценти, режисьори, актьори, художници, които ще отговарят на въпроси след края на прожекциите. Сред гостите са:

Филип Аврамов / „Тилт“, „Кецове“, „N 1“ – актьор
Виктор Чучков / „Тилт“ – режисьор, продуцент
Борислав Чучков / „Тилт“ – продуцент
Драгомир Шолев /„Подслон“ – режисьор
Асен Владимиров /„Стъпки в пясъка“ – продуцент
Камен Калев / „Островът“ – режисьор, продуцент
Елица Кацарска / „Островът“ – продуцент
Димитър Коцев / „Лора от сутрин до вечер“ – режисьор
Радина Гъдева / „Лора от сутрин до вечер“ – художник
Атанас Христосков / „N 1“ – режисьор

Фестивалът се организира от So Independent с подкрепата на United Art, Фондация Америка за България, Национален филмов център, Фонд „Култура” и Българска национална телевизия.

„Целта на фестивала за българско кино в Ню Йорк (NYBFF) е да бъде мост за културен обмен между България и САЩ. Този мост вече има стабилни опори от двете страни на Атлантика: втора година в София през есента се провежда фестивалът за независимо американско кино „So Independent“, където гостуват американски независими филми и кино-професионалисти, а тази година нюйоркският фестивал за българско кино, на който до момента са показани над 70 български филма, ще има своето 8-мо издание.”

Жана Караиванова

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *