So!Independent – София Индипендънт Филм Фестивал

Нали знаете как все се оплакваме, че нямаме възможност да гледаме хубави независими филми, освен на компютъра, тъй като те рядко стигат до родните ни кина?

Е, сега вече имате възможност да отидете на кино като нормални хора, защото в родната ни столица предстои откриването на първия фестивал за американско независимо кино у нас, наречен “So!Independent” – Sofia Independent Film Festival”.

В кратката му, но качествена програма, ще можете да видите най-доброто от двата най-големи и престижни фестивала за американско независимо кино – “Сънденс” и “Трайбека” – както и носители на още много престижни награди, сред които и вездесъщия Оскар.

Ето и официалното прессъобщение:

Първото издание на кино фестивала So!Independent – София Индипендънт Филм Фестивал ще се проведе този ноември. Програмата е изцяло изградена от независими американски филми, разделени в три категории – игрални, документални и късометражни. Голяма част от филмите са селекционирани и награждавани на фестивалите Sundance и Тribeca. Повечето филми са произведени през 2010 г.
Фестивалът се организира от Юнайтед Арт и Фондация „Америка за България”.
So!Independent е знаково събитие за фондация “Америка за България”. Селекцията от филми се прави със съдействието на селекционери от “Сънданс Филм Инститют”, чиито основател и собственик е Робърт Редфорд.
Фестивалът на независимото американско кино в София ще бъде първи по рода си показ на най-новото и най-доброто създадено от американските кино-творци с независимо от Холивуд финансиране и художествени стандарти.
Организаторите на So!Independent вече седем години продуцират фестивал на българското кино в Ню Йорк. „Този показ ще бъде първи, но той в известна степен е предопределен от дългогодишния успех на фестивала на българското кино (www.ny-bgfilmfest.com) в Ню Йорк, по време на който американската публика и творци се срещат с най-доброто от съвременното българско кино и неговите създатели,” казва Жана Караиванова, изпълнителен директор на Юнайтед Арт и директор на двата фестивала. „Някак естествено се породи необходимостта да се затвори и обогати кръгът от възможности за комуникация и обмен между нашите две култури. С Фондация Америка за България – съорганизатор и на двете събития, искаме да изградим културен мост за среща на публика и творчество между двете държави. Имаме амбицията и двата фестивала да са ежегодно събитие от двете страни на Атлантика“.
За разлика от другите фестивали и представяния на световно кино в България, тазгодишното издание на So!Independent ще съсредоточи изцяло вниманието си върху традициите, постиженията и възможностите на американското кино, безусловен лидер в световната кинематография.
„Независимите филми – най-живото и истинско кино, идват по-трудно в Европа, защото разпространителите не искат да поемат рискове. So!Independent е фестивал на независимото кино – възможност да се покажат в България стойностни, различни, американски филми. Това, което So!Independent цели да направи е, да запълни една ниша и да разшири кръгозора на разпространителите,” казва още Жана Караиванова. „Независимото кино се прави от най-добрите. То е бягството на таланти като Скорсезе, Коен, Клуни и Пит. За тях е чест да снимат по-различни филми. Независимите филми не са ъндърграунд. Това са продукции, реализирани извън големите студия, по проект на независими продуцентски къщи и без творчески ограничения. Самите филми, необременени от комерсиалната рамка, са страшно разнообразни и интересни и създават много вярна и любопитна представа за Америка и нейната култура.”

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

23 Comments

 1. Purvo se izvinqvam,che ne izpolzvam kirilica. I vtoro,moga li da popitam kude shte se provede festivala? 🙂

 2. Мерси много за информацията. Трябва ли да имам някаква покана за откриването в Синеплекс? 🙂

 3. Отново много ви благодаря за ценната информация. Определено утре съм там! 🙂

 4. Не мога да схвана как стоят нещата с късометражното кино? Синеплекс – 07.11 – 15ч,(99 минути). Започват прожекции на всичките късометражни филми в една зала ли ? 🙂

 5. Има две програми късометражно кино.

  Част 1 – "Силата на киното" (Дом на киното – 05.11 – 17 ч.; Синеплекс – 06.11 – 15.; Люмиер – 9.11 – 19 ч.)

  Част 2 – "Звездна сила". (Дом на киното – 05.11 – 19 ч.; Синеплекс – 07.11 – 15ч; Люмиер – 10.11 – 18:45 ч.)

  Мисля, че лесно ще се ориентираш от тук насетне. 🙂

 6. А чудесно! Като ходя да си наливам вода от халите ще намина да погледам малко кино 😛

  Наистина адско яки постери!

 7. С приятелката ми гледахме "Стръкчета трева" – с две думи:невероятен филм. Горещо го препоръчвам. Преди самия филм,изпълнението на Чарлз Мак просълзи приятелката ми,която ми сподели,че това е най-прекрасната песен,която е чувала на живо. Докато снимах клипчето усещах неспирни изтръпвания. Това е първият ми фестивал и чувството бе невероятно за толкова запален кинаджия като мен.

 8. И още нещо. Поздравления за страхотния сайт. Въпреки че не излизам от IMDb,когато съм на компютъра,винаги е хубаво да видиш сайт за кинаджий като мен на български. 🙂

 9. Хах мерси,Дринов! Днес бях на втората част на късометражното кино и останах силно впечатлен от нивото на "филмчетата". 🙂

 10. Селекцията на филмите е правена от Линда Олшевски. Tя е в селекционната комисия на Оскарите 🙂

 11. Сигурно си разбира от работата,а? 😀 Макар че напоследък Оскарите малко ме разочароват… 🙂