„Трансформърс 3”

Както може би знаете, без значение в кой точно ден от седмицата стартира даден филм, класическият уикенд от петък до неделя е важен за боксофис статистиката и винаги се следи отблизо. Затова погледите бяха обърнати към „Трансформърс 3” (той дебютира вторник късно вечерта), който в петък регистрира 32,9 млн. долара. Това му отрежда третото място в класацията за най-голям недебютен петък, веднага след  „Трансформърс: Отмъщението” (36,7 млн.) и „Star Wars: Епизод III – Отмъщението на Ситите” (33,5 млн.).

Но да се върнем за малко в началото. „Трансформърс 3” дебютира в кината още във вторник вечерта със скромните 5,5 млн. След това, в първия истински ден от разпространението си той регистрира 37,7 млн. (шестият най-голям дебют в сряда), което значително отстъпваше от 62-та милиона на Трансформърс: Отмъщението”. В четвъртък „Тройката” отбеляза 21,4 млн., които отново отстъпваха на 29-те на „Отмъщението”, но за сметка на това общият му спад от 43,1% бе по-малък от този на втория филм (53,1%).

Така, до момента за първите три дни от разпространението си филмът има 92,1 млн. (97,6 млн. с превютата от вторник вечерта), с което изпреварва „Поредният ергенски запой” (91,3 млн.) като най-голям тридневен дебют за годината. Това определено е приличен резултат, но е сериозно изоставане в сравнение с предшественика Трансформърс: Отмъщението” (който за същия период имаше 127,9 млн.) и въпреки че е повече от този на първия „Трансформърс” (84,9 млн.), зрителите му са с около 20% по-малко. Разликата идва от 3D, което е отговорно за 60% от приходите му.

Длъжни сме обаче да споменем, че повишението в приходите от четвъртък към петък на „Трансформърс 3” (53,3%) е по-голямо от това на втория филм (26,3%), което заедно с по-ниските спадове, му дава една по-добра перспектива за идните празнични дни. От положителната страна е и възможността филмът да подобри позастоялия рекорд на „Спайдър-мен 2” за най-голям уикенд по случай Денят на независимостта (петък-неделя) от 88,2 млн., както и 115,8-те милиона до понеделник.

Петдневният (сряда-неделя) Денят на независимостта рекорд на „Здрач 2: Затъмнение” (157,6 млн.) също е под прицел. В крайна сметка обаче, когато прахолякът в понеделник слегне, въпреки сериозните суми, „Трансформърс 3” ще изостава сериозно от 215-те милиона на „Отмъщението”.

Повече за представянето на филма, както и за останалите заглавия в топ 10, като „Колите 2”, който регистрира 7,9 млн. в петък, което е най-големия спад (69%) от петък до петък на филм на „Pixar” до момента, както и за „Larry Crowne” (4 млн.) на Том Ханкс, можете да прочетете повече в редовния ни боксофис анализ понеделник сутрин.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *