Лесна, А? / Easy A - ревю

Въпрос с повишена трудност – Как се става звиздъ в днешно време:

a) Лесно
b) Много лесно
c) Абе дали звездите на земята не са повече от тези на небето, а?

В черната дупка, в която е изпаднала развлекателната индустрия, се наблюдават процеси, при които безброй талантливи и не толкова талантливи индивиди получават шанса да станат известни с минимум усилия.

Достатъчно е да гледаш с замъглен поглед (и да играеш със замъглено съзнание) в поредната вампирска мелодрама, на фона на която турските сериали изглеждат една идея по-добре, и вече си някаква глобална културна икона, пред която се кланят милиони зомбита с промити мозъци.

Да не говорим за качеството на предлаганите комедии – не само класики като „Някои го предпочитат горещо” и „Тутси”, но и сравнително по-пресни примери като „Четири сватби и едно погребение” и „Влюбеният Шекспир” изглеждат като изкопаеми артефакти от една отдавна отминала ера.

Лесна, А? - Ема Стоун

А конкретно в гимназиалния комедиен жанр, присъщ на американското кино, положението е повече от трагично. Успехът на един „Американски пай” повлече цяла вълна от ненужни продължения и производни проекти, които залагат единствено и само на откровена простотия, за да привлекат внимание.

За последно свежо попълнение в жанра имаше през далечната вече 1999 година, когато покойният Хийт Леджър направи своя пробив със съвременната интерпретация по „Укротяване на опърничавата” – „10 неща, които мразя в теб”. Добрият сценарий в комбинация с новите за времето си лица на Леджър, Джулия Стайлс и винаги оригиналният Джоузеф Гордън-Левит направиха от филма изключително приятно забавление, което и днес гледам с удоволствие всеки път, когато го засека по телевизията.

За щастие през настоящата година “Columbia pictures” и набиращият популярност режисьор Уил Глък с „Лесна, а?” ни предлагат нова свободна интерпретация по класическо литературно произведение, която смело залага за успеха си на една 21 годишна актриса без нито една главна роля в кариерата си до момента.

Стенли Тучи и Ема Стоун

Комбинацията „Columbia” + Ема Стоун навява спомен за Златната ера на Холивуд, когато актьорите са снимали предимно за едно студио. В случая това е 4-та роля на младата Стоун за компанията, която продуцира „Суперяки”, „Флиртология” и миналогодишния „Zombieland”. И определено няма да е последната.

За пръв път Стоун е в главната роля и се възползва по възможно най-добрия начин от предоставения й шанс. Дори и да не сте гледали нито един филм с нейно участие, няма как да не се влюбите в героинята и самата актриса още с уникално забавното промо клипче, което излезе като първоначална реклама за филма:

Не случайно изпълнението й в „Лесна, а?” беше посрещнато възторжено и от критика, и от публика, и веднага й донесе предложение за главна роля в една от най-популярните филмови поредици – тази за Спайдърмен.

Сценарият е просто невероятен и дава шанс не само на главната героиня, но и на повечето останали актьори да се изявят в най-добра светлина. Станли Тучи и Патриша Кларксън като изключително либералните родители на Олив Пендъргаст са направо родители-мечта. По думите на самата Олив: „Нито вие знаете как да ме накажете, нито аз знам как да бъда наказана.” Семейната хармония изглежда направо нереалистична, но пък несъмнено ще пробуди желанието на всеки зрител да бъде по-добър и по-толерантен с другите членове на собственото си семейство.

Текстът не пропуска да използва множество нецензурни думи, но те не са самоцел, а са интегрална част от сценарий, който черпи вдъхновение от класическия роман на Натаниел Хотърн „Алената буква” и успява да насочи вниманието към неграмотността на съвременната младеж, която е свикнала да се осланя на филмовите адаптации по прочути литературни произведения, независимо колко общо имат те с първоизточника.

От друга страна сценарият, подобно на реплика от актуалния „БСП – Бесни Страшни Пенсии”, не пропуска да вкара носталгични нотки и да ни припомни, че за съжаление качеството на съвременните кино продукции е далеч от класата на филми, снимани преди 20-30 години.

Пен Бадгли и Ема Стоун

„Лесна, а?” не е екранизация по нашумяла тийнейджърска поредица, не е поредното продължение на утвърдена поредица, няма каквито и да било специални ефекти, нито пък участието на актьори от ранга на Том Круз и Джулия Робъртс.

Това, което филмът има е голямо сърце и по-точно героиня с голямо сърце, която в желанието си да помага на изпадналите в беда, е на път да изгуби себе си. Но със силата на характера си и подкрепата на неколцина близки всичко е възможно да се оправи и животът й да поеме отново в по-светла посока.

А цялото това приключение си заслужава вниманието на тази публика, която все още търси някаква оригиналност при седмичното посещение на мултиплекса, защото с „Лесна, а?” зрителите ще открият нова (истинска) звезда на Холивудския небосклон, един нешлифован скъпоценен камък (Stone), чието име ще се среща все по-често по филмовите плакати и началните надписи.

Ема Стоун.

Operation Kino: Огромни благодарности на Алекс за ревюто.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

 1. @Val

  Честно да ти кажа, в момента не мога да разбера дали се ебаваш или си сериозен 🙂

  Със сигурност обаче, ще направим всичко възможно да го отбележим този филм. 😉

 2. Навярно се ебава 🙂

  На първо време, яд ме е за Дензата, че на върволица прави влаково-композиционни филми. При това със същия режисьор 😀

  И на второ… четене, след безбожно мощният "Влакът беглец" на Кончаловски, Холивуд може да забрави за подобен род филми…