Култовата класика „Creepshow“ ще се превърне в ТВ-сериал под режисурата на Грегъри Никотеро

от на 2018-07-20
 
грегъри никотеро в компанията на регресивни либерали

Грегъри Никотеро в компанията на регресивни либерали

Джордж А. Ромеро реализира забавната хорър антология „Creepshow“ през 1982 г. Сценарист на филма е Стивън Кинг, а съдържанието включва пет страшни истории, силно повлияни като стилистика и наратив от класическите комиксови поредици на ужаса „The Vault of Horror“, „Tales from the Crypt“ и „The Haunt of Fear“, които набират популярност през 50-те години на XX век. Колаборацията на Ромеро и Кинг се оказва успешна не само финансово, но и художествено, налагайки отрано на екран един особен вид визуална естетика, в която жанровата смесица от смях, страх и ирония работи безотказно от първата до последната минута.

джордж ромеро

Джордж А. Ромеро

Преди дни стана ясно, че стрийминг платформата Shudder може да послужи за основа на възраждането на „Creepshow“. Идеята е догодина да го видим под формата на сериал, а с режисурата (поне) на първия епизод вероятно ще се заеме самият Грегъри Никотеро. Ако случайно се интересувате от скучни неща и съответно нямата представа кой и какъв е Никотеро, ще доложим: той е основното творческо лице в зомби инвазиите, които раздират сюжета на хитовия „Живите мъртви“, където се труди като гримьор (чрез създадената от него компания за ефекти „KNB EFX Group“), режисьор и продуцент; очаква се да поеме същите задължения и в новия проект. За началото на кариерата му пък сме писали тук и ви предлагаме да си припомните подробностите.

стивън кинг в кадър от creepshow

Стивън Кинг в кадър от „Creepshow“

По повод „Creepshow“ и предстоящото му възкресение Никотеро споделя следното:

Това заглавие е адски близо до сърцето ми. То е от онези творби, които майсторски улавят истинския дух на жанра хорър… а страхотиите и ужасиите вътре са предадени посредством една от най-автентичните форми на изкуство: адаптирането на комикс формата. За мен е чест да продължа тази традиция, следвайки вече утвърдената посока.

Любопитен факт – преди около три седмици „Scream Factory“ обявиха премиерата на колекционерско Blu-ray издание на „Creepshow“, което горещо ви препоръчваме, особено с оглед на чудесните екстри, които включва:

Поръчвайте, докато е време!

Поръчвайте, докато е време!

Още по-любопитен факт – точно една година след смъртта на Ромеро, у нас (за първи път на български език) се появи poднo издание на едноименния комикс (в превод на Иван Атанасов), чийто впечатляващ вътрешен арт е дело на великия Бърни Райтсън:

Корицата на българското издание на комикса „Creepshow“

Корицата на българското издание на комикса „Creepshow“

…a aко искате да научите още детайли около всичко, изписано дотук, вижте какви ги наговорихме в предаването „Всеки следобед с Криси“:

коментари
 
Отговорете »

 
 • radi
  2018-07-20 at 19:21

  Е този Блажко откъде намира такива интересни новини. Като фокусник ги вади

  Отговор

 • Stf
  2018-07-21 at 12:52

  Много хубава дама е водещата ве …. жалко,че от предаването нищо не става,само разни астролози, нумеролози,псевдо-психолози и др. подобна паплач.
  Иначе, Благой мога да го слушам до безкрай.

  Отговор

 • UZUMAKI
  2018-07-22 at 17:39

  Страшен заплес съм – там, където казвам Лиам Нийсън, всъщност имам предвид Лесли Нилсън 😀

  Отговор

Коментирайте