Десетилетие на българското кино

Както знаете, продължава програмата „Десетилетие на българското кино” на Международния София Филм Фест и Националния филмов център, която представя 34 български игрални филма, произведени в периода 2000 – 2009.

Филмите от „Десетилетието”, представени от своите автори, са всяка сряда от 18.30 часа в Дома на киното, а входът за студенти и ученици е безплатен.

Тази седмица ще имате възможността да видите „Лист отбрулен” на Светослав Овчаров.

16-годишната българка Веса не може да говори. Врачка туркиня предсказва, че момичето ще се оправи, ако някой се жертва заради него. Слабоумният племенник на врачката чува това предсказание и тръгва след момичето. Той за пръв път напуска затънтеното си балканско село. Съвременният свят го посреща настръхнал и озлобен. Природната доброта на болното момче преодолява всички препятствия. Любовта му към момичето е в състояние да го преобрази.

Тази любов преобразява и Веса – дотогава изпълнена със злоба към целия свят. Точно когато са се докоснали за пръв път, се сбъдва предсказанието на врачката – слабоумният умира. Ще проговори ли Веса?

Режисьор и сценарист на „Лист отбрулен” е Светослав Овчаров, оператор е Огнян Калайджиев, продуцент – Асен Владимиров, а в ролите са Весела Казакова, Иван Бърнев, Мария Каварджикова, Васил Михайлов. Филмът е продукция на Българската национална телевизия и Про Филм.

Повече информация за филма, както и предстоящите заглавия в “Десетилетие на българското кино”.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *