Оказа се, че сме „подминали” нещо прекалено култово в нашите „операционни” анали и е време с началото на новата година да наваксаме пропуснатото. Става дума за „Scary Stories to Tell in the Dark” – поредица от три книги, написани от Алвин Шуорц, илюстрирани (страховито) от Стивън Гемъл и издадени между 1981 и 1991 година. Особеното е, че жанрът им се определя като хорър и са предназначени за деца, плюс това през 90-те години (а и след това) книжките са забранени от „Американската библиотечна асоциация”, тъй като много учебни и възпитателни институции се обявяват срещу популяризирането на ужасяващите истории, почерпани най-вече от американския фолклор и градски легенди. И сега стигаме до най-важната част от новината – любимият ни Гийермо дел Торо се е заел за адаптира за голям екран травматизиращите детски сюжети, като снимките на едноименния филм трябва да са започнали преди месеци, още през лятото в Торонто.

Значи между всичките си нереализирани проекти, лееекинко преди „Pinocchio”, дел Торо отново ще се „гмурне” в познатите „води”, населени с хорър-образи. Притежателите на скъпоценните издания на „Scary Stories to Tell in the Dark”, „More Scary Stories to Tell in the Dark” и „Scary Stories 3: More Tales to Chill Your Bones” твърдят, че самите истории не са били чак пък толкова страховити, но за сметка на това илюстрациите им са били наистина кошмарни. Сега любимият ни режисьор се е заел да им вдъхне живот – първоначално благодарение на финансирането на CBS Films, а впоследствие като копродуценти се включват и Entertainment One. Очаква се дел Торо да напише сценария (заедно с Даниел и Кевин Хейгман) и да участва в продуцентския екип, като режисьор на авантюрата ще бъде норвежкия режисьор Андре Овредал, познат с „Trollhunter” и „The Autopsy of Jane Doe”.

skerie-stories-to-tell-in-the-dark-20190101

Ролите в „Scary Stories to Tell in the Dark” са поверени на Зоуи Колети („Wildlife”), Остин Ейбрамс („Tragedy Girls”), Гейбриъл Ръш („The Grand Budapest Hotel”), Майкъл Гарза („Wayward Pines”), Остин Зейджър („Kidding”), Джил Белоуз („The Shawshank Redemption”), Лорейн Тусан („Orange is the New Black”), Натали Гензърн („The Night Before Halloween”) и Дийн Норис („Breaking Bad”).

За момента е ясно, че филмът няма да е директна адаптация на някоя от трите книги, а в сюжета ще става дума за „група тийнейджъри, които трябва да разгадаят мистерията около внезапните и доста злокобни смъртни случаи в техния малък град”. Много е вероятно фантазията на дел Торо просто да си почерпи различни идейки от трите книги – и да сътвори нещо тотално различно и оригинално, типично в негов стил. В един момент се е говорело дори за поемане на режисьорския ангажимент, но явно не може да ламтим за всички екстри!

Очаква се готовият филм да се появи на кино на 9 август 2019, благодарение на Films и Lionsgate. Ще следим зорко за новини и най-вече за трейлър на новата страховита история, родена във въображението на дел Торо! И за да добиете още по-пълна представа за книгите, предлагаме ви трейлъра на един документален филм, посветен на „Scary Stories to Tell in the Dark”.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Първоизточникът е обещаващ, така че може да се получи нещо смислено 🙂