ik-oscars-2020-20200221

Забравихте ли ги вече?

Разбираме ви. Тазгодишните „Оскар“-и вече избледняват не само във вашето, но и в нашето съзнание, но мигове преди окончателно да спре да ни пука за тях (спорно е всъщност дали изобщо ни е пукало), заснехме този гръмогласен, бъбрив и обиден епизод на видео подкаста Inglourious Kunts, за да зачетем (отново) традицията. Оказа се, че има какво да си кажем и си го казахме по типичния за нас начин – като обилна вечеря от корав хляб, гарниран с лютиви ремарки за филми, творци и тенденции.

Водещ на офисната ни церемония е Мартин „Циничния Елф“ Aнгелов, а участници в кинокритическия ритуал са неизненадващо разпознаваемите и (засега) неосъждани души Благой Д. Иванов, Димитър Дринов и Владислав Апостолов. В списъка с порядъчно одумвани заглавия са филми като „Паразит“ на Понг Джун Хо, „1917“ на Сам Мендес, „Болка и величие“ на Педро Алмодовар, „Играта на играчките: Пътешествието“ на Джош Кули и „Имало едно време в… Холивуд“ на Куентин Тарантино. Естествено, нямаше как да подминем и политическите настроения, които изкоментирахме с подчертано старание да бягаме от параноята и да се опитаме да гледаме на социалните нрави и на медийните наративи възможно най-рационално. Освен това ще откриете и един репортажен бонус, дело на верния ни пловдивски другар Стефан Димов, който се спира на три ключови киберпънк продукции от близкото минало, чието действие се развива през изминалата 2019-та.

Ако някой български актьор ни гледа, да има предвид следното – всеки може да се криви като Хоакин Финикс, но не всеки може да се криви като нас:

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

32 Comments

  1. Продължавам да не мога да разкарам от главата си зловещата мисъл за Казакова и колелото 🙁

  2. Завидно кретенски епизод! Доста се посмях, макар и несъгласен с повечето изказвания 🤣

  3. Тази дискусия има кардинален структурен проблем …

    Говорят 4-ма (уж) – а се чува едно мнение … може би да кажем едно мнение и 20% от второ такова.

    Мнението на Дрислан Алабалабръмбаров (който гордо бърка имената на автори спечелили multiple Оскари) не се брои, защото, както обикновено, най-гръмогласно реди едни и същи люлински конспиративни теории, които нямат нищо общо с нищо, а на практика не са нищо повече от преразказ на собствените му задръстени предразсъдъци. Неговата роля е антропологична – да си припомнят хората, че още има такива видове между нас, които лаят подобни безмислици – и при първия зададен въпрос не знаят какво да кажат …

    Дринов не е прав за Marriage Story – но пък как да знаем какво мисли в дълбочина – като не казва – защото никой не може да вземе думата знаем от кой …

    Сравнението на 1917 с видео игра го прочетох в Die Zeit – аз не го споделям, споменах го, защото е мнение на немски критик за популярен и амбициозен филм за войната – и защото подозирам, че не са много четящите Die Zeit на този сайт – един вид добавена информация ….

    К’во прави Елфа там, който чак накрая плахо каза нещо, което всички подкрепяме – какво страхотно и уникално удоволствие бе филма на Тарантитно. Него никога не съм ги чул да говори тъпотии – като тези, които (без грам self reflection) ги повтаря Дрислан Алабалабръмбров…. и никога не мога да го чуя като хората по принцип.

    Значи една дискусия за кино – може да има хубави мисли за филми – и тя пак да е просташка …Разговор в който гръмогласните (един, който говори пълни глупости и един, който е в час) се чуват най-много не е непременно добър разговор – ако:
    1) няма пространство за всички мнения
    2) се чуват същите конспиративни дивотии (who needs this shit?)
    3) ако всеки обявил различно мнение – е някой ‘който не разбира от кино’ и следват шамари (както радостно ги размаха Дринов) ха-ха …

    The Host e шедьовър, Mother е шедьовър, Parasite е велик, филмът на Тарантино е велик, и Брад Пит си заслужава наградата, и музиката на Joker и изпълнението на Финикс са най-високо изкуство, Uncut Gems заслужава много повече номинации и награди, Jojo Rabbit в България трудно може да бъде разбран – …Marriage Story успява само 70% , вече написах защо. Въпреки чудесните актьори. Uncut Gems e 3 пъти по-добър и интересен и резониращ и автентичен и майсторски филм ….

    И не разбирам смисъл от сайт – в който под новината за спечелилите Оскари – списващите сайта абдикират – и оставят наистина само безумните мнения – и не се ангажират в разговор…Получи се тъжна, депресираща страница – за кино-събитието на годината … What is the point of that exactly ?

    1. Защо да се ангажирам с безумия? Тези коментари са огледало на вас, не на сайта. Така че, потърси вината другаде.
      Ако допуснеш, че има възможност ти да си се объркал за „Marriage Story“, а не аз да не съм прав, тогава може да говорим.
      И ако исках думата, щях да си я взема.

    2. Пич, звучиш като български режисьор на филми – който (с неохота) казва нещо на публиката, че не била разбрала филма му …Този, който не допуска, че може да не е обективно прав си ти в случая – За Marriage Story ти отдавна си избрал да не пишеш/говориш – Мисля, Оскарите много точно отразиха постиженията на отделните филми – вкл. Marriage Story –

      Отн. взимането на думата – думата ми бе за Елфа предимно – който чак накрая смогва да каже 2 приказки – какво му било харесало – защото през цялото време трябва да слушаме редовните безумия на Алабалабръмбаров …
      Те на какво са огледало ? Дали били Оскар на някой, заради името му ? Колко тъпоумно наистина е това ?

    3. Анонимно малко човеченце, смях се много и реших да зарадвам дребното ти джоджозаешко сърчице с отговор.

      Ти си ми от любимата порода осрани покемони – малки, безименни гризачи, които копнеят за вниманието на доминиращите ги мъже и са готови да хапят глезени с промискуитетните си грозни устенца. Търчиш развълнувано около краката на големите и размахваш опашчица с надеждата да бъдеш забелязан.

      Е, забелязан си. Както се забелязва горяща кофа с боклук, автомобилна катастрофа, циганска каруца в хубав квартал или изсрано на централен булевард кучешко лайно. От ankle biter-че като теб.

      Ти очевидно от години ни се дразниш, но продължаваш да гледаш и да коментираш. Ние те притежаваме. Ти си нашата грозна кучка. Сега си се разгонила. Подарявам ти малко внимание, за да не вземеш да си посегнеш, малко кафяво покемонче 🙂

    4. Ооо, бате – мерси дълбоко за вниманието – И пак – не говорим по темата – а за човека …в 100% от случаите.
      Бате, забелязал си ме, защото имам позиция, която се старая да отстоявам с аргументи – и защото не приемам, че прогресът е до такава степен невъзможен в каквато ти го показваш от години.
      Все същите малоумни конспирации – да си ‘голям мъж’ в 4-ти микрорайон на Люлин и да си простак във видея, които ги гледат 1000 човека е точно това – простащина.
      Ти, бате, си дефиниция на това що е то Бай Ганьо – едно към едно. От вътре и отвън. При това си, разбира се, горд да си Бай Ганьо, защото не го разбираш естествено.
      С всичко, което казваш и начина по който го казваш демонстрираш, че нямаш никаква идея какво е истинско предизвикателство. В локвата на село е най-добре – защото на всякъде другаде вее вятър яко …
      Не ме притежавате вие – а киното. Моя голяма, безценна любов –
      Отдавна съм се спасил от такива като теб – и от отровата в сърцето и душата ти, бате ..
      Всичко, което мислиш и казваш задушава и унищожава –
      Поздрави от Берлинале –

    5. Браво, Milbo!
      Прав си за адски много неща, просто хора, които смятат, че компетентните мнения и разбирането от добро кино са тяхна запазена територия, трудно ще допуснат мнение, различно от тяхното. А Влади…, ха, той просто обича да слуша собствения си мазен глас 😉, та затова не може да се усети какви ги говори.

    6. Аз съм съгласен с Дринов. Кой би искал да обсъжда нещо с човек, който твърди, че „Оскарите“ са чудесен барометър за качествата на филмите тази година (тук влиза „затова „Брачна история“ не спечели нищо – щото не заслужава“) и в същото време обяснява, че страхотния „Ънкът джемс“, не е получил необходимото внимание, а бил най-добрият. Е „which one is it“? Малко хора тук са сервирали по-нелогични изказвания от Милбо и вече дори и да каже нещо смислено, го отдавам на това, че дори и спрелият часовник показва точно време два пъти в денонощието. Коментарът на Влади е наистина жалък, в това, че позволи на Милбо да излезе победител. Можеш повечко, брат!

    7. Преслав Наумски, Marriage Story спечели напълно заслужено в лицето на Лора Дърн, което бе най-доброто нещо в този филм. Така бе и с Финикс, и с Рене Зелуегър, и с Дийкинс за 1917, и с Джоджо Рабит за адаптитиран сценарий и с Брад Пит и с Bong Joon Ho и Паразит, разбира се. Можем само да се радваме, че можем да ги гледаме.
      Оскарът за музика на Joker ми дойде малко вътрешно – и много се впечатлих, че са отличили този млад човек за това забележително постижение.
      Така, че да – раздадените Оскари тази година бяха обективни. Следва да се спомене именно, защото не винаги е така. Един пример само от много: като стана дума за корейско кино, Ким Ки Дук не е печелил нищо на Oскари (ако не се лъжа), въпреки че има награди и от Кан и от Венеция и от Берлин. Филмът му Spring, Summer, Fall, Winter…and Spring е безспорен шедьовър, а не стига до номинация дори… The success of Bong Joon Ho is, thus, long overdue.
      Uncut Gems ме зарадва много, защото е (много) по-успял от предишния им филм, въпреки, че и в двата филма братята правят на практика едно и също нещо. С него те задължително печелят задочно Оскара за (real life) физиономии, такава реалистичност е просто покъртителна. Сега ще си ги пусна даже, защото истината и красотата вървят ръка за ръка….

  4. Снощи гледах Паразит, а след това видях, че има и Епизод XCIV, та влезе доста добре.
    Конспиративните теории се раждат, когато се случва нещо нелогично, което не може да си обясним по очевиден начин. Когато някакви никакви филми получават повече глас, отколкото заслужават, всеки започва да се чуди как се получават такива издънки. Ако гласуването не е манипулирано (от Путин), то най-вероятно вотът е формиран под натиска на най-силно викащите в социалните медии.
    В тоя ред на мисли, Milbo съвсем ме отказа да гледам Заека – „… в България трудно може да бъде разбран…“. Напоследък все повече гледам да избягвам привнесени от вън комплекси. Имам си предостатъчно свои.

  5. Апостолов верно ужасяващи глупости надрънка – и за Паразит, и за Академията и за силно надценената генерика 1917. Дринов един-два пъти се опита деликатно да му подскаже, че залита в теории на конспирацията и че Академията се състои от 5000 човека, които няма как да имат обща agenda, но…

  6. Познайте кой ще е режисьор на филм за коронавируса в който героите ще са под карантина за 20 дни?

    Туентин Карантино!

  7. Вчера гледах Uncut Gems и честно казано не видях нищо по-специално или различно от предишния филм на братята – Good Times. Същия тип забързано кино с непрестанно случващи се хаотични неща. Не съм друсал стимуланти никога, но предполагам чувството е нещо подобно. Липсва ми някакво послание и смисъл и в двата обаче .

    Веднага ми изникна филм в същия стил – Victoria от 2015 на Sebastian Schipper. Този обаче беше уникален, както и Possession на Вайда – и там е подобна лудница, но и с хорър елементи

    1. Не си сам. Аз го изгледах по задължение, но ми идваше да го спра още на 20-та минута. Сандлър е неземно прехвален за ролята си – през цялото време не спря да се зъби срещу камерата, да си мрънка под носа или да реди псувни една след друга. Нямах абсолютно никакво съчувствие не само за него, но и за кой да е от героите. Всяко негово действие беше по-малоумно от предишното и предизвикваше още по-голяма апатия у мен, а съдбата му беше ясна още към средата на филма. Даже не искам да повдигам темата за саундтрака – как въобще са избрали такъв скор за такъв филм не ми е ясно, но беше очеизвадно, че мотивите на музиката ГРАМ не си вървяха със случващото се на екрана. Филмът има някои добри технически качества, но е пълен погром в моите очи и е поредното прехвалено заглавие за 2019. Over and out!

    2. Дали нямаш предвид Possession на Жулавски? (много любим)

    3. Сега Милбо ще ви каже защо грешите. Ще говори за „истини“ и „красоти“. 😀

    4. Преслав Наумски, нямах никакво намерение да се обаждам повече, всеки си харесва каквото си иска, но (ако ми позволиш) две думи: с ‘истината и красотата вървят ръка за ръка“ си реферирах тайно (а сега явно) към това нещо на John Keats в самия край на Ode to a Grecian Urn:
      ‘Beauty is Truth, Truth Beauty – that is all
      Ye know on Earth, and all Ye need to know,
      В Uncut Gems формалните и музикални решения са инструменти с които братята търсят точно това – да смалят максимално разстоянието между нас и ‘истината’ (до степен при която камерата се намъква в дебелото черво на Адам Сандлер или се рее из ‘космоса’ на скъпоценния камък, за да намери източника на неговата магия) … Minimum bullshit, maximum truth….
      Kогато нещо е истинско, то е красиво….Kато усмивката на момчето в самия край на Capernaum, например, или кадъра, който не мога да опиша дори в края на Quien a hierro mata (Eye for an Eye). Като го видиш, знаеш, че е така.

    5. „до степен при която камерата се намъква в дебелото черво на Адам Сандлер или се рее из ‘космоса’ на скъпоценния камък, за да намери източника на неговата магия“

      Такъв булшит досега не бях чел! Не знам какво пушиш, но искам и аз да пробвам 😀

    6. Милбо, ето ти една истина за „Uncut Gems“ и от мен, под формата на цитат, защото това явно доказва нещо: “It was Beauty killed the Beast”. Освен това в „Marriage Story“ имаше много „истини“, много „красота“ и най-вече, както каза и Дринов, много „кино“. Знам, защото ги видях и не мога да ги сбъркам! Остани си със здраве!

    7. Uncut Gems си е напълно заслужено пренебрегнат филм. За какво да го номинират не видях аз ? Сандлър каква роля точно е направил ? Голямо геройство, че играе евреин какъвто самият той е. Или да го номинираме, че се разплака супер изкуствено пред младата му любовница. Е това беше сцена с голям потенциал!! A той ревеше като малко бебче напълнило памперса. По-неубедително нямаше как да бъде. Ще ида по-далече и ще кажа като Блатечки , че мога да ви изброя още 10-тина комедийни актьора, който ще изиграят тази роля по-добре 😀

      Относно The Lighthouse – голям филм и големи актьори, но си го пренебрегнаха най-вече на принципа – много е арт. И на второ място все пак е филм за двама бели мъже от преди 100 години – няма как да мине в тия времена.

      Marriage Story беше добър. Чакам да гледам Паразит на СФФ. Мисля, че изпращаме силна година въпреки всичко. Само като си спомня какви недоразумения имаше предишните години като – Зелената книга, онова тъпото чудовище на Бенисио дел Торо, Лунна светлина. Направо си е супер 2019

    8. Сцената с детския рев беше смехотворна!

    9. X-Force, Преслав Наумски и Квадрата, мислех да подмина коментарите за Uncut Gems, защото е ок човек да не харесва и страхотен филм като този, но ей сега си пуснах ревюто на Mark Kermode и реших, че може да ви е интересно да го чуете…

      https://www.youtube.com/watch?v=3XB6s0PpGPY

      След това 11-минутно ревю, можете да си пуснете и любезното му 3 минутно ревю за Marriage Story, в което възпитано избягва да каже дали му е харесал …

  8. Влади Апостолов ми беше малко, ама ей така леко като Асен Блатечки – некви конспирации копеле, 1917 свръх шедьовъра копеле, Еминем е уntermensch копеле, малко кръчмарско ми дойде всичко това копеле

    1. Я са стегни и виж долния коментар… Всички ви слага в малкия си джоб.. И все пак, я дай да преброим колко пъти се пипате, че ми стана интересно 😀
      Mrusni ivra6talnici ste vie (нарочно ще го напиша на този толкова чист език) 😀

    2. Xaxa, да, снощи му се посмяхме от сърце – фантастичен идиот е 🙂

  9. Най-просташкия каст, който съм гледал до сега от тия четиримата надувки-кинаджии!
    Дринов е като мрънкаща пичка-кокона ала “ вижте ми новата прическа” и нищо не казва както винаги…
    Онова косматото и брадатото лисото със смешната физиономия Благойчо, е както винаги пипащ нежно бедрото на любовницата си Дринов / поне 10 пъти го опипа/ и никога не казващ нещо ново за киното, а целящ единствето да покаже “вижте колко съм начетен, бе копелета”…
    А този Апостолов е по-отблъскващ и от мазника псевдо-кинаджията Благойчо, с това изврътено заливане с несъстоятелни думи. Този човек няма лингвистична и психологическа цедка на устата и бълва толкова гнилоч, че на нармален човек му се струва всичкото това една циркова гротеска…
    Тия тримата не заслужават да имат публика и авон за изява, защото извръщават младото поколение, което иска да гледа и анализира трезво киното. Тези са болест за киносредите и са вредни. Защото така не се анализира и плюе изкуство, най-висше от всичките!
    Бахти тъпите копелета са тия!!! Направо ме отвръщават! Кинаджии!?!? Анализатори!?!?