Джаред Харис и Лий Пейс в сериала по „Фондацията“ на Айзък Азимов на Apple

от на 2019-10-23
 

lee-pace-jared-harris-20191023

Какво да кажем? След като Apple закупиха правата за „Фондацията“ („Foundation“), дългогодишните опити за екранизирането на монументалната фантастична поредица на Айзък Азимов преминаха в съвсем различна плоскост и беше само въпрос на време, преди да се задвижат нещата. А те вече се движат и научаваме първите две големи имена, които се сдобиват с роли в подготвяния от стрийминг платформата Apple TV+ сериал.

Variety съобщават, че Джаред Харис и Лий Пейс са подписали договор за участие в проекта, като големият нилюбимец Харис ще се превъплъти в емблематичния създател на психоисторията Хари Селдън – кастинг, който определяме като повече от перфектен и беше първата ни асоциация, щом видяхме заглавието. Ролята на Пейс пък е обявена като сегашният император на галактиката Брадър Дей – герой, за който лично ние нямаме никакъв спомен. Тук първата ни асоциация беше Р. Данийл Оливо, който ако „Фондацията“ се окаже успех, очакваме да видим и в неизбежната адаптация на цикъла „Роботите“ (после и „Империята“).

Ако не сте запознати с произведенията от поредицата „Фондацията“ (оригиналната трилогия и последвалите предистории и продължение) ще ни е трудно да синтезираме в няколко изречения цялата история, затова за пореден път ще ви предложим синопсиса на двутомното издание на „Бард”, което събира всички книги:

Старата Галактическа империя е на върха на могъществото си. И на прага на разпадане. Това се разбира само от Хари Селдън, създател на науката психоистория (ПИ), която предсказва статистически достоверно поведението на огромни групи от хора. След разпада на старата до появата на нова велика империя ПИ доказва период от 30 000 тъмни години на анархия и хаос в Галактиката. Пак с помощта на ПИ този период може да се скъси до 1 000 години. За целта Хари Селдън основава две Фондации, които да контролират прехода. Първата, явна, трябва да спаси човешкото познание и да следи да се осъществява на практика планът на Селдън. Втората, тайна Фондация трябва да се справя с фактори, които ПИ не би могла да предвиди, както и внимателно да контролира Първата. Прекрасен план. Който отива по дяволите…

Фред Гамбино - Трантор панорама

Фред Гамбино – Трантор панорама

След оттеглянето на Джош Фридман, шоурънър на сериала остава единствено Дейвид С. Гойър („Батман срещу Супермен, „Черният рицар”), който е и изпълнителен продуцент наравно с Робин Азимов, Марси Рос и присъстващия в кредитите по правни причини Фридман. Продуценти са Skydance Television в лицето на Дейвид Елисън и Дейна Голдбърг.

Засега, като изключим Гойър, който не е най-надеждното име, ни харесва как се развива този проект и ако трябва да сме честни, предвид състоянието на съвременния телевизионен и стрийминг ландшафт, вече не сме чак толкова скептични към идеята, че някой си позволява да пипа „Фондацията“. Смятаме, че може да се получи нещо наистина страхотно, стига да се подходи внимателно. Надяваме се, че няма да натъпкат всичко в един сезон, но не искаме и излишно разводняване.

Ще чакаме повече информация и ще следим следващите актьорски попълнения и новини.

коментари
 
Отговорете »

 
 • radi
  2019-10-23 at 18:45

  Това звучи интересно и не съм запознат с книгите

  Отговор

 • Миро
  2019-10-23 at 21:29

  Книгите са уникални – четох ги преди 20тина години за пръв път и много ми харесаха. Браво за идеята да се екранизират.

  Отговор

Коментирайте