eff Wayne’s Musical Version of The War of The Worlds

Новината идва от музикалната арена, но понеже е свързана със значими имена от киното, е редно да се отбележи.

Става въпрос за мюзикъла “Jeff Wayne’s Musical Version of The War of The Worlds”. Базиран на сюжета на класическия роман “Война на световете” на Хърбърт Уелс, двойният албум излиза през далечната 1978 г. Продадени са над 15 милиона копия. Албумът е 290 седмици в английските класации. Печели престижни награди, като едната от тях е The Best Recording in Science Fiction and Fantasy – в журито са Алфред Хичкок, Джордж Лукас и Стивън Спилбърг.

Джеф Уейн работи дълго върху записа на албума и привлича едни от най-известните имена в рок музиката, като например Джъстин Хейуърд (гласът зад „Нощи в бял сатен“). Но по-любопитното е, че успява да привлече вниманието на Ричард Бъртън. Големият актьор влиза в ролята на Разказвача-журналист от романа. На фона на прекрасната музика Бъртън ни води през история за марсианската инвазия в края на деветнайсети век. В испанската версия на албума можем да чуем Антъни Куин, а в немската – Курт Юрген.

След успеха на албума Уейн води преговори със Стивън Спилбърг за заснемането на филм по мюзикъла. В крайна сметка Спилбърг се отказва заради претрупания му график за 1980-81 г. През 2006 г, с наближаването на 30-годишния юбилей на албума, Уейн тръгва на турне. В грандиозните концерти участват над 50 музиканти, дирижирани лично от Уейн. По време на двучасовия спектакъл, освен внушителните звукови и пироефекти, на огромен 30 метров екран се прожектира СGI анимация (нещо средно между музикален клип и филм), на сцената се спуска над 10-метрова марсианска бойна машина, която бълва пламъци към публиката. Освен музиката на живо се използва и оригиналният глас на Ричард Бъртън зад една 3-метрова глава (може би най-слабият елемент от спектакъла), възстановка на лицето му.

Лиъм Нийсън

И така, стигаме до новините от последните дни: “Jeff Wayne’s Musical Version of The War of The Worlds, The New Generation”. На 18-ти ноември Уейн и Лиъм Нийсън на пресконференция в Лондон обявиха, че през следващата година ще излезе ново, напълно преработено издание на мюзикъла, в което освен всичко друго, вече няма да чуваме гласа Бъртън. Уейн е решил да преработи напълно албума си, като добави не само нови аранжименти, но и ревизира сюжета. Какви ще са промените ще разберем през юни следващата година. Участието на Лиъм Нийсън в албума ще бъде, както се досещате, на Разказвача. Съответно в предстоящото турне в края на 2012 Нийсън ще участва в мултимедийната част като холограмата на Разказвача, както и в анимацията, която се прожектира по време на концертите.

Официален сайт

Части от концерта през 2006 г., който беше издаден на DVD:

http://www.youtube.com/watch?v=dU43yLeBwFA

–––––––––––-
Ако на някой му е интересно тук може да види част от личните ми преживявания по темата:
Среща с Джеф Уейнавтографи и подаръци. Аз пък му подарих едно българско издание на книгата от 1978 г.

Любителският ми филм от 1993 г.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

  1. Мерси, ще ви държа в течение… 😉

    Като става на въпрос за „Война на световете“ поне двама човека са ми казвали за филм, който разказва историята на радиопиесата на Орсън Уелс. Гледали го били преди години по телевизията. Някой сеща ли се за този филм, че как ли не му търсих заглавието и нищо?

  2. Абе, нещо ми се мота и на мен, но не се сещам. Сигурен ли си, че е само за радиопиесата, а не е била само част от сюжета?

  3. Този път взех, че си го намерих: „Grover’s Mill“ от 2006. Мислех, че е по-стар. Но дали ще се намери някъде за да се гледа е съмнително. 🙂