“Десетилетие на българското кино”

Продължава програмата „Десетилетие на българското кино” на Международния София Филм Фест и Националния филмов център, която представя 34 български игрални филма, произведени в периода 2000 – 2009.

Само тази седмица ще имате възможността да видите два филма от програмата

Сряда – 9 юни – „Шантав ден“ на Силвия Пешева.

Четвъртък – 10 юни – „Мила от Марс“ на Зорница София.

Както обикновено, филмите от „Десетилетието”, ще бъдат представени от своите автори, от 18.30 часа в Дома на киното, като входът за студенти и ученици е безплатен.

„Шантав ден”

Ина е 18-годишно момиче, което се грижи за своя чудат и пълен с изненади Дядо. Тя дава уроци по рисуване и се надява да се утвърди като илюстратор на детски книжки. Един ден след преглед Докторът установява, че има опасност Дядото да получи инфаркт. Той предписва рецепта за скъпо, но според него ефикасно лекарство, което трябва да се купи възможно най-скоро. Наличните пари на Ина не достигат и тя се обажда на приятеля си Иво с молба да й заеме известна сума. Без да успее да купи лекарството, тя се прибира вкъщи.

На следващия ден върху гърба й се струпват куп неприятности. Всичките й надежди да помогне на Дядото се провалят… В този момент пристига младият майстор на грънци Ангел, който донася поръчани от нея гърнета. С невероятна лекота и разбиране той помага на Ина да завърши отдавна започната от нея мозайка.

А Дядото, щастлив, че е успял да отстрани „лошите” хора от пътя на внучката си, дава своята „благословия” на симпатичния младеж.

Режисьор на филма е Силвия Пешева, която работи по сценарий, написан от нея в съавторство с Ина Бранева. В ролите са Коста Цонев, Весела Казакова, Антон Угринов, Стойо Мирков и др. Продуценти са Георги Чолаков и Павлина Желева. „Шантав ден” е продукция на „Геополи”, Българската Национална Телевизия и Бояна филм.

„Мила от Марс”
„Мила от Марс”

16-годишно момиче бяга от опасен мъж и попада в далечно гранично село. Скоро разбира, че единствените жители там – девет старци, се препитават с отглеждане на марихуана и че в селото е нелегалната плантация на мъжа, от когото бяга. Тя обаче решава да остане… и нищо вече не е същото.

Филмът “Мила от Марс” е дипломен за режисьора и дебют за почти целия основен снимачен екип на средна възраст 26,5 години. Основателите на “Всички неща” (продуцентите) и копродуцентите от “Доли Медиа Студио” представят с този филм и един непрактикуван в България есктремен спорт “снимане на независим нискобюджетен игрален филм”.

Режисьор и ценарист на филма е Зорница София. В ролите са Весела Казакова, Асен Блатечки, Любомир Попов, Златина Тодева, Йордан Биков и др.

Повече информация за филмите, както и предстоящите заглавия в “Десетилетие на българското кино”.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *