“Филмите на десетилетието”

Първо, адски много искам да благодаря на Lammoth и Иво за поканата да се присъединя към тяхната инициатива всички от киноцентъра да изредят и напишат нещо за своите любими филми от изминалото десетилетие.

Второ, отново да им благодаря, че напълно провалиха празничния ми ден. 🙂 Не се сещам за нищо по-ужасно от това да избирам фиксирана бройка любими филми за определени години – още по-малко пък точно три. В процеса на тази непосилна задача не знам защо, но ми хрумна, че ако беше останал само по един филм на година, щях да се справя по-лесно.

И трето, само да кажа за конкретния псевдоним, с който съм подписал поста. Надявам се става ясно, че се шегувам, както се надявам хората, които ме споменават в тази насока, да не са го направили с лошо чувство. Реших че, така и така тук се подвизавам с няколко имена, още едно няма да ми навреди.

Така, сега към конкретната задача. След безбройни ротации, пермутации, мутации и всякакви други врътки, в които махах заглавия, добавях заглавия, тръшках се, че не мога да включа всичко, което искам и бях преследван от супернеприятното чувство, че съм пропуснал някой от любимите си филми – все неща, които сигурен съм, всеки от вас е изпитал докато подготвя своя избор – най-накрая се реших да ги плесна с уговорката, че това е моята класация за “Филмите на десетилетието” само и единствено за тази светла дата, 06.09.2010. Във всеки един друг ден те може да са различни. Или пък не!

2000 - „Almost Famous” - „Gladiator” - „Memento”

 

„Почти известни” („Almost Famous”) – този филм работи на всяко едно ниво, което си харесате; за мен лично чарът му е в емоционалната му чувствителност, която е доста близка до моята. Освен това Франсис МакДормънт е у-ни-кал-на!
„Гладиатор” („Gladiator”) – отлична актьорска игра, отлична режисура и техническо съвършенство. Класически епос в най-добрите традиции на Холивуд, който собственоръчно възроди цял един жанр. Какво повече ви е необходимо?
„Мементо” („Memento”) – няма смисъл да говоря за психология на възприятието и уникалните и непонятни измерения на човешкия мозък и психика. Ще опростя нещата и ще кажа само, че интересната му, нелинеарна структура показва, че да знаеш как свършва една история, не означава абсолютно нищо.

Honorable mentions: “O Brother, Where Art Thou?”, “Crouching Tiger, Hidden Dragon”, “Requiem for a Dream”, “Billy Elliot”

2001 - A.I. Artificial Intelligence” – “ Donnie Darko” - “Mulholland Dr.”

 

 

„Изкуствен интелект” (“A.I. Artificial Intelligence”) – За мен този филм е истинско съкровище. Визуално поразяващ и омагьосващ и в същото време много личен и емоционален. Не го намирам твърде сантиментален, въпреки че и сега да го гледам, пак ще си поплача. И това накрая – за милиарден път да кажа – не са извънземни!
„Дони Дарко” (“ Donnie Darko”) – тук правя леко уточнение, че става въпрос за оригиналната версия на филма, а не за по-подробната и определено по-слаба режисьорска версия. Този филм придаде ново измерение на филмите за пътуване във времето, както и на фантастиката като цяло.
„Мълхоланд драйв” (“Mulholland Dr.”) – Дейвид Линч няма нужда от представяне. А „Мълхоланд драйв” е най-доброто произведение от зрелите му години. За това какво се случва в него имам собствена теория, припокриваща се с тази на самия Линч, но за нея някой друг път 🙂

Honorable mentions: „Y tu mamá también” , „Black Hawk Down”, „Sex and Lucia”, „Gosford Park”, „Ichi the Killer”, „The Pledge”, „Vanilla Sky”.

2002 - “The Hours” – “Irreversible” – “Minority Report”

 

 

“Часовете” (“Hours”) – финалните думи на Вержиния Улф към мъжа й Ленард са един от най-любимите ми филмови моменти. Перфектен монтаж и уникална музика на Филип Глас, но най-важното, филмът притежава изключителна емоционална сила, която лично мен ме разбива всеки път.
„Необратимо” (“Irreversible”) – Няма какво да кажа за този филм. Просто безкомпромисен и най-страшното, абсолютно истински! Времето наистина руши всичко. И просто така, в случай, че сте забравили, Бетовен меко казано е гений.
„Специален доклад” (“Minority Report”) – Не знам какво да кажа за този филм. Интелигентен, смислен, развлекателен… всичко. Един от най-добрите примери за интелигентен фантастичен блокбастър на равно с класическите „future noir”-и “Блейдрънър”, „12 маймуни” и „Градът на мрака”.

Honorable mentions: „Road to Perdition”, “Catch Me if You Can”, “Punch-Drunk Love”, „Femme Fatal”, „Hable con ella“, “Chicago”, “Hero”, „25th Hour”

2003 - “Lost in Translation” – “Kill Bill” – “Oldboy”

„Изгубени в превода” (“Lost in Translation”) – Това е филмът, който в най-голяма степен изразява моята емоционална същност. Не искам да звучи евтино или пък гей, но това е самата истина. Със сигурност това е филм, който ще присъства в личния ми топ 10 на всички времена, не само за последното десетилетие. Сцената, в която Мъри и Йохансон са в леглото… нямам думи.
„Убий Бил”(„Kill Bill”) – филмът, в който лично според мен, Кю Ти ни представя най-големия изблик на тоталната си „гийкщина” и безбройните си фетиши. За любителите на азиатските каратеки, този филм трябва да е нещо като Светия Граал. „My name is Buck, and I’m here to fuck”.
“Oldboy” – „Oldboy” е най-завършеният филм от „The Vengeance” трилогията на Чан-уук Парк.
Трябва да отбележа, че филмът не е тук заради огромната ми любов към дългите и сложни кадри, а поради натуралистичната си безкомпромисност – която като се замисля, е по-първична и от тази на „Необратимо”.

Honorable mentions: „Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl”, “Love Actually”, “Dogville”, “City of God”

2004 - “Eternal Sunshine of the Spotless Mind” - “Passion of the Christ” - “Shaun of the Dead”

“Блясъкът на чистия ум” (“Eternal Sunshine of the Spotless Mind”) – трябваха ми няколко гледания за да оценя този филм по достойнство. Той е изследване върху естеството на спомените, което напълно разбива и скрива в малкия си джоб всички конвенционални романтични филми. Техническото и творческо представяне на спомените е това, което ме остава без думи.
“Shaun of the Dead” – Романтична хорър комедия! Priceless! Общо взето, въпреки че става въпрос за пародия, това е най-добрият зомби филм на десетилетието. Познаване на жанра, изключителна химия между всички в екипа и адски, адски много талант.
„Страстите Христови” (“The Passion of the Christ”) – по принцип го раздавам атеист, но всеки път, когато гледам този филм изпитвам истинско покаяние, че съм се отвърнал от „спасителя”. А на това му викам „powerfull story telling”.

Honorable mentions: „Ray”, “Aviator”, „The Incredibles“, ”Kill Bill: Vol. 2”, “Mar adentro”


Трето място “A History of Violence”, “Match Point”, “Good Night, and Good Luck”, „Tideland”

Тази година е малко по-различна. Знам, че нямам право на това, но просто няма начин. За „Мюнхен” и „Вечният градинар” нямам никакви съмнения, те са бетон – по всяка вероятност те ще присъстват и в един топ 10 за десетилетието. Проблемът е третият филм. Просто няма нещо на света, което в момента може да ме накара да избера едно от тези заглавия за трето място: “A History of Violence”, “Match Point”, “Good Night, and Good Luck”, „Tideland”. Така че или ще ми позволите това своеволие, или приемете, че за 2005 имам само 2 филма.

Honorable mentions: “Batman Begins”, “Sin City”, “Star Wars – Episode III Revenge of the Sith”, “Lord of War”, “Kingdom of Heaven”, “Brokeback Mountain”

2006 - “Fountain” – “United 93” – “El camino de los ingleses”

“Изворът на живота” (“Fountain”) – филм колкото личен, толкова и дълбок. Темите, които разглежда са безброй, но лично за мен, това е филм за преходността и мимолетността на човешкия живот. За желанието ни да победим смъртта , за нейната неизбежност и пътя, който трябва да изминем, за да я разберем и в крайна сметка да я приемем.
„Полет 93” (“United 93”) – още един филм – сигурно 15-я по ред 🙂 – който със сигурност ще присъства в моя топ 10 от последните години. Гледал съм го многократно и никога не престава да ме поразява. Изключително постижение на Грийнграс, което нагледно илюстрира силата на добрия режисьор.
„Летен дъжд” (“El camino de los ingleses”) – ако ме попитате в някой друг ден, този филм може и да е заместен от „Децата на хората” или пък от „От другата страна”, но точно тук и сега, този режисьорски проект на Антонио Бандерас ме вълнува, така както не съм предполагал. Изключително нежен, емоционален и въздействащ филм. Не съм очаквал такова нещо от Тони Бандата.

Honorable mentions: „Departed”, “Prestige”, Casino Royale”, “Little Children”, Perfume”, “300”, “Children of men”, “Stranger than Fiction”

2007 - “There Will Be Blood” – “Zodiac” – “American Gangster”

“Ще се лее кръв” („There Will Be Blood”) – още веднъж ще използвам думата безкомпромисен, защото “Ще се лее кръв” е именно такъв, от 20 минутното му начало без диалог, до нелицеприятния, безжалостен, но неизбежен финал. Пол Томас Андерсън е кино вундеркинд – „Буги нощи” и „Магнолия” са сред най-добрите филми на 90-те – а Даниел Дей-Луис, който излиза от всякакви знайни форми на актьорско изпълнение, е истински Бог.
“Зодиак” ( “Zodiac”) – филм, който нагледно илюстрира, че педантичността и нечовешкото внимание към детайла не са си отишли завинаги със смъртта на Станли Кубрук. Лично за мен един от най-изпипаните филми от последните години.
„Американски гангстер” („American Gangster”) – “Американски гангстер” е класически гангстерски филм, който успява да избегне романтизма в образите на гангстера, и същевременно се отърсва от тарикатлъка на Скорсезовите „wiseguys”. Най-недооцененият филм за изминалото десетилетие. I fucking loved it!!

Honorable mentions: „Eastern Promises”, „Grindhoude: Death Proof”, “No Country For Old Men”

2008 - “Revolutionary Road” – “In Bruges” – “Gomorrah”

„Пътят на промените” (“Revolutionary Road”) – още един филм, който говори директно на душата и емоциите ми. Финалът, в който мъжът на Кати Бейтс намалява чувствителността на слуховото апаратче, ме смазва повече от всичко. Дори и от… абе сещате се, да не пускам спойлъри.
„В Брюж” („In Bruges’) – няма такъв филм просто. Прогнозирам, че ще го има в повечето класации, тъй че ще ви спестя мнението си. Само ще кажа, че да го наречем просто черна комедия, би означавало да го подценим. И ако не сте разбрали досега, Брюж е в Белгия.
„Гомор” („Gomorrah”) – този филм ми изкара ангелите. Първоначално не бях много запознат какво точно представлява Камора и този филм ми отвори очите. Уви, светът е едно ужасно място.

Honorable mentions: “Vicky Cristina Barcelona”, “The Dark Knight”, “Burn After Reading”, “Gran Torino”, “Martyrs”, „The Wrestler“, „Let The Right One In“

2009 - “Watchmen” – “Avatar” – “Inglourious Basterds”

„Пазителите” („Watchmen”) – само в началните надписи на този филм се съдържат повече идеи от 90% от всички комерсиални комиксови блокбастъри. Зак Снайдър прави непосилното като екранизира едно от най-почитаните фантастични произведения, уважавано и извън конкретния медиум.
„ Аватар” („Avatar”) – 2009 – хич не ми дреме дали смятате, че историята на филма е оригинална или не. Нито дали диалогът е дървен. Това е произведение от ранга на „Star Wars”, което преминава една граница и разкрива нови, вълнуващи хоризонти пред филмовите творци, чиито фантастики ще гледаме след години.
“Гадни копилета” (“Inglourious Basterds) – каквото и да кажем за Тарантино и смахнатата му уестърнска алтернативна история на Втората световна война, ще бъде малко. Човекът просто го разбира това изкуство. Мрънкащите за историческа достоверност и липсата на смисъл, могат спокойно да се гръмнат. Бонджорно.

Honorable mentions: “Public Enemies”, “District 9”, “A Serious man”, “The Imaginarium of Doctor Parnassus”, “Bad Lieutenant”

За финал, по примера на Lammoth и от мен едно малко бонусче, „Най-големите ми разочарования на десетилетието”, без коментар, за да не разваляме добрия тон.

„Домът на глупците” на Кончаловски. „Непобедим” на Херцог. И „Микмакс” на Жьоне.

OTHERS LISTS:
IVO’S LIST
LAMMOTH’S LIST
ERIN’S LIST
ANGELMAN’S LIST
SILENTIUM’S LIST
LEGRANDELF’S LIST
ANTON’S LIST
NOSTROMO’S LIST

Similar Posts

85 Comments

  1. Човек, аз съм напълно поразен от мисленето ти относно някои заглавия, все едно гледам себе си… и за "Изгубени в превода" и за "Часовете", "Пътят на промените"… и въобще за възприятията ти… ти всъщност го спомена в моя блог… Само не видях Алмодовар, хехе. Мислех, че го харесваш :Р

    Относно филмите, не виждам защо казваш с ирония, че ще класираш комерсиални заглавия. Такива са, но са добри. Имам само няколко отрицателни преценки за надценени филми като "Гладиатор" (не ме убивайте) и "Дони Дарко", които не считам за крайно зле, разбира се… странна работа, "В Брюж" май ще стане любим блогърски филм 😀 Адмирации за "Изворът на живота" и филма на Бандерас, "Олдбой" (който гледах скоро за първи път, /баси и глупавият дето съм/ и ми е трудно да го наредя, но да, изключителен е) Щеше ми се да кажеш и мнение за някои независими филмчета, но се надявам в коментарите.

    Благодарим с Ламот за включването, очакваме интересни дискусиики под поста. 🙂

  2. Нали! Имаме някакви допирни точки :)))

    Разбира се че, харесвам Педро. В друг ден със сигурност "Говори с нея" щеше да присъства. Истината обаче, е ранния Алмодовар ми е по-любим. Последните години нещо не ме вълнува – харесва ми много, но не ме вълнува. :)))

    "Гладиатор" ми отговарят на представите за класически Холивудски филм ("Властелина на пръстените") също. Точно такива филми трябва да взимат Оскарите 🙂 , а не малките и лични филми – при все че те може да са по-хубави. Но това е тема за разговор на живо. 🙂

  3. И като казах Властелина, гледам, че за 2001 съм пропуснал "Задругата на пръстена" – лично за мен най-добрия филм в серията! Добавям го в "honorable mentions" като стой та гледай! 🙂

  4. Жалко, че Stranger Than Fiction не е успял да се намести в тройката! Но пък няма място за всички… Но определено е разнообразна класация, браво!

    Аз определено не съжалявам за Властелина – най-много mention!

    Но статията е супер и подборката е много добра. Никога не може да е идеална, но е супер да хвърлиш един поглед над подредените плакати… Май не са чак толкова лоши филмите от последните години, а? Вечно се оплакваме, а я виж какви заглавия!

    :)))

  5. "Властелинът" е пефректен филм, да ме биеш по главата защо не го добавих. Според мен е един от най-добрите правени някога, но явно не се оказа достатъчно любим, за да го включа. :Р Гаден Иво.

  6. Иначе, гласувам за "Завръщането на краля" пък. 🙂

  7. Включил си Shaun of the Dead (falling in love :P)

    Само за това заслужаваш похвала, хаха

    Всички филми, които си включил ме кефят, с изключение на Watchmen и Revolutionary road, на които, признавам си, заспах. 😛 но 28 от 30 е доста похвално, ако беше жена, щях да те помоля да се ожениш за мен 😛

    Аз гледах да не съм biased, иначе щях да включа само британски филми, понеже съм Brit-Culture–маниак (като изключим брит-жените, които са грозни, предпочитам средиземноморския тип).

  8. Ей, защо не влизаше и 99-та. Щеше да включиш и "An Ideal Husband". 🙂 Направо обожавам Джулиан Мур там – играта й е за поне два Оскара.

    "Фонтанът" и "Полет 93" са много на място, заинтригува ме и плаката и текста ти за "Гомор", но нещо не ми се нравят споменаванията на Спилбъргови чеда в подобен списък. А "Зодиак" лично за мен е един рядко скучен и клиширан филм.

    Колкото до Мел Гибсън, то заслужава отделно разглеждане, защото в режисьорското си аплоа е абсолютен гигант. *thumbs up*

  9. Браво, страхотна класация 🙂 почти като моята. Абе тук да не е имало "споделено сънуване" 😀

    само да кажа, че "В Брюж" не е от моя сън, а "Властелинът" е просто в сърцата ни. Адмирации за „Watchmen”- заема мястото което му се полага.

  10. Очевидно, имам много пропуски, някои от които мисля да позапълня в близките месеци. Обаче, пустото му време, като седна да гледам филм изпадам в дилемата да е нещо ново (не гледано) или за пореден път да бъде някой от любимите ми Гладиатор или Мементо.

    Иначе, имаме и много разминавания във вкусовете (така че няма да се женим 😉 ) – явно съм от малкото, които не харесват Зодиак и Мюнхен, но аз лично нищо интересно не открих в тях…

    Но въпреки това, е хубаво човек да прочете различни гледни точки по значими заглавия, независимо дали ми харесват или не, но така синтезирани в класация си е цяло съкровище…

    А най-много ми хареса това – "произведение от ранга на „Star Wars”…"

  11. @V

    Stranger Than Fiction е супер! Другия път обещавам да го включа.

    @Иво

    "Завръщането на краля" ме радва най-малко от трите филма. В "Задругата" намирам стойност и като самостоятелен филм, отделен от трилогията. Мория и смъртта на Боромир са ми любимите сцени. А преди да гледам филмите залагах на "Двете Кули" заради Шлемово усое – уникален момент в книгата. – яко сеч! 🙂

    @lammoth

    Kакво като не съм момиче? :)) За любовта няма граници 🙂 Проблема е, че вече съм женен. 🙂 Щом си фен на Едгар Райт и компания, сигурно си гледал „Spaced”. Много е силен, този сериал.

    „Revolutionary road” лично за мен е най-силния филм за 2008, но мога да приема, че на някой не му допада. За Watchmen обаче… В този филм има толкова много идеи, че наистина не виждам, защо някой би могъл да не му хареса, особено ако е фен на фантастичния жанр. Заради стила ли, що ли?

    @Nostromo

    “An Ideal Husband”. Е супер як филм. Даже и Мини Драйвър ме кефи! „Gomorrah” го препоръчвам с две ръце, но е доста тежък филм и ВЪОБЩЕ не е за всички.

    За критиката: Спилбърг е най-големия 🙂 За „Ей Ай” ти разрешавам да не ти допада, но „Майнорити рипорат” и „Мюнхен” са зверски! 🙂 „Зодиак” е учебник по кино. 🙂

    А Мел Гибсън – или Фюрера, както казва Борат – има неоспорим режисьорски талант!

    @веселин билалов

    Ти си първия чок който виждам да не го кефи „В Брюж”. Жесток е този филм.

    @Тихомир (a.k.a. Тито)

    За ”Мюнхен” и „Зодиак”, явно не си единствен, защото и на Ностромо не му допадат. 🙂

    Много ще ми е интересно да чуя от теб поне три филма от последните няколко години, които те кефят, и които не са фантастика или фентъзи.

  12. Ох, г-н Про *казвам го с най-най-най-чисти и светли мисли, както и преди това :)))))))))))))) * прекрасна класация, справил си се отлично с непосилната задача! 🙂

  13. @ Дринов

    Не че не ме кефи, просто не бих го сложил в топ 3. Предпочитам “Vicky Cristina Barcelona” 🙂

  14. @Дринов

    Няма да крия, че малко ме затрудни, та се върнах до 2003… Ето някои заглавия, които харесвам: Наистина любов, Казанова, Страстите Христови, Механикът, Троя, Казино Роял,

    Шерлок Холмс и Черният рицар.

    За последния доста се колебах, но направих справка и не го водят фантастика…

  15. Watchmen ми се стори боза, но трябва да призная, е го гледах с CAM-качество. Може би трябва да го сваля DVD-RiP, ще видя. Вчера гледах The Other Guys, качеството бе свястно, яка идиотщина хаха, малко тъпееше, но ме разсмя, хаха Скалата и Джаксън как се размазаха…

    А, какво ще кажете за новия дизайн в imdb.com? Лъскаво изглежда 🙂

    И честита загуба на всички 😀

    Черна гора, бяла зора, синя планина

    накрая останахме с червени задници

    🙂

  16. @Тихомир (a.k.a. Тито)

    :)) Били Мак е най-големия дзвер евър. Казанова е странен избор, но имаше едно две готини неща в него. Останалите мога да ги приема. 🙂 Thumbs Up!

    @lammoth

    Що се псуваш сега с тоя национален, не мога те РАЗбера. :))))

    Не ме кефи новия дизайн. Не мие е удобен за търсене на инфо. Докато стигна до тоя футър и направо ми се завива свят.

    А "The Other Guys" ще го обадя на кино тези дни. Дажи още тази седмица 🙂 Гледат ми се тъпотийки!

    И накрая, не знам да ли знаеш, но гледането на CAM качество е престъпление срещу човечеството. Не приемам никакви доводи за филми "гледани" по подобен начин. :)))),

  17. Избрах си Gomorrah

    Но не го виждам в българските тракери

    Съгласен съм за CAM качеството

    Обикновено търся копия в DVD9

  18. Сигурно има някаква грешка, но филмът на 2004та е Sideways.

  19. @Val

    По чужбината го има 🙂 Дори и в "реди фор дъ Хъд" формат. :)))

    @Иван Х

    Sideways е приятен, но определено не е моят филм! 🙁

  20. A какво ще кажете за JCVD? Не го мернах в никоя от прилежащите класации, а може би трябваше да има поне номинация.

    Още нещо да допълня към американските касовки от последните години – "Умирай трудно 4.0". Мисля че филма беше доста добър, не колкото първия или третия, но определено над втория. Едно достойно продължение!

  21. @Тихомир

    JCVD – още не съм го гледал – (нито един от четирите 🙂 ) и не мога да кажа.

    "Умирай трудно 4", мен не ме разочарова, но да влезне в най-добрите филми за която и да е година? Не мисля!

  22. Любимите ми филми за десетилетието са:

    The Machinist; Батман в Началото; Harsh Times

    Мъж Под Прицел; Американски Гангстер

    Стълба 49; Walk the Line; Гладиатор

    Град На Греха; Господари на Нощта; Източни Обещания; Няма Място За Старите Кучета; 300; Грийн Стрийт Хулиганс; Спускането; Селото; Шесто Чувство (Без да ми дреме от коя година е!); Неуязвим; Отведи Ме В Ада; Сектор 9; Аватар; Hot Fuzz(!!!); Страстите Христови; Мистър Брукс; Смъртна присъда; Наистина Любов; Подземен Свят (Трилогия); Последната Къща в Ляво

    Големи филми, много големи!

    Абе кефят ме (ама не ми се смейте много) двата Трансформърс и Транспортьорите.

    Мога да направя по-голям списък само с филми от любимият ми жанр, който е ужаси.

    Ще ми е интересно да прочета класация за Ужасите на десетилетието примерно.

    Или примерно за най-добри актьори на десетилетието, само давам идеи.

    Иначе, Дринов подборът ти на филми е добър има някои убийствени заглавия.

    Бравос!

  23. Лелеее, колко много филми не съм гледал от тези класации… А някои не съм чувал дори… Сред тези, които не видях за 2000 година прибавям чудесния "Момчета-чудо", от 2003 г. – великия руски филм "Завръщането" /да не се бърка с онзи на Алмодовар/, а към 2006 и 2007 – съответно румънските "12:08 източно от Букурещ" и "4 месеца, 3 седмици и 2 дни"… Иначе се радвам, че често виждам "Изкуствен интелект" – доста подценяван филм май…

  24. А забравих Кибритлии; Да Изчезнеш За 60 Секунди и Лошият Лейтенант с баце ви Кольо Кейдж 🙂

  25. @MCFOXXX

    Добър избор. Само не знам какво прави "Да Изчезнеш За 60 Секунди" в него, но предполагам, че това е твоя "гилти плежър" :))))))) Освен ако не говорим за оригинала, разбира се.

    @Иван

    Бях забравил за "Завръщане". МНОООГО силен филм! Поздравления!!!

    Абе, гледам много изкача този "The Machinist". Трябава пак да го обадя. Гледал съм го само веднъж, отдавна и тогава не ми направи силно впечатление. Освен Крисчън Бейл, който е изрод!!! Баси лудия човек!

  26. Според мен „Пазителите” („Watchmen”) бе по скоро провал. Толкова пари се наляха за реклама а отзивите за самия филм не бяха особено добри. Може би филма щеше да се хареса на публиката ако бе излязъл 2001-2002г.

  27. Не мога да повярвам че го няма, а и никой не го споменава – става дума за Slumdog millionaire – уникален филм! Също така мисля че е недооценен District 9. Иначе поздрави – подборката е добра.

  28. Добре де – къде е "Светът е голям и лайняно претенциозно прехвалено БГ-кино ни дебне отвсякъде?" 😀 Готина класация, mate.

  29. Аз харесвам "Светът е голям…" за разлика от "Мисия Лондон", който даже не беше и смешен, колкото го рекламираха, и като цяло слаб филм но с много добра рекламна кампания (за което – евала). Също така не беше лош и "Прогноза", но него не бих го фключл в класация.

    District 9 не ме грабна особено. Ефектите му бяха на ниво – така, както трябва да се правят та да не дразнят, но сюжета не ми хареса.

    За разлика от него G.O.R.A. е върха – турците също разбират от кино!

    Дринов, обезателно гледай JCVD – човека прави запомняща се роля, която няма нищо общо, с това което е правил до сега. А и дали ще успее да го повтори някога…

  30. JCVD e готин и ми беше по-интересен от "оригинала" Dog Day Afternoon на който не се кефя особено.

  31. Според мен пропускате незаслужено един уникален филм от 2004 г. – "Million Dollar Baby".

  32. @антон

    За мен филма беше повече от успешен. Освен че има какво да каже, изглежда перфектно и представя комиксовия жанр в една съвсем нова светлина. Нещо каквото “Unforgiven” беше за уестърните.

    @Краси

    „Милионера” ми беше в топ 10 за годината, просто не му стигнаха сили за по-напред. Преди него има заглавия, които ме вълнуват повече.

    @UZUMAKI

    Да бе, представяш ли си? Само „Дзифт” имаше шансове, но те не бяха големи – него Елфа го е включил, за което му правя евала. От Света е голям можеше да стане супер филм с друг режисьор и по-малко плоски метафори за живота. Честно, не се сещам по-тъпо нещо от „живота е като игра на табла” Blah!

    @Тихомир

    G.O.R.A. цепи мрака! 🙂 “Прогноза”, както казва един приятел, смуче!

    @Иван Х

    Е как бе? Атика! Атика! Атика! Пачино е супер! Ще го чекна ЖКВД!

    @Ева

    Once again, “Million Dollar Baby” просто не е моя филм.

    @Иво

    Уау, рядко си толкова краен. 🙂

  33. Dog Day Afternoon е перфектно направен филм, просто не ми беше особено интересен и на моменти твърде американски в лошия смисъл.

  34. И аз не харесвам "Момиче за милиони". По принцип не съм много голям фен на режисьорските филми на Клинт, но този е най-зле. Това че взе Оскари си беше майтап, но то редовно се случва…

    Ха сега някой да направи класация "Филми от миналия век, които сме гледали повече от 5 пъти!" (и бихме гледали поне още веднъж). Ако не броим фантастиките бих започнал с "Пропадане", "Играта", "Боен клуб", "Под обстрел"…

  35. @Иван Х

    Fair enough! 🙂

    @Тихомир

    Много са. Само да ти кажа, че обожавам "Пропадане" – ако е този на Джоел Шумахер с Майкъл Дъглас, както и "Боен Клуб", разбира се!

  36. За City of God не съм съгласен… трябва да е в 3ката 🙂

  37. @AEON

    Една идея не му достигна. За сметка на това, "Вечният градинар" на същия режисьор успя 🙂

  38. Дринов, точно за това Пропадане говоря – велик филм, няма как да се сбърка.

    Иначе изгледах "Дони дарко" (не знам коя точно версия), попълвам си пропуските, но нещо не ме впечатли. Обичам сюжетите за пътуване във времето, въпреки че в повечето случаи не са логически издържани, но тук нещо не се получи. Допускам, че може и нещо да не съм схванал, но като цяло не ме грабна филма. Да не говорим, че постоянно правех аналогия с "Ефектът на пеперудата", където нямаше типично "пътуване", но за мен е много по-силен филм.

    Между другото, гледах и "Отомански каубои", както се казва, от създателите на G.O.R.A. – сценарист, режисьор, актьори (и сигурно още други лица), но се оказа много по-слаб. Технически не отстъпваше на холивудските уестърни, но пародията в случая не се получи.

  39. @Тито

    Ако по време на филма са излизали надписи от книгата на Баба Смърт, значи е режисьорската версия – по-тъпата. "Дони Дарко" не е филм за всеки. Лично за мен е уникален и е на светлини години пред "Ефекта на пеперудата", нищо, че го харесвам 🙂

  40. В Изкуствен интелект щом това накрая не са извънземни какво са? Роботи?!

  41. Супер-роботи.

    Или както бяха във филма Мека (Меха) Супер-меки! А-а-ха-ха-аха-хаааа!

    – Какъв си ти?

    – Амиии, супер-мек съм ! :))))

    Сериозно. Това са някакво n-то поколение роботи, не са извънземни.

  42. Роботи или не, ако трябва да изберем само един филм от всички тея, то непременно ще е A.I. За мен Спилбърг е Айнщайн на киното! Поклон…

  43. @Pottry

    Не мога да повярвам, че си пуснал коментар, който не е с отрицателен знак. 🙂

  44. Лелелеле, вчера гледах Watchmеn. E няма такъв филм. Нищо общо с всички простотии, които съм гледал до момента. Този филм отива в директно до Редник Райън и AI…

  45. За 2004г бих включил " A Love Song for Bobby Long " – най-добрата и истинска роля на Траволта,както и на Скарлет,но това си е мое мнение :).А за 2000г- ''101 Рейкявик'' 😀

  46. ”A Love Song for Bobby Long” е готин филм, харесвам го, но най-добрата роля на Скарлет е в "Изгубени в превода" 🙂

    ”101 Рейкявик” не съм го гледал 🙁

  47. Дринов,аз Скарлет навсякъде си я харесвам,но в Любовната песен е първата и завършена роля,докато в Превода ми е някакси вторична,а като си говорим за изклъчването на русокосата хубавица…..винаги се сещам за онази сцена в "Мач Пойнт" :).

  48. В “Мач Пойнт” е много хубава (и добра). Сещам се за коя сцена говориш, една в полето, под дъжда, нали? 🙂

  49. Да,да,баш за същата сцена говоря :D.

  50. Скарлет в "Мис мокра фанелка"? Ако го заснемат, определено ще го гледам. 🙂

  51. Watchmen и Гадни Копилета са страхотен удар в десетката за 2009. Watchmen си е за мен абсолютно един от най-красивите филми правени някога след Изкуствен интелект, а зад тази му красота се крие и адски много смисъл. Затова е силен. Отделен въпрос, че неспазвайки някои правила, се отличи и показа нови измерения, които гледайки го просто мислиш колко изглеждат реалистични.

  52. На Херцог всичко на всичко си гледал един филм за последните десет години, така ли ?

  53. @cervixrectum

    Не те рабрах. Викаш, че всичките му филми са отвратителни или не си съгласен, че съм го наплюл?

  54. не разбрах дали само един-единствен филм си му гледал, правен в последните десет години ? А дали са му отвратителни филмите не мога да кажа. Отвратителни ли са?

  55. Не и на двата въпроса. Гледал съм му няколко от новите филми (предимно документални) и голяма част от тях са доста добри. От игралните "Лошият лейтенант" ми хареса много, според мен беше много добър, ако го нямаше слабия финал, бих го нарекъл и отличен. За съжаление още не съм гледал "Rescue Dawn".

  56. Всъщност Grizzly Man e много по-добър от "Аватар" или от Мюнхен, ако спазваме годишната нумерология. И това е така, защото

    Тредуел беше заснел истинско КИНО, доколкото в това понятие влагаме уловен момент от време и късче без-времие. Неговата прямота и искреност бяха довели до това съвършено състояние на върховна трансцедентност. Херцог, бидейки стар кино-маг, много точно беше разпознал чистото и неопетнено изкуство и го беше трибютнал един вид. Close-up на Киаростами e най-близкият филм до Grizzly Man. И там професионалният режисьор припознава истинският творец, стремящ се към нещо високо, без да има нужната подготовка за това, водещ единствено от чисто желание. Друго сходно нещо е „Нанук от севера”.

    А новият лош лейтенант заслужава да бъде споменаван и почитан дори единствено заради хаитянското хайку, прочетено в стаята на детето: "Приятелят ми е риба/Той живее в стаята ми/Перката му е облак/Той ме пази, докато спя”. А това се върза с краят, който не си усетил подобаващо.

  57. Прав си, всичко е въпрос на усещания. Разбирам идеята на финала, но за мен той просто не работи. Въобще последните 10-ина – 15 минути не ме радват.

    А "Grizzly Man" е страхотен филм, наистина.

  58. Дринов, мерси за Almost Famous, знаеш колко го харесвам…Решил съм да изгледам цялата ти класация (което не съм гледал разбира се досега), ама снощи тоя Зодиак ми изгуби времето…много ми дойде диалога…Имам забележки и към Мюнхен, ама хайде нали си го харесваш..

  59. @Panov

    Yoy are verry welcome! 🙂

    "Зодиак" не е филм за всеки. Той и "Мюнхен" са за хора, който го разбират това изкуство! 😀 😀 😀 Като изгледаш още нещо свиркай, да видя дали ще съм уцелил нещо друго освен "Почти известни". 🙂 🙂

  60. След "In Bruges" отидох… там!!!! Не знам дали е хубав или не, но ще те накара да отидеш в един от най-хубавите градове в света!

    До г-н Дринов !!!

    Класацийката Ти е меко казано – смешка!!!

    Надявам се ще се обърнеш към мен за съвет… ;-))))))))))))))))))))

    До инж. Панов – ни от кино, ни от футбол….. от нищо не разбираш!!!!

  61. @Daurelius

    Към хора, които харесват "Първия рицар" не се обръщам за каквито и да е било съвети, да не говорим пък за филмови. 🙂 🙂 🙂

    За инж. Пан. знам, че не разбира от футбол, но за кино от време на време има проблясъци. 🙂 Рядко, но ги има. 🙂 🙂

  62. ООООООО! Тук има някъква грешка!!! Аз мразя този филм!!! Но харсвам The Man from Earth и мисля, че трябва да бъде в ТОП 3… Даже номер 1…

  63. @Daurelius

    На мен ми хареса " The Man from Earth", но някак си не успя да ме изпълни, при все че в него има елементи от най-любимите ми неща в киното – фантастични елементи и ограничено действие.

    На теб в кой Топ 3 ти е? На 2007 или на всички времена?

  64. Дринов… За 2007! С толкова пари…такъв филм? Мисля, че КПД му е 100%! Все едно четеш книга… /а и между другото дойде от Чавдар!!!/;

    Но в моят ТОП 3 са:

    един сериал: Семейство Сопрано – НАЙ-ДОБРОТО В СВЕТА – просто няма нищо подобно!!!

    Изкуствен интелект – МОЖЕ ДА СЕ ПРЕПОДАВА НА НЕГО…

    Добрият, Лошият и Грозният – нещо, което прави нещата днес да изглеждат като чалга!!!

    …но Рамбо и Полицейска академия са и ще бъдат класика!!!

  65. @Daurelius

    E, какво? Занчи имаме съвпадения. "А.I." съм го включил тук, а "Добрият, лошият и злият" го няма само заради годините. Велик филм! 🙂

    А "Командо"? Ей това е класика! 🙂 🙂

  66. Различни хора, различни филми 🙂

  67. „Задругата на пръстена“ – НОМЕР ЕДНО !!!!

  68. A round of applause for your forum post.Much thanks again. Fantastic.

  69. за първи път гледах дринов по канал 3 как изрежда някакъв топ за десетилетието и си казах „ебаси сноба“, защото не включи Задругата на пръстена. Освен така изобщо не приличаше на кино критик, а по-скоро на някакъв компютърен нърд, който между другото се прави, че разбира от филми.

    1. Хахах. А сега не само си съгласен с мен, но би направил далеч по-снобска, нали? 🙂

  70. На мен ми е много трудно да гледам на трилогията като на три отделни филма и съм се отказал да ги приемам така. До 2004-та отказвах да гледам филмите, едва няколко месеца след излизането на Завръщането на краля реших да го направя и за 3 дни гледах трилогията три пъти 🙂 След края на филма исках да изляза пред блока и да събера войска да търсим орки…

    1. Ха! При мен е почти същата работа. Не бях чел и книгата и си виках, че приказки не ми се гледат. Малко преди да,излезе Завръщането на краля гледах Задругата… От тогава съм ги гледал десетки пъти…

  71. Всяка година има по един посочен наистина як филм…Ако бяха само 10 …сякаш е по-лесно да са безспорни.
    Има филми, които разширяват територията и на киноправене и на изживяване… Много често – те са тези, които ни вълнуват…Много от тях ги виждам … но някои не.

    По тази линия на мисли – кротко и тихичко бих споменал, някои в тази по-голяма група, които ми липсват (освен ако съм пропуснал и разбирам, че the common thread тук е Дринов и той може да си подрежда каквото си иска…):

    1) поне един от филмите за BORN на Грийнграс, които са естествено умно-разлекателни …все така рядка порода развлечение;

    2) поне още един корейски филм, който отваря цели вселени ….THE HOST, или поне един на Ким Ки Дук… по избор;

    3) още някои анимационни бисери, които не могат да бъдат пресъздадени като игрални филми и носят нещо кардинално различно в света на развлечението – и особено развлечеието за деца – ……само един пример RATATOUILLE;

    4) понеже сред изброените няма нито една Златна Палма – ‘СТАЯТА НА СИНА’ на Морети, да спомена само един на който целокупния киносалон ревеше до скъсване;

    5) оригиналната трилогия за ЛИЗБЕТ САЛАНДЕР – едно то най-развлекателнните и актуални неща, които са правени ever;

    6) някои документални филми, които са направили повече за киното и нашето развлечение и обща култура и лично вдъхновение от успешните ‘развлекателни’ филми през съответната година….Един пример сред много: MAN ON A WIRE;

    7) и един потенциален избор за 2004 и 2005 взети заедно – CACHE на Ханеке. Този смразяващ сетивата трилър се оказа толкова пророчески, наред с всичко друго което е …и безапелационният резонанс, който постига в последните безмилостни кадри. Десет години по–късно …всеки от нас, със или без желание, се видя принуден да си отвори очите …:)

  72. Стаята на сина е страхотен филм, но споменатият от теб Cache е шибан шедьовър… Съгласен с 10 ръце за него.

  73. Сега сигурно но не задължително) по по-различен начин бих я подредил тази класация. 🙂

    По точките на Милбо:
    1. „Ултиматумът на Борн“ – най-малкото заради сцените на гарата и в Танжер.
    2. „The Host“ не, нищо че го харесвам, но „Островът“ и „Огледало“ на Ким Ки Дук, да . 🙂
    3. Много харесвам „Рататуи“. „Уол.и“ също.
    4. Вземете една бомба – не харесвам „Стаята на сина“. Оценявам го като теми и реализация, но не е моят филм. Бих сложил „Слон“ на Гюс ван Сант с триста!
    5. Съжаляван, но не! Ужасно посредствена трилогия от до. 🙁
    6. Съгласен съм за документалното кино. Бих сложил Grizzly Man.
    7. Ханеке е голям – харесвам всичко негово!

Comments are closed.