Нищо не казва (или по-скоро нищо не крещи) „лято” по-добре от филм на Майкъл Бей! Доста хора не го харесват и дори го мразят по “default”, просто защото в неговите филми аудиовизуалната презентация е най-важна, докато на историята и героите – нещо, за което всички непрекъснато опяват – е отредена второстепенна роля, но човекът е роден за тази работа! В момента едва ли има режисьор, който по-добре от него може да комбинира експлозивен кинетичен екшън, първокласни специални ефекти и неподправено комедийно настроение. А филмът, който нагледно олицетворява тази му дарба, е „Трансформърс” – има нещо в историята на извънземните роботи, което пасва на бомбастичния му стил.

Но ако „Трансформърс” е олицетворение на тези му неоспорими качества, то  „Трансформърс: Отмъщението” бе нагледен пример за всичко лошо, което може да се случи, когато добре пасващите си елементи придобият гигантски, гротескни и безвкусни форми и когато в основата липсва дори и история от типа „момче и неговата първа кола”. Така първите два филма представляваха двете крайности в творчеството на Бей и въпросът, който вълнуваше всички, е къде ще попадне третият филм от серията, който по думите на всички замесени, трябва да завърши историята на познатите ни герои, която започна в първия филм.

Трансформърс 3 / Transformers: Dark of the Moon

Лично за мен „Трансформърс 3 определено е подобрение спрямо „Отмъщението”, но носен от неговата инерция и очакванията за епичен завършек на трилогията отново излиза извън баланс и не успява да надмине по качества първия филм, въпреки че има няколко елемента, които при други обстоятелства, биха го определили като най-добрия филм в серията. Прекалено дълъг е, има един куп излишни герои и в по-голямата си част се проваля на ниво комедия.

Може би най-слабият елемент във филма отново са няколкото нови поддържащи образи. Първо болната тема Роузи Хънтингтън. На всички им е ясно, че тя не може да играе. Зле е момичето, но това не е от чак толкова голямо значение, важното е, че не дразни много. По-лошото е, че героинята й е важна за образа на Сам Уитуики – за завършването на неговата психологическа арка – но като нов елемент, просто няма достатъчно време, за да ни вълнува какво се случва с нея и защо аджеба е момичеТО за Сам. Ако образът на Микаела беше останал и в този филм, нещата щяха да са къде-къде по-добри драматургично, щеше да има продължение, известна дълбочина и смисъл.

Трансформърс 3 / Transformers: Dark of the Moon

Роузи обаче бледнее пред тотално преиграващите Джон Малкович и Кен Джонг, които са абсолютно ненужни образи – безсмислени и с нищо не допринасящи нито за историята, нито за цялостния комедиен тон. Същото се отнася и за Алан Тюдик и Джон Туртуро, особено за началните им появи. Вярно е, че Туртуро не е нов образ и освен това е гений – доказва го закачката (особено финалната) с Франсис Макдормънд, която между другото е супер – но той трябваше да си остане в първия филм и дотам. Общо взето, от новите образи единственият, от който има някакъв смисъл, е Патрик Демпси. Лично аз съм изненадан от това, че той не само не дразни, но е важен и за сюжета.

Откъм трансформърска страна е цяло щастие, че този път няма Скидс и Мъдфлап. За съжаление обаче имаме други излишни образи като Кю, който е базиран на Айнщайн и изпълнява ролята на… ами на Кю от Джеймс Бонд – тотално безинтересен и неоригинален образ – както и Наскар колите („Рекърс”), които  не са толкова дразнещи, колкото се очакваше, но присъстват единствено, защото ни трябва по-голяма бройка Аутоботи. Мъниците Уили и Брейнс също аха-аха и да досадят, но поне са симпатични. Откъм положителната страна са летящият Лейзърбийк, който е уникален, Шокуейв, който въобще не е токова скучен, колкото предполагат трейлърите и, разбира се, озвученият от Ленард Нимой Сентинел Прайм, който е очаквано як.

Трансформърс 3 / Transformers: Dark of the Moon

Откъм история съм приятно изненадан от цялата лунна конспирация, за която очаквах да бъде безкрайно досадна и по-лошото, да бъде един голям, нечовешки „редконинг”. Разбира се, има една-две дупки в цялата история, но те са доста скромни в сравнение с това, което можеше да бъде. Като цяло всичко звучи правдоподобно и си пасва чудесно, а допълнителен бонус е, че имаме и няколко сюжетни изненади, което може само да ни радва. Работната драма на Сам и разбира се, терзанията му около новата му приятелка Карли малко понакуцват, но поне е забавно колко се дразни, че е изолиран от всичко, което се случва с трансформърите.

Екшънът няма какво да го коментираме. От ”Star Wars” началото, през магистралната гонитба, до гигантската блокада на Чикаго и „base jump” сцената, която на 3D изглежда просто феноменално, той е безапелационен и по-важното, необходим – всякакви  доводи срещу филма от рода на това, че има прекалено много екшън са смехотворни. Все пак говорим за воюващи гигантски извънземни роботи, многото екшън не може да бъде минус, той може да бъде само в плюс.

Трансформърс 3 / Transformers: Dark of the Moon

Техническата презентация на филма е повече от отлична. Ефектите, както и в предните два филма, са на изключително високо ниво, звукът и цялостният звуков дизайн също, а прословутото и наболяло 3D е най-доброто от „Аватар” насам – не дразни нито като дефекти, нито като ефекти и в няколко момента определено подпомага случващото се на екрана. Както винаги, IMAX е перфектният медиум, който илюстрира всичко това по уникален начин и гарантирано ще ви отвинти главите.

Последно, „Трансформърс 3 е олицетворение на летния блокбастър, който страда от известни проблеми, но в инакъв случай не разочарова и прави точно това, за което е създаден – забавлява с огромен размах. Феновете ще останат доволни.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

115 Comments

 1. Не ме хвърли в еуфория – нито ефектите, нито 3D-то. Всъщност "Трансформърс 3" си е точно това, което трябва да се очаква от него – уж завършек на историята, а всъщност желание за печалба 🙂 В крайна сметка обаче, имаме нужда от подобни филми.

 2. @Noq^

  И мен не ме хвърли в еуфория! И честно казано на второ гледане бях по-благосклонен – IMAX му е майката! 🙂

  Не знам от какво не си доволна, но технически филма маже!

  @legrandelf

  НадУхай се! 😀

 3. Добро и балансирано ревю. Хареса ми.

  Радвам се че ревюто оценява филма по правилните критерии, а не го сравнява например с лентите на Малик, както правят някои олигофрен-критици в Щатите и Англия.

  А и най-трудния тест вече е минат – един от приятелите ми, който в момента живее в Англия, е без съмнение най-трудно впечатляващия се кучи син на планетата. Почти невъзможно е да бъде впечатлен от какъвто и да е филм или песен. Еми точно този същия човек описа Трансформърс 3 като един от най-добрите екшъни които е гледал в последната година! И то при положение, че описа първите два филма с една дума – "meh".

  Щом той толкова е харесал филма, това значи че аз, като фен на първите две части, буквално ще се разглобя от кеф.

  Вечерта пристигам и с моето мини ревю, Дринов : )

 4. Наистина добро ревю – същото важи и за Cars 2 (да не спамя навсякъде)

  и да добавя Браво Митко, Браво Дринов! 🙂

 5. Да бе, филмът си е точно това, което сме очаквали в крайна сметка. Но просто не ме "изкефи" така, както го направи първата част. Мани ме мен, нали знаеш, любимият ми филм все пак е "Furry Vengeance"! 😛

 6. @Анита

  Аз ти казах, фен съм. Вярно е че има сериозни проблеми, но на ниво гийгщина ме радва! Мисля, че ревюто ми е коректно!

  @Кишо

  Чакай да гледаш филмите! 🙂

  @Noq^

  И мен не ме изкефи колкото първия! А за “Furry Vengeance”, знаеш, че и на мен ми е "любим"! Повече такива филми трябва да се правят! 😀

 7. Noq, еми много ясно че няма да те "изкефи" както първата част. Първият филм представи нещо което хората не бяха виждали на екран. Колкото и добри да са следващите части, хората винаги ще се оплакват, не защото филмите са по-слаби, а защото "магията на оригинала" я няма. Еми няма и да е има, защото просто не може да се повтори по абсолютно същия начин. Освен ако не бъде изтрита паметта на зрителите…

  Затова един съвет от мен – преценяй филмите като отделни произведения и недей винаги да сравняваш втората или третата част с оригинала. Аз лично така правя, и това само ми помага в преценките за филмите.

 8. btw – набързо се включвам off topic (щот' още не съм, ама сигурно ще го гледам) – ще дам пример само за една гениална втора част (според моето скромно мнение 😉 ) – "Star Wars – The Empire Strikes Back" 😛

 9. Има доста втори части, които могат да се нарекат, ако не по-добри, то поне равни на оригинала! Третите такива са доста по-малко! 🙂

  @Veso

  Прав си, но сравнението е неизбежно. Пък и аз смятам, че моето сравнение с първите две серии не е некоректно.

 10. Има и пети части, по-добри от предишните 🙂

  Съвсем си е на място сравнението, де!

 11. "Х-мен" може да се счита също за 5-а серия, ако броим "Върколак" – и важи пак същото 🙂

 12. Абе Шиа или Шая? Фамилията последно е ЛеБъф, мисля, ама първото…

 13. Не става дума коя част е по-добра. Това е субективното решение на всеки човек.

  Става дума за магията на оригинала, тоест това готино чувство което съм сигурен че всички сте изпитали когато сте гледали първата Матрица например, или Карибски пирати, или Джурасик парк, или Пришълецът, Хищникът, Терминатор и така нататък и така нататък. Отново, не става дума дали считате продълженията на тези филми за по-добри. Говоря за реакцията след като гледате продължението – "Да, хареса ми филма, и то много, но като че ли първия притежаваше нещо повечко."

  Затова според мен, директните сравнения не са винаги удачни, защото няма какво да се лъжем – ако винаги се сравняват по този начин филмите, повечето хора ще бъдат, до определена степен, разочаровани.

  Но това все пак е моето виждане по въпроса. Не насилвам никой да се съгласява : )

  Анита,

  Името му е Шая Лебоф, но в някои случаи го изписват и Шая Лебъф. Разликата не е толкова голяма.

 14. Гледахме го! И то в пълна зала. (всички с мен го харесаха, но няма да говоря за тях).

  Няма какво да увъртам, филма ме отвя. Буквално! Определено надмина очакванията ми, и искам да подчертая че не го казвам само защото съм фен на поредицата. Филмът НАИСТИНА успя да ме впечатли. И тъй като съм винаги обективен, сега ще изброя нещата, които не ми допаднаха. След това, нещата които ми харесаха.

  СПОЙЛЕРИ:

  Нещата, които не ми харесаха:

  – прекалено много роботи ( значи, феновете на TF анимациите и комиксите ще ми се хилят тук, но това мисля аз ) . Бей се е постарал да угоди на тези „роботски“ фенове, (а те повярвайте ми са много), така че нямам причина да соча пръст към него. Феновете искаха роботи и повече взаимотношения между тях, и той им предостави точно това. Но просто на мен, като обикновен фен на епичните филми, ми се сториха прекалено множко. Все пак, когато убиха, и то по доста жесток начин, двама от Аутоботите, ми стана малко кофти. Усети се и че публиката беше шокирана.

  – гласа на Нимой не беше впечатляващ като този на Кълън и Хюго Уийвинг. Не знам, просто не беше толкова тежък и могъщ. Да бяха избрали Лорънс Фишбърн. Тоя Нимой и неговата незнам си каква слава сред гийковете ми вдигнаха напразно надеждите за Сентинел Прайм. Визията на героя беше страхотна, но гласа му беше ГОЛЯМО разочарование. Поне по мое мнение.

  – Симънс нямаше достатъчно сцени. Обожавам Туртуро в тази роля, и кофти че прекара повечето време в количка.

  – последната сцена трябваше да бъде по-дълга. Хубава беше, но имам чувството че всичко свърши прекалено бързо. Каквото и да си говорят, подготвят четворка. Това е ясно.

  – недостатъчно сцени с войниците. Много обичам когато Бей се захване с военните, защото резултатите са винаги великолепни. Но тук, както вече казах, се наблягаше най-вече на роботите (което все пак е разбираемо) и от това пострада екранното време на Ленъкс и хората му.

  Сега, нещата, които ми харесаха:

  – Роузи Уайтли. Значи, честно да ви кажа, не мога да си представя как някой може да критикува изпълнението й. За абсолютна дебютантка, тя се справи блестящо. Всякакви сравнения с Мегън са неуместни. Става дума за две съвсем различни героини, и Карли определено се вписа страхотно в състава на филма. От една страна беше мила и приятна за окото, но в края успя да си покаже рогцата. Да, говоря за сцената й с Мегатрон. „You’ll be his BITCH!“

  Ясно ми е че феновете на Мегън ще скъсат Роузи от критики, но на мен момичето страшно много ми допадна в тази роля. Едно е сигурно – ще следя с интерес кариерата й на актриса. Пожелавам й още по-силни роли в бъдеще, и да докаже на „съмнителите си“, че не е само хубав задник и крака.

  – Сцената в руския клуб. Уникална. Много добре заснета и много забавна. Алън Тъдик разбива!

  – Франсис Макдорманд – ролята й бе доста по-голяма отколкото очаквах, и това само ме зарадва. Тази жена е великолепна. End of story.

  – Кен Джионг – тоя пич беше ненормален. Няма какво да добавя освен че цялата публика се попика от смях по време на сцените му.

  Тъй като никога не ме е бивало за ревюта и тем подобни, ще спра дотук. За мен, „Трансформърс 3“ си свърши работата. Свърши я добре! Триизмерните ефекти бяха най-добрите които съм виждал от Аватар насам, а Малкович и каратето му ме изненадаха приятно. Екшънът няма какво да го коментирам – Бей си циментира репутацията на абсолютния и безапелационен лидер в жанра.

  И в едно съм убеден – Бей и компания си удържаха на обещанието да направят по-драматичен, по-сериозен филм, с много по-ясен сюжет. Някои хора може да ненавиждат филма, но никой не може да обвини създателите че не са се постарали да предоставят на феновете това което им обещаха.

  Veso out.

 15. Не, не бях го чела този пост, вярно е 🙂 Благодаря за полезното инфо.

  Ама как точно "lə-BUFF" се транскрибира като Лебоф, че не разбрах? 😛

 16. Първите два филма вече ги гледах по 6 (шест) пъти и без проблем мога да си ги гледам колкото ми пъти скимне, защото са БРУТАЛНО добри! Да, съгласен съм, че първият е по-добър. И тук вече думите на Veso (явно доста голям пич) са прекрасно обосновано мнение защо това е така.

  Оценката ми за първия е 9 от 10. За втория 8+ от 10, като изобщо не мога да се съглася, че е слаб филм. А цялата критика, която отнесе е толкова смешна, че чак е жалка. Сигурен съм, че след като му дадоха златна малинка Майкъл Бей си го премести от единия крачол в другия. Филмът е не просто добър, той е смазващо мощен. Майтапи, ефекти, екшън, зрелището е Чутовно! Говоря за двойката. Та ако този е по-добър от нея, то не ми се мисли… Май ще трябва да ходя в коното с памперс, че както им се кефя на Трансформърсите 🙂 …

  Дринов, ревюто ти е перфектно.

 17. Посредствена работа.

  Никой не оспорва превъзходството на Dark of the Moon пред главоломния провал на Revenge of the Fallen, но това просто някак си не го прави по-добър филм.

 18. Значи викате типичният М. Бей филм? Безбожно тъп, ама мига и светка та чак дрънка?

 19. Avid Media Composer, такива като тебе много ги обичам. Охлюви, които идват с по-едно изречение и осират всичко без причина.

  Аре сега искам да ми обясниш какво е "безбожно тъпо" във филмите му. Искам хубаво обяснение идващо от теб, а не крадено от негативни ревюта. Хайде да те видим що за стока си.

  А после, ще чуеш от мен.

 20. Неизбежно е да се сравняват филмите с предишните си части. Режисьорите ги сравняват, актьорите – също, а за продуцентите да не говорим. Те ги сравняват по приходи 😉 А и филми като "Трансформърс" са направени само за пари (това е мое мнение) и този факт си личи по последните части, някои от които са по-кухи и от главата на Бритни Спиърс (извинявай, Дринов ;))

 21. Veso, що се палиш бре момче? Аз взех сериозно да им се кефя на тея "критици", които по принцип обичат филми с малко действие, без пресилена любов, без изнасилена драма, без излишна епика, без комедийни напъни. Абе филми дето в тях нищо не става и ги обявяват за филм на годината, щото били интелигентни и имали (съмнителна) атмосфера. Ясни са ми като бял ден. Само реват наляво и на дясно, за тях хубав филм няма.

  Така че съвета ми е хич недей да се палиш. Нали с теб си знаем, че филмите са чук. Още няколко дни и ще ми се отвори почивка, в която жив умрял съм на тройката та да се изкъртя.

  А Майкъл Бей е ненадминат в това, което прави и всеки оспорващ това, да си грака колкото ще. Докато остане без гласец да е, ич не ми дреме.

 22. Веско, безбожно тъпи са, защото са по шаблон и са без душа, а както вече споменах само мигат и светкат. И няма какво да ме гледаш що за стока съм, аз съм просто охлюв. А адски много те моля – не искам да чувам от теб. Разни тиради как филмите точно на Майкъл Бей са връх в кино изкуството са тотално неуместни.

 23. Доста е забавно когато се почнат едни полемики само, защото нечии мнения се различават. Иначе привидно никой за нищо не се пали, не. 😀 Но мнения всякакви, както винаги се спомена, ама също така и винаги се забравя. Anyways.

  А Майкъл Бей не знам в какво е ненадминат или не, но филмите му са пропити от рамкирани действия и решения, извадени като от помагало то поредицата for dummies "how to make a mainstream movie". Нищо лично.

 24. НАЙ-ДОБРИЯ ФИЛМ НА ЛЯТОТО. Това е моето мнение.

  Съгласен съм с някои неща в ревюто, с други не. Но нещо виждам, че тук са се закотвили някакви си заблудени критици и критичКИ, които още малко и оргазъм ще получат от жалките си коментари. Един ми припява 'Муаааааааа, Бей прави тъпи филми', друг 'Муаааааааааа, тези филми са правени само за пари'.

  Аре малко се осъзнайте и използвайте това нещо в черепите си. Само погледнете колко много хора са резервирали билети и очакват с кеф да гледат филма. Запитайте се защо?

  Хич не ме ебе дали харесвате Бей или филмите му. За мен, човека е гигант в киното, доказал многократно талантите си, и който има почитатели в абсолютно целия свят. А и знам че Дринката е също фен.

  Този Avid Media Composer дето изтърси че филмите на Бей са били безбожно тъпи, просто ме разсмя. Veso много добре го закотви, между другото. Аз няма какво друго да добавя.

  За момиченцето над мен Noq^, скъпо, ти наясно ли си че марката Трансформърс съществува от няколко десетилетия насам?

  Наясно ли си колко фенове има тази марка? Така че по твойта логика, всички филми които са базирани на съществуващ материал са направени само за пари. Браво, най-великото заключение, печелиш целувка по големия пръст на крака.

  А тва че ти смяташ филмите за по-кухи от Бритни си е твое виждане. Това което е смешно е че продължаваш да пишеш за филми които уж не харесваш. Всъщност ни правиш услуга на нас феновете, защото щом и хейтър като теб продължава да пише, значи филма ти е влязъл под кожата. За добро или лошо, хич не ме интересува. Важното е да популяризираш още повече марката Трансформърс.

  И за пореден път се уверявам колко е жалък този малък интернет свят. Съжалявам хора като вас, които по цял ден висят пред плосък екран и плюят по кинотворци и техните произведения. Дали ще е български филм или американски, няма значение. Толкова сте жалки, че направо ми идва да ви изведа всичките на чист въздух и да се сблъскате с истинския свят и истинските хора, а не с 40 годишни интернет порове, които се правят 17 годишни пикли.

  Вместо да плюете тъпи коментари като някакви адренализирани хлапетии, вземете и напишете като хората какво точно не харесвате и какво харесвате в тези филми, както направиха по-горе Veso и Дринов. И факта, че Синема Сити беше пълна снощи заради предпремиерата на Трансформърс III, говори сам за себе си. Гарантирам, че някои от хората които са били там се преструват в интернет че не харесват тази поредица, но в същото време са първи на опашката.

  Да, интересно защо?!

 25. Век,

  сигурно и Hasbro Entertainment си правят играчките от чисто хуманни мотиви, а?

 26. MCFOXXX,

  Прав си. Абсолютно си прав. Наистина не знам защо си губя времето с такива индивиди. Но просто смятам че не е тактично да идваш с по едно изречение с което в крайна сметка обиждаш хората, които истински се кефят на тези филми. А тези хора са изключително много.

  Много лесно ще бъде и аз да почна да ги обиждам че са задръстен сноби, които се кефят само на Уди Алън и тем подобни, но няма да го направя, защото уважавам чуждото мнение и чуждия вкус.

  Но очевидно не са много хората които мислят по този начин.

 27. Весо,

  можеш ли да допуснеш за момент, че е възможно да съществуват хора, които харесват И филми на Уди Алън, И първата серия (например) на "Трансформърс"? Терънс Малик и Х-мен? Трудно, нали? Ма ги има…

  Уди Алън също е снимал рояк тъпотии – както впрочем, и Майкъл Бей.

 28. Анита,

  Разбира се, че мога да го допусна. И знаеш ли защо?

  Защото аз съм един от тези хора. Както харесвам Бей, така харесвам и Бенет Милър, Капра, Чаплин и братя Коен. Например, Лолита (1997), Капоти и Фарго са на челните позиции в личния ми Топ 10 за най-харесваните от мен филми. Наистина се радвам, че мога да се наслаждавам както високобюджетни блокбастъри като Трансформърс, така и на филми като Капоти и Циркът.

  Така че, повярвай ми, наясно съм и с двете страни. Но нищо не може да извини човек който, без да е провокиран, тръгне да обижда (не да критикува, а да обижда) даден творец и филмите му.

  Но какво изобщо се учудвам. За съжаление, това е приетото поведениe в Мрежата – ако искаш да се отличиш, почвай да критикуваш и обиждаш. Което е жалко, наистина жалко.

 29. Лолита 1997, ти ме разби! Сигурно си роден в края на 70-те или началото на 80-те години? 🙂

  Сега сериозно – не забелязах някакви ужасни обиди в дискусията, пък и малко ирония не вреди, според мен. Еле пък под рецензия на "Трансформърс" да се взимаме насериозно ми се струва, че малко обижда нашата (на всички ни) интелигентност…

 30. Анита,

  Лолита (1997) ми е винаги в сърцето. Един от най-красиво заснетите и въздействащи филми за мен. А музиката на Мориконе е произведение на изкуството. Очевидно ти предпочиташ версията на Кубрик. Няма лошо.

  Но аз лично никога не съм харесвал Лолита (1962). Намирам го за изключително сух, безинтересен и протяжен. Версията на Ейдриън Лайн е също дългичка, но за сметка на това всяка сцена е наситена с чувства и емоции, а изпълненията на Айрънс, Суейн и Лангела са великолепни. Рядко използвам думата "шедьовър", но за мен, този филм е точно това – изключително въздействащ, меланхоличен шедьовър.

  И да, позна, роден съм в самото начало на 80-те.

 31. Век, ние плюем по великите кино творци, ти плюеш по нас. Само да те светна, че ти си неизменна част от този жалък свят, които описваш, и разлика между нас няма. Така че следващият път си ги спести тия дълги постове, защото реално ти си точно толкова жалък, колкото изкарваш мен.

  Веско, ти не можеш мен да ме обиждаш така много лесно, както аз мога да обиждам М. Бей. Защото ти не знаеш нищо за мен, не знаеш дали се кефя на "Уди Алън и тем подобни", дали съм задръстен сноб и тн. Сега, че си си наумил, че който плюе по М. Бей е изключителен почитател на оскаровите драми, арт филмите и Уди Алън е друг въпрос и е пълна глупост. А аз мога да обиждам много лесно филмите на М. Бей, защото всичките са пред очите ми. Логиката, че обиждам някакви си там фенове, дето се кефили, също е лишена от смисъл. Това не е като да кажа – хей, всички инвалиди в колички сте ебати лебедарите, не можете да отидете едно кафенце да си купите. Аз просто си плюя небрежно по тъпите филми на М. Бей, това ми е мнението, казвам си го и съм провокиран от тъпотата им, което е достатъчно за мен. Какъв си ти, че да се съобразявам с теб и твоите пристрастия? Освен това ти и твоите "колеги" сте тия, които моментално започнахте с определенията, психоанализата и личните нападки. Така че, освен и теб да те посъветвам следващият път да си спестиш дългите постове и забежки към психологията. Искал съм да се отлича като плюя по М. Бей? Хахахахаха. Напиши си там ревюто на новият безбожно тъп филм на Майкъл Бей и просто приеми, че колкот хора му се кефят, толкова и не го харесват. Нали си много толерантен към чуждото мнение, какво веднага се разпали да ми се обясняваш?

 32. Точно!

  Питах те за възрастта, защото в тийнейджърска е нормално да харесаш този на Ейдриън Лайн – той си е направен като еротичен трилър, да въздейства на сетивно ниво. Лайн това е работил винаги. Филтри с меден цвят, ала-бала, целият окъпан в една такава следобедна светлина…

  Докато Кубрик се приближава много повече до перверзията на Набоков – това е книга, сатиризираща едноетажна Америка все пак, не книга за секс.

  Аз харесвам горе-долу еднакво двете версии, но и не бих ги поставила сред 10те си любими филма.

  И да не каже Дринов, че съм тотали офтопик, ще постна края на полуготовата си рецензия за "Трансформърс", да ме разпънат дай-хард феновете:

  "Започва с космически кадри, краднати от "Междузвездни войни" и завършва с едночасова вакханалия, в която лошите десептикони превръщат Чикаго в купчина димящи руини. Пързаляне по стъклата на наклонен като кулата в Пиза небостъргач, бейз джъмпинг на военни от хеликоптер, едри планове на гигантски извънземни роботи, които взаимно си вадят вътрешностите – всичко това го има и то изглежда особено ефектно в 3D. "Трансформърс" страда от всички недостатъци на жанра "летен блокбъстър, насочен предимно към младежка публика". И притежава всичко, заради което представителите на този жанр печелят по милиард долара парчето. По-добър от втория (не беше трудно), по-слаб от първия, филмът забавлява на кило, но ще разочарова горчиво всеки случайно попаднал на прожекцията."

 33. Аз просто си плюя небрежно

  –––––––––––––––

  Благодаря ти че за пореден път доказа тезата ми, Avid Media Composer.

  И един съвет – когато преминеш от "небрежно плюене" към "конструктивна критика", тогава очаквай да те вземат насериозно.

  А и с нетърпение очаквам да се появи тук ревютo на очакван от теб филм, и тогава да ти гледам сеира, когато други като теб почнат "небрежно да го плюят". Страшно забавно ще бъде да наблюдавам реакциятата ти тогава. Ще бъде голямо шоу…………….за мен.

 34. Знаеш ли, нещо усещам от време на време да ми трепти левият клепач. Нещо да ме посъветваш?

 35. Ох, Век 🙂 Благодаря за мнението. Ще ти отговоря така: 1. Това, че марката е известна, я прави и печеливша. 2. Като гледам дължината и емоцията в написаното от теб, май ти висиш по цял ден пред екрана, не аз 🙂

  И един съвет, който, разбира се, няма да приемеш – дишай по-дълбоко, допускай различни мнения и ще стигнеш далече. Наздраве!

 36. Питах те за възрастта, защото в тийнейджърска е нормално да харесаш този на Ейдриън Лайн – той си е направен като еротичен трилър, да въздейства на сетивно ниво

  ––––––-

  Филма не съм го гледал, когато бях тийнейджър, така че грешиш. Гледах го в по-късните си години. И изобщо не го приемам като еротичен трилър, и със сигурност не го харесвам само заради "сетивните му качества". Вече казах защо ми харесва.

  ––––––

  филмът забавлява на кило, но ще разочарова горчиво всеки случайно попаднал на прожекцията.”

  –––––––

  Еми това е нормално, не мислиш ли?

  Ако си човек, който не е запознат с тази вселена, и не си гледал първите две части ( с две думи си абсолютен случайник в киното) , много ясно че ще бъдеш разочарован. Това е очевадно.

  А и в тези тежки времена, когато българина си брои всяка стотинка в джоба, едва ли ще има "случайни хора" в киносалона. Всъщност, абсолютно сигурен съм че няма да има.

 37. Нещо да ме посъветваш?

  ––––––––––––––

  Инжекция с Ред Бул в окото. Винаги помага.

  Няма нужда да ми благодариш.

 38. Време е май да си обирам крушите оттука – мислех, че си говорим за филми.

  Дринов, ти имаш ли навика да почистваш, или ги оставяш за назидание на поколенията? 🙂

 39. Ти пък, на старата дрога Ред Бул ли ще му предлагаш точно? Дай малко креативно мислене.

 40. мислех, че си говорим за филми

  –––––––––––––––––

  А за какво говорим тогава? Моят коментар (към теб) беше относно филми.

 41. @Анита

  Как ще трия бе? 🙂 То това си е част от кефа! Още по-гот е, че за сега аз оставам леко в периферията и не отнасям големия хейт. 🙂 🙂 🙂

  Мисля си, че като коментираш даден филм е тъпо поголовно да хейтваш, без да се аргументираш и без да изтъкнеш поне нещо положително (не винаги спазвам това правило, но се старая). Все пак медала има двете страни, нито една от които не е абсолютна!

 42. Мисля си, че като коментираш даден филм е тъпо поголовно да хейтваш, без да се аргументираш и без да изтъкнеш поне нещо положително

  ––––––––––

  Абсолютно точно.

 43. Е, М. Бей не е заслужил подобно отношение, поне не от мен. Човека е сериозно замесен в играта, в която кино изкуството се принизява все повече и повече до плоски, безмозъчни и еднообразни поредици от натруфени картинки.

 44. @Avid Media Composer

  Тоест, киното се връща се към корените си, когато е било панаирджийска атракция! Няма лошо от малко цикличност. След това отново ще дойдат 60-те, авторското кино и т.н.

 45. Тру, тру. Реално погледнато аз нямам толкова голям проблем с тъпите филми на М. Бей, те са си право в целта, че аз не съм им целта си е мой проблем, да, гледал съм ги всичките (без Пърл Харбър, пазя си здравето, защото поназнайвам малко от тая тематика и не бих си позволил да гледам малоумната интерпретация на Бей точно, подозирам, че ще избеснея:) ), определени филми по няколко пъти даже, дразни ме точно това принизяване и тоталното еднообразие в тях. Картинките различни, всичко друго е същото.

 46. хм, ако си махна главата и си сложа кофа с лайна вместо нея, кой знае…може и да ми хареса някой филм на Бей 😀

  Дринов, не се обиждай, но коментарите са по-забавни от ревюто ти 😛 Шегувам се 🙂 Феновете на Бей винаги са били много чувствителни.

  Само не ми казвайте, че накрая лошите роботчета пак губят 🙁 Деа мааму, няма ли най-накрая да спечелят, на мен са ми по-симпатични 🙁 Ще получа духовен оргазъм, ако някой от лошите роботчета извади твърдосплавен пенис и го набие на Шая Лабъф 🙂

  Не не съм хейтър! Мисля да ходя на кино и да си купя кола с детско меню, с чашка от Трансформърсите! Йей! Дано не свършат, де :/

 47. Хм, тоз филм не заслужава и едно изречение, ама нейсе… Дълбоко съм потресен от факта, че някои възприемат Майкъл Бей като творец.

 48. Има няква перверзна закономерност, летните, неглиже филмчета да разпалват най-големите полемики.

  "Трансформърс" е всичко друго, но не и произведение, което заслужава да се земе на сериозно. Между оригванията от кола и почистването на остатъците от пуканки по зъбките…просто гледаш епичен екшън, никви дилеми, още по-малко смисъл…И ТОЛКОВА. Ясно ти е, че добрите роботчета ще отсвирят за скраб лошито, но пък с кеф си задаваш парите за това зрелище, защото знаеш, че ще е добро. И толкова. Трябва ли изобщо да е друго яче? Нали при най-малките алтернативни решения, половината дебилна публика няма да вдене нищо – значи правиш порно.

  Какво толкова се ядете не мога да ви разбера?

 49. Не знам, но аз уважавам всички, които могат да вършат работа, която аз не виждам как бих могъл да свърша никога!

 50. Не само ти, Дринов, а в момента никой режисьор не може да постигне това, което Майкъл Бей прави. Човекът знае какво иска и го пренася на големия екран. Екшън и зрелище. Ето ни го. И аз съм доволен.

  Но зад клавиатурата е лесно да се мрънка, критикува и обижда.

  Вече е решено – на 5-ти юли съм на кино! 🙂

 51. Хахахаха, МСФОКС, викам успокой се, фенщината е хубаво нещо, но когато ти замъглява реалната преценка е лошо. Доооооооооста народ с пълна лекота могат да постигнат това, което Бей прави.

 52. Предлагам да си спретнем бой с пайове и торти, от едната страна фенове на Бей, от другата страна – нефенове (това е нова дума) 😛

  Няма да се караме за филми я 😀

  Поне секс между роботи има ли? Какво би се получило, ако Ферари-десептикон се шиба с Икарус-авторобот 😀 ? Не се знае, но звуците ще наподобяват концерт на Cannibal Corpse вероятно?

  Хубаво де, ще гледам филма , не се косете 😀

 53. Добре, аз все пак живо се интересувам кога най-сетне и трансформърсите ще се изчукат. Стига само на Шая са му пускали готини мацки, докато -ботите се трепят за нашата планета. Що им е притрябвала 😀 Има толкова много навред, без досадни человеци, хъхъхъ :))))

  Та… искам трансформърски зекс! 😀

 54. ОК, Медиа Компресор, защо тогава този доста народ не го прави? Или може би ги можеш и ти тея работи? Ако доста народ можеше да постигне това визуално ниво съвременните блокбастари нямаше да са толкова зле изглеждащи и скучни, както и със скапано 3де, а всички щяха да са на ниво Трансформърс. И къде в обръщението ми към Дринов видя, че говоря на теб не ми стана ясно господин класико, г-н Качествено Кино?

 55. Доста не значи всички. И те си го правят. За Джеймс Камерън би трябвало да си чувал нещичко. Какво, Майкъл Бей е по-добър от него точно в блокбъстърите и Аватар е под нивото на Трансформърс? Ха. И тук не става въпрос кой какво прави, а на кой какви са му възможностите. Ти твърдиш, че М. Бей е недостижим връх и никой не може да режисира екшън сцени като него, нали така? Ако можеше да се организира един конкурс по надрежисирване (още една нова дума 🙂 ) на един и същ екшън сикуенс с участитето на най-баналните имена като Камерън. Нолан и Шнайдер, гаранция ти давам, че и тримата щяха да го направят на 2 стотинки. А съм сигурен, че дори един Джон Леситър, който досега не е пипал игрално кино, ще се справи доста завидно в тоя конкурс. Да ми твърдиш, че никой режисьор не може да достигне М. Бей е смехотворно.

 56. Абсолютно нищо против Майкъл Бей. Трябва да има и добри занаятчии. Мите, да ме прощаваш, но не мисля, че ще ти е много трудно да режисираш филм, 90% от който е създаден от някакъв компютърен логаритъм. Като се замисля, от останалите проценти можем да махнем още няколко, тъй като и сценария изгрежда направен по същия начин.

 57. Avid Pro Tools, за Камерън нищо не казвам, защото самият той подкрепя М. Бей и новият му филм.

  А защо, отговори ми, защо като могат да го направят на 2 стотинки, не го направят наистина. Защото не могат. Иначе за Аватар спор няма, това е може би върхът на зрелището, но след като изгледам Трансформърс 3, който мисля ще е по-зрелищен, ще коментирам пак.

  Пак казвам, за екшън сцените Майкъл Бей е ненадминат. А един Нолан го видяхме колко му е екшъна и в Батман и в Генезис, въпреки че по принцип са големи филми. Но силата не му е там. А Снайдер също ме кефи като визия де 😉

 58. Гледам, че Ламот и Елфа усилено работят над роботското порно! нямам търпение да го гледам. 🙂 🙂 🙂

  За екшъна няма да се намесвам в по-горния спор, но според мен Нолан е най-слабият от към този елемент в изброените имена. Според мен няма усет, докато Майкъл Бей е роден с експлозия! 🙂

  @break

  Благодаря за вярата в мен, но нямам шанс! 🙂 🙂 🙂

  И за финал, я вижте това! Яко "хеви метал"!

 59. Камерън подкрепи така видно М. Бей и новият му филм поради изцяло капиталистически прични, не от дълбока и чиста фенщина към филмите му и майсторлъка му в екшъна. А не мога да знам защо не го правят, аз живея в София, не в ЛА, но със сигурност могат да снимат Трансформърс дори по-добре от М. Бей. Дай да изчакаме Супермен, да видим примерно Брад Бърд как ще се справи с екшън дебюта си, пък можем да си говорим пак за екшън сцени. Е, ако трябва да изкажа предположение, то би било, че не им се снимат безбожно тъпи филми, където всичко се свежда до ILM и експлозии. 🙂

 60. Може и така да е, но се радвам, че все пак се съгласи донякъде 😉

  А иначе новия Супермен го чакам с голямо нетърпение.

 61. И на мен ми е адски интересно, какво ще направи Снайдър със "Супермен".

  Между другото, не се ебавам, но бих гледл "Супермен" и на Майкъл Бей. 🙂 🙂 Честно! Всъщност, само неосъществения "Спайдър-мен" на Камерън ми се гледа повече! 🙂

 62. Джон (В)У ениуан?

  Има една много интересна рекламна поредица – BMW Films, в която мерят пиш… така де, камери имена като Тони Скот, Анг Ли, Иняриту, Уон Кар-уай, Гай Ричи и т.н. Няма лошо да гледате филмчетата (всяко е от по 10-на минути) и да видите разликите между американските, европейските и азиатските режисьори.

  Майкъл залива не си знае малинките. Вярно, прави яки екшъни, от които на човек му умират милиони мозъчни клетки. Играта на актьорите никаква я няма, на практика присъстват, колкото да запълнят сцените между CGI анимациите. Някой да е видял филм на Бей със сценарий?

 63. @mike28

  Аз съм пас за Джон Ву. Едно време правеше велики неща, но скоро не съм му гледал нищо, което да ме кара да си мисля, че би се справи по-добре с "Трансформърс" от Майкъл Бей.

  А поредицата сме я гледали, има интересни неща в нея. 🙂

  Вижте Ей това нещо! Сигурен съм, че ще разбуни малко духовете! 🙂

 64. Не бе, не рециклира – той композира виртуозен и невиждан екшън, от който после Тони Скот краде. Хаха.

 65. A, не мисля, че Джон У би режисирал "Трансформърс", би било направо нелепо.

  Последното, което направи, мисля, че беше "Битката при Червените скали", сагата си беше епична отвсякъде.

  Тарантино също го умее ешкъна, a адашът на Бей – Майкъл Ман определено е автор на някои от най-интелигентните йекшъни.

  Супер се кефя на филмите на Бей, но само докато ги гледам. След финалните надписи просто не оставят никакъв спомен в мен.

 66. Честно казано не виждам нищо лошо да ползваш отново някакви такива кадри. Една нова постановка сигурно ще струва един-два милиона и при положение, че филма си е твой… При ефекти и анимация, подобни неща се ползват много!

  Освен това му прощавам заради момента, в който Шая излита от колата и после Бъмбълби си го прибира – хем впечатляващо, хем смешно!

  @mike28

  "Red Cliff" беше доста приятен! 🙂

  Майкъл Ман има няколко много добри неща, но Тарантино, въобще ми изкача като име когато стане дума за екшън!

 67. Т'ва с ползваните готови моменти малко тъпо си пада… Мисля, че не би трябвало да го прави, въпреки че ако не ми бяха показани сцените една до друга, никога не бих видял приликите.

 68. Току-що се връщам от киното и искам да кажа, че останах много доволен.

  Видях това, което очаквах да видя, а именно здрави ефекти и епични битки.

  3Д-то наистина е на доста добро ниво. Не се виждаха двойни образи, е може би малко при субтитрите като се загледаш, но им е простено. 🙂

  Като цяло 3Д-то ми хареса дори повече от Аватар, но това е лично мое мнение.

  Може би давам твърде висока оценка гледано през очите на други, но съм човек кефещ се адски много на визуалните ефекти и 3Д-то като цяло, така че подобен филм няма начин да ме разочарова, особено след като е режисиран от Michael Bay.

 69. @MCFOXXX

  Пък и да ги видиш, много важно! 😉

  @HunteR

  Субтитрите на 3D-то са ужасна работа, яко ебават ефекта. Сега поне ги пооправиха. Спомням си преди беше истинска трагедия. На "Алиса" в IMAX-а станах разноглед. 🙁

 70. Чеква ли сме го това! 🙂 Те поне използват някакъв бекграунд и заместват с новите образи. За първи път когато ми направи впечатление подобно нещо беше в ефектите на "Deep Rising", където едно от пипалата на "дживотнуту" се движеше, точно като CGI водата в "Бездната"!

  Аз преди се възмущавах от такива неща, а директното използване на кадри направо ме влудяваше. Спомням си началото на "Impostor" където има кадри от от "Армагедон" и "Звездните рейнджъри" – направо бях откачил! 🙂 После пораснах и разбрах, че по някой път, заради бюджета, се налагат такива неща. Не е голяма болка.

 71. Утре ще ходим да го гледаме по случай вторничната 3D промоция от 7 лева, очаквайте скромна дисекция и от мен 🙂

 72. Филмът е чук, като визия и ефекти такова нещо просто досега няма. Историята ми хареса, смях се доста, епичните моменти и екшънът са брутални! Оценка 9 от 10.

  Майкъл Бей надмина себе си този път!

 73. По принцип съм без забележки. Филмът е точно това, което очаквах.

  Забележката е, че няма сюжет 🙂 хахаха

  Аве дребна работа, пак казвам вече сериозно – брутално добър. Скоро – ревю на блога ми ! ;))

 74. Такааааа, да кажа и аз две думи след снощи. Ами определено съм мега доволен. Филма надмина очакванията ми, а те по принцип не бяха съвсем ниски. Мацката си е дръвце, както очаквах, но не се явява толкова често, колкото да прави някакво сериозно впечатление, а и имаше 2-3 добри момента (няма да издавам спойлери). Смешните моменти бяха доста добри, признавам си, на 2-3 взех да тропам с крак от хилеж 😀 😀 😀 Историята ми направи приятно впечатление, имаше интересни моменти – нищо мега оригинално, но беше ОК. Откъм аудиовизуално представяне няма какво да кажа освен – М.Е.Г.А. !!! Уникално богатство на всякакви детайли, 3D ефектите бяха на много ниво (даже на няколко пъти се обърках яко къде какво става, навсякъде хвърчеше тенекия на поразия 😀 ), абе като цяло – 6++ по тази част! За актьорската игра – Шая Лебьоф си е все същия неориентиран хлапак, Малкович можеше и по-добре, но се вписа прилично в ролята на шантавия бос, Тортуро също ставаше. Дъч обаче ме утрепа – кретен и половина 😀 😀 😀 (даже не и помня името…)

  Франсис Макдорманд обаче беше на наистина високо ниво – успях по едно време да и намразя героинята даже 😀

  За Нимой eдна дума – ГОЛЯМ! Няма да коментирам повече, най-малкото защото съм трекърче и няма да съм обективен 😛

  Ta без да претендирам за някаква изчерпателност или особени познания във филмовата критика, ще кажа, че филма си изпълни предназначението, а именно – да забавлява качествено както би трябвало да прави това един готин летен попкорн блокбъстър. Ако харесвате фантасмагории и искате за 2 часа и половина да избягате малко от скучното ежедневие, то забравете си предразсъдъците, дребнавостта и онлайн войните и отидете да го гледате. Току-виж сте останали доволни 🙂

 75. П.С. това "(даже не и помня името…)" e излишно, взех да трия едни изречения и съм го изтървал 😀

 76. @MCFOXXX

  Чакаме! 🙂

  @Gogoto

  Дъч имаше потенциал, но първата му поява супер ме издразни! 🙁

  И Малкович се вписва във всякакви роли, но тук нямаше абсолютно никаква работа. Филма си имаше предостатъчно "комик рилифи". А на Кен Джонг, който по принцип е уникален, просто не знам как някой може да му се смее!

  За останалото нямам забележки! 🙂

 77. Прав си.

  Аз никога не съм бил Трек-фен и може би затова имах съвсем различни очаквания за Нимой. Очаквах много по-тежък глас, като този на Питър Кълън.

  Признавам обаче, че втория път когато гледах филма, гласа на Нимой като че ли повече ми допадна. Но все още смятам, че Оптимус Прайм звучи много по-величествено.

 78. Е, Оптимус е железен! 🙂

  Нимой е глас и в „Transformers: The Movie”. Него гледал ли си го? Предполагам, че да, но след като не си "треки" (за "трекър" да не говорим 🙂 ) сигурно не си му обърнал внимание. 🙂

  А какво ще кажете, за злостните слухове, които се появиха, че Джейсън Стейтъм може да участва в евентуалната четвърта серия? Лично аз съм WTF???

 79. Не съм гледал Transformers: The Movie. Мяркал съм по тивито старите телевизионни серии, но не мога де се нарека фен на Трансформърс. Фен съм на филмите на Бей, но не и на оригиналните анимации. Нищо против тях, разбира се.

  Колкото до слуха за Стейтъм, ето какво каза самия Бей вчера – http://www.shootfortheedit.com/forum/showthread.p

  Аз не съм вярвал и за секунда, че става дума за истинска новина.

 80. Викам да намина пак и да видя дали са дошли и някои разумни и обективни хора, но с обичайните изключения като Дринов, Veso, Gogoto и MCFOXXX , всички които пишат тук са толкова зле в картуните, че чак мен ме хвана главоболие.

  Шшшш, Композитора, нещо ти млъкна устата, бре кърлеж. Сигурно огромния успех на филма го е накарал да се удари в окото с кухненския нож. Един пикляв ревалник по-малко.

 81. Без псувни и нападки, молим, все пак сме големи и уж културни хора повечето 🙂

 82. Да бе, в нета всички са „недоклатени тийнейджъри, които нищо не разбират“ , не си ли чувал? 🙂 🙂

