Католическата църква има още много грехове да признава и да търси изкупление, особено за сексуалните своеволия, които нейните отци са си позволявали с малки момченца. Част от този кошмар за младите, невинни души беше подет и „разследван” в медиите, „Spotlight” спечели високи оценки и от публиката, и от Американската киноакадемия.

Идва ред и на най-новия филм на френския майстор-режисьор Франсоа ОзонBy the Grace of God” да се срещне с публиката. Творбата му получи Сребърна мечка – голямата награда на журито на 69-ото Берлинале, а сега на вашето внимание представяме трейлър.

Главните роли във филма са поверени на Мелвил Пупо (когото познаваме и от филма на Камен Калев „С лице надолу”), Дени Меноше и Суан Арло. Сценарист и режисьор е самият Озон, като в основата на историята са продължителни проучвания и интервюта с реалните хора, превърнали се в жертви на вече известния отец Бернар Прейна. Важно е да се спомене, че всички пораснали вече момчета напълно подкрепят филма и разказаната в него история. Ето какво гласи официалният синопсис:

Александър (Пупо) живее в Лион, град-бастион на френската католическа буржоазия, с жена си и четирите си деца. Самият той продължава да е ревностен вярващ, но научава, че отец Прейна (в ролята Бернар Верле), човекът, който си е позволявал сексуални своеволия с него като дете в организацията на „бой-скаутите”, все още работи с млади католици. Александър решава, че трябва да направи нещо – и скоро към него се присъединяват още двама от жертвите на светия отец – Франсоа (Меноше) е Емануел (Арло). Тримата ще направят всичко възможно, за да разобличат действията на отеца, както и на институцията, прикривала подобни „нечестиви” деяния в продължение на векове… Техните действия са изключително смели на фона на изключителното лицемерие на католическото духовенство…

Харесваме много Франсоа Озон, обичаме филмите му, голяма част от които сме имали възможност да гледаме и в редовна програмация на голям екран у нас. Сигурни сме, че „By the Grace of God” ще бъде посрещнат според безспорните му достойнства и от публиката по света – предстои да бъде представен на филмовия форум в Ню Йорк на 18 октомври, а седмица по-късно ще се срещне и с публиката в Лос Анджелис, преди да започне разпространението му в Щатите. Надяваме се да видим филма на фестивален екран и у нас…

DqV4ad1XgAAhfpV

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *