Ханс Цимер

По принцип, за някои хора това може да не е никаква новина – в смисъл, че въобще не се интересуват от музиката на един филм, а не че винаги са знаели, че ще бъде Цимер – но за нас тя е от изключителна важност, тъй като оригиналната музикална тема на Супермен, която е дело на великия Джон Уилямс, е сред най-обичаните от нас музикални филмови произведения и силно се вълнувахме каква ще е съдбата й сега, след като предстои пълен рестарт на поредицата.

На всички ни беше ясно, че Уилямс няма да се завърне като композитор, той вече е доста стар и много рядко се размърдва за други филми, освен тези на Спилбърг, затова въпросът беше кой ще се нагърби със задачата да започне от нулата, без да използва предишни теми, както беше в случая със „Супермен се завръща” и Джон Отман.

Е, като се замислите, при все десетките суперталантливи композитори работещи в момента, тези, които наистина биха се справили с тази тежка задача, се броят на пръсти. А Ханс Цимер е един от най-очевидните примери. Той вече има опит с „Батман в началото ”, където трябваше да направи (заедно с Джеймс Нютън Хауард) изцяло нова музика, без да използва нито една нота от считания за абсолютна класика саундтрак на Дани Елфман от първия „Батман”. Както знаете, той се справи повече от фантастично  и сме сигурни, че и този път нещата няма да са много по-различни.

Ето какво казва самият Цимер:

“Трудно ще е, но аз трябваше да следвам едно от най-иконичните произведения в „Батман” на Крис, а това е същото нещо. Позволено е да преоткриваш, но трябва да се постараеш да бъдеш също толкова добър или поне толкова емблематичен и трябва да се получи резонас, да стане част от „zeitgeist”. Такава е задачата. По времето на „Гладиатор” хората постоянно говореха за „Спартак” и аз непрекъснато ги питах как им е повлиял, когато са го гледали. Исках и модерната публика да се повлияе по същия начин от това, което правим. Така че смятам, че в крайна сметка трябва да преоткриваш.”

Ние имаме само един проблем с Цимер и това е, че изборът му е малко скучен. 100% музиката ще е супер, но не може само той да е навсякъде. Пък и като изключим уникалния саунд на „Шерлок Холмс”, повечето му произведения звучат прекалено… нека кажем, че безпроблемно се разпознават като „типичен Цимер”. Но както се казва „ще поживеем и ще чуем”.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 Comments

  1. И аз имам същият проблем с Цимър – като някой ми каже, че поредният филм е композиран от него – и въпреки, че знам, че ще е на ниво – издавам много странен звук 😀 . Аз бих предпочел например Хари Грегсън-Уилиямс – макар че знам, че съм от малкото му почитатели 😀 – хареса ми какво направи с Narnia и "Небесно царство" – беше нещо различно…

  2. И аз много харесвам "Нарния" и "Небесно царство", но не съм сигурен, че ще ми хареса Грегсън-Уилямс да прави музиката на "Супермен". Пък нали той е част от кръга Цимер, така че…

    Аз по-скоро бих се изкефил, на някой като, Хорнър, Хауърд, Шор, а защо не и Силвестри.

  3. Зимър е велик, но аз лично бих предпочел един от тези, според мен, невероятни композитори:

    Клинт Мансел: музиката му в Димящи Аса издигна целия филм пет нива нагоре.

    Стийв Джаблонски: това е, без съмнение, човека който ще бъде новия Ханс Зимър. Работата му в Островът и Трансформърс е меко казано разбиваща. А и при него работи българката Пенка Кунева, така че още по-добре.

    Тревър Рабин: Да изчезнеш за 60 секунди и Армагедон. Надали има някой, който да не е гледал тези филми, така че знаете за какво говоря. Рабин няма лош скор.

    Марк Мансина

    Джеймс Хорнър

    Джон Фризъл

    Брайън Тайлър

    Но пък това са само мечти от моя страна. Успех на Ханс!

  4. Клинт Мансел според мен не се справи добре в Черен лебед – слушах скора и не ми хареса изобщо, но пък иначе е велик – няма спор 🙂

    За Стийв Джаблонски не съм съгласен, но както и да е .

    Хорнър – да, по-добре щеше да е , но това наистина са само мечти, така че да не се увличаме много 😀

  5. Саундтрака на Яблонски от първия "Трансформърс" е супер. Музичката където пристигат на Земята, ме разцепва всеки път. Жестока!

    @Влади Неколов

    Сигурен съм, че "Лебеда" ще звучи по съвсем по друг начин във филма. Все пак, този път музиката има съвсем специфичен контекст.

    Поради такива причини, почти никога не слушам саундтрак преди да съм гледал филма.

  6. Ооо, аз не казвам, че музиката му не е добра – просто има разлика от това да правиш "жестока" музика и да си следващият Цимер.

    А иначе – аз по принцип обичам да слушам саундтрака преди да е излязъл филма, но после се опитвам да нямам предубеждения, защото трябва да видиш филма, за да разбереш дали ще си паснат, а и Лу ми наточи апетита и ми стана интересно 😉

  7. Със сигурност! 🙂 Пък и винаги ме е дразнило това, с "този е следващият едикойси" 🙁

    А за саундтраците не си прав да знаеш! 🙂 По някой път при тях има спойлъри – имена на песни, диалог от филма и др. подобни.

  8. А аз не виждам нищо лошо в това да се споменава кой може да бъде едикой си. Светът се развива, и има много талантливи творци, които, независимо дали се харесва на някои хора или не, ще бъдат сравнявани с вече утвърдени имена.

    Това се прави навсякъде и от всеки.

    А когато казах, че той ще бъде следващия Зимър, не си го извадих от задника. Всички запитвания свързани с това, кой от Media Ventures/Remote Control има таланта да наследи Зимър показват, че Джаблонски е абсолютния лидер. И всички тези запитвания са отправени към феновете. А аз просто се съгласявам с тях, това е.

    П.С. Който се съмнява в казаното, да се порови из Гугъл и ще се увери сам.

  9. Аз нямам нищо против да бъдат сравнявани – "този е талнатли колкото Цимер или колкото Джон Уилямс" – просто не виждам смисъл в това "Този ще е следващия.." Ама това си го има откакто свят светува, така че няма значение аз какво мисля. 🙂

    Да разбирам, че Яблонски ти е супер любим? 🙂 На мен и музиката му към "Кошмарите на Елм стрийт" ми харесва доста, нищо че го оплюха. 🙂

  10. Не, не бих казал че ми е "супер любим". Просто в последно време ми прави силно впечатление.

    Само един композитор мога да нарека "супер любим", и това е господин Джеймс Нютън Хауърд. Просто уникален талант! : )

  11. Да, добър е много – обожавам "Селото" – но аз като чели съм по старата гвардия, Уилямс, Голдсмит, Мориконе, Жар, Бърнстийн…

  12. Много добра новина! Музиката на Батман В Началото и Черния Рицар е феноменална, направео да настръхнеш. В Генезис същата работа, убийствена музика!

  13. @MCFOXXX и най вероятно ще си земе едно грамофонче зарад Inception, макар че аз смятам, че музиката му за Шерлок Холмс е много по-добра – и за нея е номиниран, де…

  14. Аз също съм по-голям почитател на музиката на "Холмс" отколкото на "Inception". Основната тема е жестока – мяза ми на нещо по скоро от Елфман, отколкото от Цимер. 🙂

    Саундтраците на "Батман в началото" и "Черният рицар" наистина са много добри. "Molossus" е любимата ми част. 🙂

  15. Верно бе, бях забравил за Шерлик Холмс – уникален саундтрак!