 83. Порядъчно тъп филм, с който поредицата бе завършена подобаващо! Някои биха казали: „Защо бе? За екшън фантастика, чиято цел е да забавлява филма си е добър.“ Въпрос на лично мнение, но според мен не само „Трансформърс 3“, но и останалите два филма от поредицата са слаби и не са направени добре. Все пак всички сме гледали (или може би не всички 🙂 тук имам предвид почитателите на трите части) подобен род продукции, създадени единствено, за да предложат на публиката зрелище и забавление, но които са в пъти по- добри от това, което ни представя Майкъл Бей в „Трансформърс“. Това е мнението ми и ще кажа защо мисля така.
  И трите части на поредицата страдаха от един и същи синдром- прекаления патос. Почти всяка една сцена бе изпъстрена с едни адски досадни лирични „натъртвания“, които просто бяха излишни и сякаш с тях създателите на филмите са целяли постигането на някакъв изключителен драматизъм. Какво точно имам предвид? Например спасителят на Земята Сам Уитуики тича хванал под ръка някоя от изгорите си, а около него избухват бомби, хвърчат отломки, въобще води се страховита битка. Изведнъж той спира и започва да се дере неистово с изпъкнали жили по врата: „ОПТИМУС, ОПТИМУС!“. В това време, докато го размазват, Оптимус успява да отвърне: „Вярвам в теб Сам! Знам, че ще се справиш! По- важното е ти да повярваш в себе си. Винаги ще бъда твой приятел!“. Надъхан достатъчно нашия Сам се обръща към приятелката си: „Трябва да тръгвам.“, а тя: „Недей! Обичам те! „. Той обаче е непреклонен: „И аз те обичам, но сега трябва да вървя. Длъжен съм! Те разчитат на мен. Не мога да ги изоставя. Спокойно! Нищо няма да ми се случи. Ще се върна! Обещавам!“ И се почва едно тичане, едни сърцераздирателни сцени, в които някои от героите аха да загубят живота си. Чакай, чакай тоя си отиде, предаде Богу дух. Да, ама не. Всички са живи. Или поне тези, които са важни за историята. А за другите май имаше един лаф за едно духане и една супа. И всичкото това на фона на една трогателна музика предназначена да разплаче и най- коравия мъж.
  Няма лошо в една лента да има една или две подобни сцени, но във филмите от поредицата „Трансформърс“ просто са прекалили с тях.
  Друг дразнещ елемент, ако не за трите филма, то със сигурност за първите два (в „Трансформърс 3“ като че ли се бяха опитали да го отстранят), бе заснемането на битките между роботите. Камерата толкова бързо се движеше, че не бе възможно да се разбере какво точно се случва на екрана. Допълнително затруднение създаваше и визията на роботите, които трудно можеха да бъдат разпознати особено, когато започнеше някое меле. Докато при аутоботите нещата бяха пипнати по- добре, а и цветовата им окраска позволяваше да се види кой кой е, то при десептиконите това бе невъзможно. Направо пълен хаос. Сякаш създателите на филмите са искали да акцентират върху определени роботи: „Този червено- син робот е Оптимус, този жълт робот е Бъмбълби, този Мегатрон (ако някой го разпознае по гласа) и това е няма други! Останалото е метал. Движи се, прави нещо, но не е чак толкова важен, че да му придадем някаква по- особена индивидуалност. Ето тук ще направим реклама на някои скъпи коли и превозни средства, а след като се трансформират всеки сам да му мисли как ще се оправя с гледането на филмите.“
  Определено като минус за поредицата може да се посочат и неизяснените отношения хора- роботи. За десептиконите знаем. Те са враговете. Но по отношение на аутоботите не става ясно какво представляват те за хората и като какви са възприемани- слуги и просто машини за защита или като извънземна раса надарена с интелект, която е нещо повече от една купчина метал. Типичен пример тук са Сам и Бъмбълби. И в трите филма двамата не престават да повтарят едно и също „Ти си най- добрия ми приятел! Приятелю! Приятелю! Приятелю!“ и в същото време Сам разправя: „Къде си по дяволите! Ти си МОЯТА КОЛА! Длъжен си да ми караш задника, където поискам! Защото, докато ти си вееш ламарините по света, аз трябва да карам таратайка, която няма способността да се трансфомира в нов Шевролет Камаро.“ Ако в този момент някой заменеше Бъмбълби с обикновена кола или пък да кажем с куче разлика нямаше да има.
  Поредицата разбира се има и някои добри страни като хумора и специалните ефекти. И в трите филма хуморът макар и елементарен на места предизвикваше смях в залите и да си призная от време на време разсмиваше и мен. Ефектите са на високо ниво и това се вижда най- вече при роботите, които изглеждат като истински. Ето защо не мога да си обясня защо специално в „Трансформърс 3“ са подходили към някои дребни детайли толкова небрежно. Имам предвид сцената, когато показват лицето на Джон Кенеди, която направо може да избоде очите на всеки. Адски лоша графика. Това, разбира се, не е чак толкова важно на фона на всичко останало, но подхода към такива дребни детайли обикновено показва с какво отношение поджождат определени кинотворци към даден филм. Доказателство за това са и използваните кадри от „Островът“ в „Трансформърс 3“. COPY/PASTE. 🙂
  Що се отнася до историята в „Трансформърс 3“ мога да кажа, че съм съгласен с написаното в коментара за филма. Във втората част според мен история липсваше. В третия филм, обаче, имаме дълбоко пазена държавна тайна, инвазия на извънземни роботи, опит да се зароби човечеството и да се пренесе цяла една планета, отношенията учител- ученик между Оптимус Прайм и Сентинел Прайм, предателство и т.н. Да наистина познати неща, но все пак формиращи някаква история.
  Мнението ми се препокрива и с написаното в коментара за излишните герои в лентата. Сред тях се нарежда и Роузи Хънтингтън-Уайтли. До какво се свежда нейното присъствие във филма? Просто Сам е трябвало да държи за ръка някое секси маце бягайки неудържимо към победата. Все пак ръката му се е схванала в тази поза от предишните два филма, та са решили да запълнят празната му длан след напускането на Меган Фокс с… нещо, което да зарадва мъжете. А и представете си, че героинята на Роузи я нямаше във филма. Такива емоционални дранета на Сам като „Where is she?“ щяха да станат абсолютно излишни и да се загуби част от целия този драматизъм, за който писах в началото.
  Тук е мястото да кажа, че играта на Шая Лабъф в първия „Трансформърс“ ми хареса. Напомняше ми за навита пружина готова всеки момент да изхвърчи. В тройката, обаче, лично аз останах с впечатление, че ролята като че ли му е омръзнала.
  Въобще, ако трябва да се обобщи, то поредицата „Трансформърс“ е като онези дразнещи песни, които се набиват в главата на човек и той непрекъснато си ги тананика или пее, колкото и да не ги понася. И трите филма бъркат в мозъка и дразнят. Това, разбира се, е лично мнение.
  Адски много ми се иска тази поредица да няма ново продължение, а да бъде даден нов старт на историята за аутоботи и десептикони. Най- малкото, защото в нея има потенциал за създаването на много по- добри филми. Разбира се, това трябва да стане далеч от ръцете на Майкъл Бей, Джери Брукхаймър и тяхната банда.
  Този коментар излезе въздълъг, но за мое опрадвание ще кажа, че както си седях пред компютъра музата ме удари толкова силно по главата, че загубих съзнание. Когато се събудих всичко това бе вече написано, та си казах: „Защо да отива зян?“ и ето го тук. 🙂

 84. Ох, днес се наложи да си заведа кръщелниците (10 и 8) на това (меко казано) недоразумение и при все, че съм фен на епохални битки и всякакъв тип истории… заспах!
  Буквално и наистина!
  Гледах докато имаше „сюжет“че – Туртуро и Макдормънд ме изкефиха (особено на финала!); Малкович беше свежа поява (въобще не говоря за смисленост на образа – да бе!); „доктор Блян“-Патрик Демпси също беше на място (пък и ми е любимец!), ала всичко останало е напълно-безмислен-рециклаж!
  Нямам думи – битките да ме приспят, не съм вярвала, че ще ми се случи това! Добре, че децата ме събудиха преди края, за да ми опротивее съвсем нелепата руса девойчица, която според клишето тича с развени коси сред опушените от боя лица на морските тюлени (или-к’вито -са-там-бойци), за да гушне момчето-герой – малииии, страшно! Ай стига бе, заклевам се – това ще е последната ми подобна жертва 😛 😀 Ебаси тъпнята!

 85. емотикона на първия ред в коментара ми да се чете 8 – не знаех, че затварящата кавичка ще промени цифрата 😉 8)

 86. Да доживея и това да видя!

  Човек да се аргументира по разбираем начин и да защити мнението си. Cinema Newswalker, не съм съгласен с теб относно филма, но ти свалям шапка, че поне описа в детайли вижданията си. Това рядко се среща в наши дни.

  В повечето случаи нещата варират от кратки изречения от рода на „ФИЛМА Е НАЙ-ТЪПИЯ НА СВЕТА“ или „ФИЛМА Е НАЙ-ВЕЛИКИЯ НА СВЕТА“.

  Така че си е освежаващо да видиш човек, който полага труд да се аргументира. (и аз когато имам повечко време ще кача ревюнцето си)

  P.S. Дринка, Трансформърс 3 и Хари Потър надминаха границата от един милиард долара приходи (к’во ще правят с толкова много пари не ми е ясно). Трябва да драснеш една статийка по тоя въпрос.

 87. Cinema Newswalker каза: ‘но и останалите два филма от поредицата са слаби и не са направени добре’
  ––––––––––––

  С две думи, като си тръгнал да критикуваш си решил направо да оплюеш всичкитге филми от поредицата. Без да се обиждаш, но хора като теб са ми изключително странни. Значи, или обичаш да се измъчваш фокусирайки се и гледайки филми, които знаеш че няма да харесаш, или просто не си честен с нас. Изгледал си първата част и си решил че е тъп и слаб филм. Но въпреки това си отишъл да гледаш втората част, която, а каква изненада!, пак не си харесал.

  И след всичко това, ти си решил да гледаш Транс3?! Извинявай, но в това просто няма никакъв смисъл. Защо изобщо гледаш филми от поредица, която не харесваш още от първата част? Какво те кара да гледаш продълженията на филм, който не харесваш, при положение, че режисьорът е един и същ, актьорите са едни същи и екипа е един и същ? Разбирам ако всеки път се сменя режисьора като при филмите за Harry Potter, но при Трансформърс не е така. Всеки знае точно какво да очаква. Ако човек харесва поредицата, ще гледа третия филм. Ако човек не харесва поредицата няма да си губи времето и парите за третата част, при положение че тя е на същия екип и е заснета със същия стил като предишните две.

  Докато ти твърдиш че не харесваш цялата поредица, но въпреки това си изгледал всеки един от трите филма. Къде е смисъла във всичко това?

  Всеки киноман който познавам ми казва, че ако не хареса първия филм от дадена поредица, и ако целия екип пред и зад камерата е същия, не би си губил времето с втория, камо ли с третия филм.

  Вземи блога на Дринов за пример. Той очевидно не е фен на поредицата Здрач и затова не пише статии за тазгодишния филм. И това е правилния начин, ако не харесваш нещо, просто го игнорираш и се фокусираш върху нещата които харесваш. Ако ти, Cinema Newswalker, беше наистина харесал поне един от предишните филми за трансформърите, тогава мнението ти щеше да има някаква тежест. Но ти просто излизаш два месеца след премиерата на третата част и започваш да оплюваш цялата поредица. Поредица която не харесваш, но чиито филми си изгледал до един.

  И за голямо разочарование на хора като теб, няма да има нов старт на Трансформърс. Само преди седмица и нещо, продуцента Дон Мърфи заяви, че рестарт няма да има, защото поредицата е в разцвета си. Не знам дали ти е ясно, но третия филм вече спечели над един милиард долара по света, което ясно показва, че голяма част от публиката все още бива привлечена от подхода на Майкъл Бей към тази поредица. Така че очаквай още продължения.

