2017 беше наситена с филми за Студената война. 2016 май също. Такава се очертава и 2018. Като прибавим и движенията в политическата обстановка, може би е необходимо да се гледат повече филми за войни, че да не се преживяват отново там, където е мир.

Бенедикт Къмбърбач ще играе главната роля в шпионския филм „Ironbark“, разказващ действителната история на британския бизнесмен Гревил Уин, съдействал на ЦРУ да предотврати развитието на ядрената програма на СССР през Студената война. Заедно с източника си Олег Пенковски (с кодово име Ironbark), Уин предоставил повратни сведения, сложили край на Кубинската ракетна криза. Дейността им обаче бива разкрита от двоен агент и двамата биват арестувани в Русия. Уин е спасен чрез замяна, а съдбата на Пенковски не е толкова благоприятна – той бива убит чрез разстрел (носят се непотвърдени слухове и за самоубийство).

Предишни екранизации на историята не липсват: BBC излъчва сериала „Wynne and Penkovsky” през 1985 г., а през 2007 пуска документалната драма „Nuclear Secrets”. Този път режисьор и изпълнителен продуцент ще бъде Доминик Кук, познат от „On Chesil Beach” и „The Hollow Crown“, а сценарист е Том О’Конър. Самият „Ironbark“ носи лека прилика с „Дама, поп, асо, шпионин”, където Бенедикт се превъплъти в ролята на Питър Гийлам.

Това не е първият съвместен проект между филмовата продуцентска компания FilmNation Entertainment и Бенедикт Къмбърбач. Предишният успешен филм, биографичната драма „Игра на кодове”, утвърди широкоспектърния талант на Къмбърбач, а очевидно и сполучливото сътрудничество. FilmNation Entertainment споделят вълнението си около проекта чрез следното изказване на главния изпълнителен директор Глен Башер:

За нас е удоволствие да работим отново с Бенедикт и да имаме изобилната му креативност от двете страни на камерата. Доминик е майстор режисьор и съвместната работа между него и Бенедикт произведе спиращи дъха резултати в „The Hollow Crown”. Очакваме с много вълнение второ сътрудничество в „Ironbark”.

Черна мъгла витае около календара кога точно „Ironbark“ ще види бял свят. Къмбърбач обаче в момента може да бъде видян в „Отмъстителите: Война без край”, както и в предстоящия минисериал „Patrick Melrose” със световна премиера на 12 май 2018.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *