Вълнението все още кипи, а коментарите след 92-та церемония по раздаването на престижните филмови награди „Оскар“ не стихват. Безспорно бляскавото събитие от 2020 ще се помни дълго, след като за първи път в историята чуждоезичен филм не само спечели наградата за най-добър филм, а и се превърна в победителя на вечерта, като взе статуетка за най-добър режисьор, както и отличие за най-добър оригинален сценарий. Честито „Паразит“ – звездният ти миг ще се споменава още дълго, наред с останалите незабравими и (засега) непобедими заглавия по дългия път на Оскарите.

За тях ще ти разкажем сега.

Пълният списък с всички награди „Оскар“ 2020 може да разгледате тук.

От стълбичката на топ 3 най-награждавани филми все още не слизат класиките –  „Титаник“ (1997), „Бен-Хур“ (1959) и „Властелинът на пръстените: Завръщането на краля“ (2003). Връщаме лентата назад, за да проследим защо.

titanic-20200216

Титаник, (1997)

Джеймс Камерън превръща романтичното, но трагично последно пътешествие на „Титаник“ в тотален хит по света, а актьорите Леонардо Ди Каприо и Кейт Уинслет в мегазведи. Филмът печели 11 Оскара от общо 14 номинации по време на 70-ата церемония. Две от най-високите отличия за режисьор и филм на годината отиват при Камерън и „Титаник“. Останалите статуетки в списъка са за сценарий, грим и костюми, монтаж, визуални и звукови ефекти, както и за най-оригинална песен – емблематичната за поколения поп-балада на Селин Дион My heart will go on.

ben-hur-oscars-20200216

Бен-Хур, 1959

Филмът „Бен Хур“ е голямото явление в киноиндустрията на XX-и век и абсолютният победител на 32-та церемония по раздаване на наградите „Оскар“. Продукцията е най-мащабната за времето си и впечатлява с грандиозни сцени и ефекти. „Бен Хур“ е отличен с 12 номинации като печели 11 от тях. Призовете включват за най-добър режисьор Уилям Уайлър, най-добра мъжка главна и поддържаща роля за Чарлтън Хестън и Хю Грифит.

lotr-oscars-20200216

Властелинът на пръстените: Завръщането на краля, 2003

Последната част на епичната сага на Джон Роналд Руел Толкин „Властелинът на пръстените: Завръщането на краля“ бележи исторически момент по време на 76-ата церемония. Продукцията се превръща в единствения фентъзи филм печелил наградата в този жанр и до ден днешен. Финалът на емблематичната поредица грабва 11 награди, сред които за най-добър режисьор (Питър Джаксън), монтаж, визуални ефекти, костюми, оригинална песен, адаптиран сценарий. Няма как да не споменем – този шедьовър ще се излъчи тази година и у нас в нов и много вълнуващ формат. А именно – „филм с музика на живо“. Продукцията Lord of The Rings In Concert ще бъде поставена на 24 април 2020 г. в Арена Армеец. Третата, последна част от сагата ще бъде представена на гигантски HD екран в перфектна симбиоза с оригиналната музика, написана от Хауърд Шор. Почти 300 души хор и оркестър ще изпълнят незабравимите ноти, от които феновете настръхват и до днес преди или в разгара на най-мащабната битка, водена в киното някога.

Още три класики остават в историята на Академията и тя все още не намира достоен заместник. Петте най-високи отличия в света на Оскарите – за най-добър филм, най-добър режисьор, мъжка роля, женска роля и сценарий са получавали само филмите: „Това се случи една нощ“ (1934), „Полет над кукувиче гнездо“ (1975) и „Мълчанието на агнетата“ (1991). Дали този исторически списък ще бъде допълненен и променен някога? Оптимистични сме в очакване на следващата бляскава церемония по раздаване на наградите „Оскар“.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 Comments

    1. Мечтай си. Аз се надявам да е с класи по добър. като кино качество. За статуетки изключено, камо ли цели 11 броя. Той може да вземе 2-3 евентуално, ако трябва да бъдем оптимисти. Например за звук, монтаж, визуални ефекти, адаптиран сценарий, ,грим и прически и костюми…. най много……..

  1. „Мълчанието на агнетата“ е смайващо добър и отлично стареещ филм 🖤

    1. Преди 1 месец го гледах, отново. Не бях го гледал отдавна. Култов филми си е.

    2. Навремето, когато се появи филма бях чел ревю за него (имаше тогава един много готин вестник за фантастика и ужас, „Други светове“- всяка седмица си го купувах 🙂 ). Та, в началото на ревюто автора казваше, че като е бил малък, като всяко хлапе нощем се е страхувал да заспи заради въображаемото чудовище скрито под леглото. След увлекателния анализ на филма, на финала на ревюто автора казваше, че чудовището под леглото вече не е въображаемо и дори знае неговото име- доктор Ханибал Лектър 🙂 🙂 … Гениален филм си беше (и си остава,де) „Мълчанието на агнетата“!!!

  2. Един honorable mention по темата от мен:
    „The Piano“.
    И трите жени, които са движещата сила на този великолепен филм, си тръгват от церемонията с награда „Оскар“. В допълнение, едната от тях е само на девет години. Почти рекорд.
    Главна женска + Поддържаща женска + Оригинален сценарий. Не е Голям шлем, но е страшно достойно. Да не говорим, че според мен този филм заслужаваше наградата в още поне четири категории. Най-добър филм, Най-добра мъжка поддържаща (Харви Кайтел), Най-добър костюмен дизайн, Най-добра музика (Майкъл Наймън).

    А „Мълчанието на агнетата“ е пневматичен чук. Днешните филми не да достойни да му дишат пръднята.