Грег Никотеро адаптира „Начин на оцеляване“ на Стивън Кинг за ТВ версията на „Creepshow“

от на 2019-01-21
 
Грегъpи Hикотеpo

Грегъpи Hикотеpo

През лятото на миналата година ви запознахме подробно с проекта за възкресяване на осемдесетарската забава на ужаса „Creepshow“ под формата на телевизионен сериал. Дълго време нямаше нова информация по въпроса, но наскоро стана ясно, че идеята съвсем не е изоставена и по нея се бачка сериозно.

Обещанията са за тонално разнообразна поредица от ту страховити, ту по-забавни сюжети, с разнообразно времетраене, като към тях, за да се спази традицията, може би ще се появи и комиксова притурка. Освен това продукцията на стрийминг платформата „Shudder“ ще събере някои от големите имена на литературния хорър, сред които са Джо Р. Лансдейл, Стивън Кинг и Джо Хил (последните двама са баща и син, което вероятно всеки от вас отдавна знае).

Не е никаква изненада, че Грегъри Никотеро, който ще ръководи сериала, е привлякъл към него точно Кинг, тъй като роденият в Мейн автор е важна творческа фигура в класиката от 1982 г., а разказът му „Начин на оцеляване“ ще послужи за основа на един от епизодите.

Стивън Кинг

Стивън Кинг

Начин на оцеляване“ излиза за първи път през 1982 г. в антологията „Terrors“ под редакцията и съставителството на Чарлз Л. Грант. Три години по-късно Кинг включва историята в своя сборник „Skeleton Crew“ (ocaкатено нацепен у нас на две части, които се появяват из книжните ни сергии под заглавията „Маймуната“ и „Мъглата“; въпросният разказ е част от съдържанието на първия том).

Сюжетът е сред най-екстремните и откачени неща, които Краля на ужаса е писал и ни запознава с трагедията на користен хирург, който след корабокрушение се озовава на безлюден остров. Единственото, с което разполага в изобилие, са безмерните количества хероин, които той самият се е опитал да пренесе на злощастния круизен кораб като контрабанда. Лишен от провизии и най-вече от храна, друсан до козирката и напълно изолиран от света, хирургът скоростно започва да губи разсъдък и постепенно се самоизяжда. Наративът е от първо лице единствено число и е представен като записки от импровизиран дневник.

Artwork към първия „Creepshow“

Artwork към първия „Creepshow“

Нямаме идея как точно ще бъде показано всичко това в адаптацията, но да не забравяме, че „Начин на оцеляване“ вече два пъти е бил екранизиран – под формата на нископрофилни късометражки. Надяваме се, че Никотеро ще вземе „Creepshow“ присърце и че ще продължи достойно творческите пориви на Кинг, а и на Джордж А. Ромеро, който навремето се изяви като режисьор на оригиналния филм.

Очакваме в идните месеци още детайли, а за финал – вижте този старомоден тийзър постер:

Очаква се телевизионният „Creepshow“ да се появи по някое време през 2019 г.

Очаква се телевизионният „Creepshow“ да се появи по някое време през 2019 г.

коментари
 
Отговорете »

 
 • heinrich
  2019-01-21 at 12:07

  Супер!

  Отговор

 • radi
  2019-01-21 at 13:24

  Много добре

  Отговор

 • Rockfan
  2019-01-21 at 13:46

  Дано да се получи нещо гледаемо и наистина мрачно. Фен съм на Кинг (това всъщност беше първия писател, на който почнах да му издирвам и да чета абсолютно всичко и някъде до към 10-11-ти клас си бях направил една доста добра колекцийка от негови неща, повечето бяха от ония книги на издателство „Плеяда“, с готиното оформление на Петър Станимиров :) ). Та, дано се получи наистина нещо по- брутално, ама честно казано съм доста скептичен. Например последната екранизация на „То“ (с риск да бъда „линчуван“ от феновете на филма в този сайт :) ) за мен лично беше много слаба, да не кажа ужасна (в лошия смисъл на думата :) ). Бутафорна, предсказуема и банална- дано и тук да не се получи нещо подобно. Между другото, какво става с „Гробище за домашни любимци“ (там като, че ли имам по- големи очаквания)?

  Отговор

  • radi
   2019-01-21 at 13:53

   Май има нов трейлър. Още не съм го гледал. Но като цяло ми изглежда яка психария


  • Rockfan
   2019-01-21 at 13:59

   А-ха, ясно! Трябва като имам повече време да се разровя из нета и да му хвърля едно око (според мен това е една от най-силните книги на Кинг и се надявам да се получи нещо подобаващо)…


  • UZUMAKI
   2019-01-21 at 18:23

   Има нов тв спот за „Pet Sematary“, а следващият трейлър се чака по някое време другия месец.


  • Rockfan
   2019-01-21 at 20:33

   Супер! Най-вероятно трейлъра ще бъде отразен тук, в „Операция“-та (един вид удобство си е, така човек си спестява ровичкането из нета и постоянното проверяване кога точно се е появил даден трейлър или дори филм :) )….


  • UZUMAKI
   2019-01-21 at 20:36

   100% :)


Коментирайте