  И накрая, ето какво страхотно видео направиха феновете на Трансформърс от целия свят http://www.youtube.com/watch?v=6colZDFDXjI

  Нямам какво повече да добавя. Клипът говори сам за себе си.

 88. Клипът на мен лично ми говори, че е много тъжно и самотно да си фен на Трансформърс. 😀

 89. О, извинявай. Не знаех че всички клипове трябва да бъдат заснети на не-самотни места като Таймс Скуеър или на Червения площад, пред стотици хора. Да прав си, тези хора са много глупави да запишат клипа в домовете си, пред собствените си компютри. Да, истински гений си.
  А и каде видя тъжен фен в този клип? Посочи ми го, защото аз не съм толкова наблюдателен и разбиращ човешката психология като теб.

  Сериозно сега, следващия път се постарай да бъдеш по ефикасен интернет трол. С подобни, меко казано, идиотски коментари само показваш колко си отчаян за внимание. Което си е доста жалко.

 90. Хаха, добре казано^

  Абе Дринка, имам чувство че по някаква причина блога привлича доста безмозъчни същества като тоя The Burning Crusade или пък оня лайнян пудел преди време дето се представяше с най-олигофренските имена на света. Той си знае кой е и добре че вече не се навърта наоколо. Знаеш ли какво трябва да направиш. Сложи един тест за една поне средна интелигентност за всеки новак който иска да напише нещо тук. Преди да си постне коментара, трябва да отговори на няколко въпросчета. Така безмозъчните същества с прекалено свободно време, понеже никой не би ги наел на работа, няма да припарят до коментарите, дори и да искат.

  Блогчето е супер и не ми се ще да се превърне в Замунда 2 или IMDB 2. Което си е страшничко.

  * да, да, знам че идеята за теста е невъзможна. Но поне сложи някакъв труден за разчитане код преди постване, който със сигурнст ще затрудни безмозъчните същества, които искат само да осират дискусиите.

 91. Вие двамата в комплект ли вървите винаги или имаме класически пример за раздвоение на личността? Иначе нищо против феновете на Трансформърс, просто това клипче точно, така тънко да го изкарвате някакъв дълбок и светъл лъч на признателност от човечеството към Майкал Бей е леко смешно. Слезте на земята. Сбрали се 5-6 нърда (и то какви!) и влогват. То такива хвалебствени клипчета може да направи всеки с приятелите си и да величаят рекламите на банка ДСК и какво от това?

 92. Споко, пишлеме. Сигурно е кофти когато ти го вкарват плавно отзад, и то два пъти, но ти си си виновен. За първи път те виждам тука и ти вече ми се правиш на големия бос с големите разбирания. ‘I’M DA BOSS!’

  Тъпият ти коментар беше ЗА феновете на Трансформърс и аз като фен на тези филми определено не бях очарован от определенията ти. Хич не ме ебе дали си говорил само за тоя клип или не. Всеки, който обижда без да е предизвикан, заслужава да бъде атакуван от всички страни.

  Аре сега да те няма, че Дринката пак, и то с право, ще се ядосва че блога му се е превърнал в детска площадка.

 93. Едно нещи е факт – филмите на Майкъл Бей предизвикват огромни дискусии. 🙂

 94. Така си е. Но не толкова че е филм на Бей, а че е Трансформърс. Колкото по-известна е дадена поредица, толкова повече ще се дискутира. И както винаги става, някои ще плюят, други ще целуват. Едва ли обаче следващия филм на Бей, който е съвсем малък, ще предизвика подобни дискусии.

  Както казва Кевин Смит за разпалените дискусии относно неговите филми: ‘Искам само да пишат правилно името ми и имената на филмите ми. Останалото което говорят не ме интересува, защото е абсолютно субективно.’

  Иначе чакай да излезе Аватар 2. Тогава ще има наистина огромни дискусии между фенове и хейтъри.

 95. Вярвам в Камерън и друго не ме интересува, честно казано. 😀

 96. @Veso
  На няколко пъти споменавам, че става въпрос за ЛИЧНО МНЕНИЕ. Не целя нито да обвързвам, нито да налагам или пък обиждам когото и да е било с него. Просто съм приел, че това е сайт, в който съществува свобода на мисълта и словото и всеки може да изрази каквото мисли. Що се отнася до всичко останало написано от теб:

  „С две думи, като си тръгнал да критикуваш си решил направо да оплюеш всичките филми от поредицата.Без да се обиждаш, но хора като теб са ми изключително странни.“

  Първо, не оплювам нищо. Написал съм това, което мисля. Второ, не е нужно да разбираш определен човек, за да приемеш, че и той има право на лично мнение. И трето НЕ всички разсъждават като теб.

  „И след всичко това, ти си решил да гледаш Транс3?! Извинявай, но в това просто няма никакъв смисъл.“

  „Докато ти твърдиш че не харесваш цялата поредица, но въпреки това си изгледал всеки един от трите филма. Къде е смисъла във всичко това?“

  Смисълът е в любопитството и в желанието ми сам да формирам мнението си за каквото и да е било. В конкретния случай за „Трансформърс 3“. А и исках да си съставя и да имам цялостно мнение за поредицата.

  „Всеки киноман който познавам ми казва, че ако не хареса първия филм от дадена поредица, и ако целия екип пред и зад камерата е същия, не би си губил времето с втория, камо ли с третия филм.“

  Ти какво имаш предвид под киноман? Защото аз лично едва ли бих описал, като киномани хора, които не гледат филми.

  „Вземи блога на Дринов за пример. Той очевидно не е фен на поредицата Здрач и затова не пише статии за тазгодишния филм. И това е правилния начин, ако не харесваш нещо, просто го игнорираш и се фокусираш върху нещата които харесваш.“

  Това, че Дринов не пише за поредицата „Здрач“ не означава, че не е гледал филмите, няма мнение за тях и не би го изразил, когато сметне за нужно или просто, когато поиска.
  Интересно откъде черпиш това самочувствие, за да казваш кое Е и кое НЕ Е „правилния начин“? А аз си мислих, че „правилния начин“ е доста субективна величина.
  От това, което казваш излиза, че хората трябва да имат мнение и да го изказват само, когато харесват нещо. А всичко останало, което не харесват? С него какво да правят?
  Разговор:
  „- Ей, човече не харесвам… ЦЕНЗУРА! Ама аз не харес…ЦЕНЗУРА!“
  „- Не е важно какво не харесваш! Важно е АЗ какво харесвам!“
  Ако се фокусираш само върху нещата, които харесваш, какво мнение ще имаш тогава по дяволите? Твърде едностранчиво!?
  Въобще как човек може да каже, че харесва нещо, ако не знае какво не харесва?
  Гледат се хубави и лоши филми, тъпи и интелигентни, такива, които харесваш и такива, които не харесваш. Как може да имаш мнение за даден филм и да кажеш, че не го харесваш, ако не си го гледал?
  Всъщност ти в какво ме обвиняваш, че съм искал да си съставя собствено мнение за „Трансформърс 3“? Обвиняваш ме, че не съм предубеден ли? Това ли е, което имаш предвид, като казваш „хора като теб са ми изключително странни“?
  Въпреки че първите две ленти ми се видяха глупави и лошо направени реших все пак да не подхождам предубедено към третия филм. Прочетох някои неща, в който хвалеха тройката и някои, в които я критикуваха и реших да си съставя собствено мнение по въпроса, като отида да я гледам.

  Ей, ей я чакай малко! От твоя коментар става ясно, че ти не си съгласен с написаното от мен и не го харесваш. Тогава… какво стана с „И това е правилния начин, ако не харесваш нещо, просто го игнорираш и се фокусираш върху нещата които харесваш.“ ? Или твоите „правила“ се отнасят за всички други, но не и за теб?

  „И за голямо разочарование НА ХОРА КАТО ТЕБ…“

  Интересно как само разбра какъв човек съм от две страници, които съм ниписал. Или с теб се познаваме цял живот?
  Чета написаното от теб и се чудя: Защо направо не ме изправиш до стената и не ме разстреляш? И аз пък, какво пиша? Ти вече го направи, но с халосни патрони. И това само, за да покажеш, че не търпиш човек да има различно от твоето мнение и още по- лошо да го изказва.
  Това е. Каквото съм имал да казвам е написано. Който е съгласен, добре! Който не е съгласен, пак добре! Въпрос на мнение, няма лошо!