Джон Бари

На 77-годишна възраст, в следствие на инфаркт, почина големият британски композитор и носител на пет награди Оскар Джон Бари.

Изключителната творческа биография на Бари включва филми като „Зулу”, „Кинг Конг” (1976), „Born Free”, „Отвъд Африка”, „The Cotton Club”, „The Lion in Winter”, „Танцуващият с вълци” и „Чаплин”. Бари е автор на музиката и на 12 филма от поредицата за Джеймс Бонд, и е един от създателите на добре познатата класическа тема.

Поклон пред паметта му.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

27 Comments

 1. Ах! Събота гледах "Зулу". Темата ми е сред най-най… Вълчата тема от "Танцуващия с вълци" също…. RIP…

 2. Страшна музика, прекрасна, отваряща и освобождаваща съзнанието!

  Творчеството му винаги ще е с вас/нас, така че той ще е безсмъртен, просто си е дал малко, почивка. Някой ден и ние ще го направим!

 3. Всеки път като чуя темата на 007 (а това се очертава след две години горе-долу 🙂 ) ще се сещам за него. 🙁

  ПС Само сега да не почнат да се катурват и други композитори, щото тук нещата са много лоши – сред тях има мноого обичани от мен и вече не първа младост (сещате се за кой говоря главно 🙁 )

 4. Ох, мани недей, че и аз си ги мисля тези работи, а последните пъти, когато сме пускали новина за смъртта на някого, веднага след това си отива поне още един човек. 🙁

 5. Е, това Дринов прозвуча като филма "Предизвестена смърт" баси! Чак тръпки да те побият! Все пак смъртта е нещо нормално, най-нормалното в целия загниващ свят.

 6. Верно! 🙁 Като някаква черна станция се изказах.

  Смъртта е нормално нещо, но не е приятно да си отиват любимите ти хора. А точно конкретния човек, за който Влади говори, ако си отиде, ще бъде като загуба на човек от семейството. Честно! 🙁

 7. Разбира се, че не е приятно, ужасно е! Ужасно, но не можем да го променим, поне не все още!

  Надявам се да не се окажеш прав тогава в написаното по-горе: "…последните пъти, когато сме пускали новина за смъртта на някого, веднага след това си отива поне още един човек" Честно!

 8. С ръка на сърцето ще си призная,колкото и да ме е срам,че до днес не бях чувал за Джон Бари… Определено ще направя всичко възможно да опозная творчеството му. Творчеството на очевидно велик творец! Да почива в мир!

 9. Може и така да е.. 😉 А мога ли да попитам пак за кой композитор говорихте?

 10. Като споменахте Джон Уилямс – "МУЗИКАТА НА АМЕРИКА" макар и да не съм фен на "Америка-та" (отклонение) това ще е невероятно да се чуе.

 11. @Violka

  Дринов си е абсолютно прав. Ето към края на ноември си отиде Лесли Нилсън и веднага (ама наистина веднага) го последваха Андрей Баташов и Ървин Кършнър. Друг пример – в началото на месеца си отиде и Пийт Посълтуеит и само няколко дни след това ракът победи и великата Ан Франсис, която пък партнира не на кой да е, а точно на Лесли Нилсън във Forbidden Planet. Е, кво да ти говора 🙁

  Иначе, то не се ли чу?!? Концертът на музиката му беше на 26-ти до колкото знам… иначе самата инициатива продължава и наистина е невероятно да се чуе 🙂

  @Kristian

  Да, той е… съсипа ни опита да го скрием от дявола 😉

 12. @Kristian

  Ш-шшшшт! Беше за това, че си му споменал името. 🙂 Да, той е! Не го казвай повече или поне не в такава тема. 🙂

  @Violka

  Влади е прав. Концерта мина. 🙁

  @Val

  Priceless! "Showgirls" ми е любим филм! 🙂

  @Влади

  Влади, а преди това си отидоха Артър Пен и Тони Къртис, пак един след друг, буквално. 🙁 После Блейк Едуардс, Пийт Посълтуейт и Питр Йейтс, пак много близко един до друг. Абе въобще… 🙁 🙁

 13. @ Дринов, да знам, че мина неговия концерт!

  Мен пък ме боли за Хийт Леджър! 🙁 Беше си талант, (за мен) но си отиде твърде рано, за да успее да разкрие целият си потенциал. Тази седмица си припомням негови филми, той почина на 22 януари 2008г.

 14. Аз също не помня много композитори и не ги свързвам с определени филми, но като гледам Бари в какви филми е усаствал – една голяма благодарност за приноса му.

  Онзи концерт мина и сигурно е бил хубав, но аз нещо не се организирах, както и никой от Джедайският орден. А и те не ни поканиха официално. Само в последния момент поискаха да им услужим с костюми, но беше късно.

  Violka, при предишната такава новина споменахме Леджър, ето как съм пропуснал 22-ри. Сигурно по този повод даваха "Патриотът" по някоя от телевизиите. Той май слаб филм няма.

 15. Джон Бари беше голям любимец 🙁 мир на праха му 🙁

  Бари за шпионските филми е като Енио Мориконе за уестърните

 16. Да жалко за хората които си отиват без време! Хийт Леджър беше готин и наистина няма слаб филм с изключение на "Нед Кели", "Патриота", "The Order" и отчасти "Като рицарите и "10 неща които мразя в теб". 🙂 🙂 Ама за починалите или добро или нищо.

  @lammoth

  Още едно име, което не трябва да се споменава в такава тема. 🙁