Джонатан Деми

След поредицата документални филми, част от които посветени на Нийл Йънг, Джонатан Деми най-сетне ще обърне внимание на проекта, обявен още преди две-три години – адаптация на книгата на Дейв Егърс „Zeitoun”, повлияна от кошмара на урагана Катрина.

Има два страхотно-инересни момента в този проект – още през 2009 година режисьорът споделя пред „Ню Йорк Таймс” как започнал да чете книгата и видял рисунка на главния герой в едно кану, проправяйки си път в опустошения от урагана квартал – и това го провокирало да се замисли защо да не направи филма изцяло анимационен. Което би било страхотно решение и съвсем различен, провокативен подход за представяне на трагедията, сполетяла тихоокеанското крайбрежие.

Другият любопитен детайл е в сюжета – базираната на съвсем реални събития история разказва за родения в Сирия Абдулрахман Зейтаун, чиито бизнес за боядисване на сгради е успешен и той решава да помогне в усилията на съгражданите си в Ню Орлеанс за възстановяване на щетите от урагана, ала започват да го подозират в терористични намерения. Което е толкова нелепо, колкото всеки човешки предразсъдък!

Според Screen Daily французите от MK2 ще се присъединят към продуцирането на проекта, чиито бюджет възлиза на около 15 милиона долара. Очаква се Джонатан Деми да започне работа по своя първи анимационен, но не 3D филм сравнително скоро, и за по-сигурно се коментира готовност на проекта към 2014 година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Харесва ми. Не ми пука за медийната/критическа истерия покрай филма. Беше реверанс към френската култура и кино (Азнавур). Страхотен монтаж, камера и настроение. Красота не цинизъм. Излъчването на персонажите говори вместо диалозите. Всъщност не го помня много добре по субективни причини – стилът (и може би актрисата) ми напомня на „Besieged“ на Бертолучи, който го засенчва, но той какво ли не засенчва 🙂

  2. Уау! 🙂 И аз не го помня особено добре, ама ти така го описа, че сега трябва да си го намеря! 🙂 🙂