„Човекът във високия замък”.

Филип К. Дик е гений! В това съмнение няма, но ако не сте чели книгите му, може и да не сте наясно с този факт. Само според екранизациите е по-трудно да се стигне до този извод. Има тъпи филми – „Писъци”, „Next” и „Заплащането”; има хубави филми – „Зов за завръщане”, „Специален доклад” и „Камера помътняла”; а го има и „Блейд Рънър”. Шедьовърът на Ридли Скот не само е най-добрата екранизация по Дик, но е и един от най-важните филми за развитието на фантастиката и разбира се, един от топ-филмите в личната ни класация.

„Човекът във високия замък”.

За съжаление Скот не възнамерява да режисира още някой филм по Дик, но утешителната награда също е добра – според Deadline той ще продуцира 4-часов ВВС мини-сериал по „Човекът във високия замък”. Сценарият е поверен на Хауърд Брентън, който ще трябва да пренесе на малкия екран сюжета на изключително добрия роман в тежкия жанр на алтернативната история.

Доколкото си спомняме (чели сме го прекалено отдавна и ще трябва скоро да го прегледаме отново), в „Човекът във високия замък” нацистка Германия и Японската империя са спечелили Втората световна война и в последствие са си поделили почти целия свят. Двете суперсили са оплетени в студена война, фюрерът умира и Гьобелс, Гьоринг, Хайдрих и други висши немски офицери се борят за властта в Германската империя и непрестанно покачващото се напрежение избухва на територията на бившите Съединени щати.

Ридли Скот може да направи чудеса с този роман, но – да се надяваме! – е прекалено зает с „Alien” предисториите. Засега няма обявен режисьор, но знаем, че мини-сериалът е на ВВС и въпреки че това може да означава по-малък бюджет, също така вдъхва надежди за майсторлък и повечко смелост при зачекването на чувствителни политически теми.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

 1. О, Дринов

  и ти си фен на алтернативната история. 🙂 Крайно време беше да направят качествена екранизация на най-известния роман в този поджанр ( макар и да смятам, че Фатерланд на Харис в някои отношения е по-добрия роман) 🙂

  BBC направиха страхотни научнопопулярни сериали (като тези за динозаврите, човешкото тяло и т.н.), затова аз се надявам да не окляпат с органика пейзажа с Филип Дик

  😀

  ПС Току що изгледах първия сезон на Новият политик с Алън Копле

  Муахахахах!

 2. @Nostromo

  Просто не знаеш колко си прав. 😀 Вчера, бях решил да не пускам повече новини, но това като го видях и просто… 🙂

  @lammoth

  Фен съм и още как. 🙂 Иначе защо би се оженил за мен (ако бях жена де) :)))))

  Смятам че като минисирис има шанс да се получи нещо добро. Не вярвам да е епохално, но все пак…

  Това което ми се искаше да видя в жанра е "The Yiddish Policemen's Union" (не съм я чел, но знам много за нея) , която трябваше да бъде екранизирана от братята Коен. Щеше да е велико. Дано само не са се отказали завинаги.

  П.П Алан Коп(е)ле е абсолютен нечовек, жесток просто. 🙂 Аз обаче, съм по-голям почитател на "House of Cards" и продължебията му с Иън Ричардсън като Francis Urquhart, чийто инициали са F. U. 🙂 Мноооооого ме кефеше този минисирис като бях малък. Ама много! 🙂