Изисква се смелост да гледаш на света с очите на творец, който не прави компромиси. Да виждаш препятствия, условности, жестока реалност – и въпреки всичко да не се отклоняваш от пътя, който си избрал. Когато сърцето ти знае накъде да поемеш – няма невъзможна мисия, няма неуспешен ход. Може да те забавят обстоятелства, понякога може да се окаже, че си попаднал в задънена улица – все пак, въпреки всичко и именно заради непоклатимото упорство може да сме сигурни, че в края на краищата нещата се подреждат точно както е нужно. Уважаеми почитатели на киното, това не начало на приказка, но може би звучи като синопсис? Всъщност в тези думи са събрани повече от седем години усилна работа на екип, поведен от мечтата на най-чаровния австралиец в съвременното кино, мистър Хю Джакман. И да, изобщо не изглежда странно, че историята, която той разказва в „Най-великият шоумен”, прилича на неговия път към реализирането на този филм.

хю джакман и мушел уилиамс

Да правиш оригинален мюзикъл в началото на XXI век си е сериозен риск. Вярно, след овациите, които пожъна миналата година „La La Land”, публиката днес е може би – може би! – малко по-подготвена за това какво да очаква от жанра, но нека подсетим, че именно авторите на песните от мюзикъла на Деймиън Чазел – Джъстин Пол и Бенц Пасек, бяха открити от екипа на Джакман преди да получат заветните Оскари, и вложиха душа и сърце в стихове и музика, за да оформят една прекрасна, трогателна, завладяваща картина – основата, върху която стъпват сценаристи, режисьор и целият актьорски екип. Сюжетът е вдъхновен от един непреклонен творец, който въпреки всички обстоятелства реализира своята мечта (точно като Хю Джакмън – своя мюзикъл!) и преди повече от 150 години създава своето феерично, многоцветно, бляскаво шоу, което критиците наричат подигравателно „цирк” – и това определение се оказва повече от подходящо. Финиъс Тейлър Барнъм с основание е определян като първия „шоубизнес милионер”, основал прочутия имагинариум „Ринглинг Брадърс, Барнъм & Бейли”.

най великият шоумен хю джакман

Хю Джакман мечтае от години да разкаже историята на легендарния Финиъс Барнъм. Джени Бикс и Бил Кондън са поканени да напишат сценария на „The Greatest Showman on Earth” (както се казваше първоначално филма), който включва сериозно количество биографични подробности – един човек с идеи иска да осигури възможно най-добрия живот на любимото си семейство и дръзва да тръгне буквално от нищото, за да създаде спектакъл, превърнал се в световна сензация. На бляскавата арена пред погледите на жадните за сензация зрители се представят хора със способности и с особености, които често са смятани за странни, страшни и отблъскващи. Барнъм им вдъхва увереност, че са достойни човешки същества, с артистичен талант и възможност за изява; дава им сили да се борят за мястото си в обществото, готово да съди през призмата на безбройните си предразсъдъци, и да отстояват своето място в света. В един момент от „кариерата” си като шоумен, който организира различни представления, Барнъм ангажира певицата Джени Линд, наричана галено „шведския славей”. Концертите й в Америка започват през 1849 година с 200 хиляди долара аванс заради сигурните тълпи от почитатели – точно такава повсеместна популярност е нужна на Барнъм, който прави от турнето изключителен хит. В един момент пътищата на импресариото и Линд се разделят, а продажбата на билети рязко спада. При все това останалите авантюристични идеи на шоумена с впечатляващо развита интуиция за бизнес продължават да се развиват и процъфтяват. Интересен факт е, че премиерата на вдъхновяващия биографичен мюзикъл в Щатите се състоя седем месеца след окончателното закриване на прочутия цирк, събрал в себе си толкова години история…

the-greatest-showman-review-img-5-20171230

Две откровени пристрастия до голяма степен влияят на моя поглед към „Най-великият шоумен” – обожавам мюзикъли заради перфектното съчетание на толкова много изкуства в едно И харесвам безусловно работата на Хю Джакман. В момента, в който мистър Джакман поеме подобна роля, която му дава възможност да демонстрира глас и талант на танцьор, аз очаквам сигурен хит! Независимо от факта, че разказът е връщане във времето, със специфично усещане за автентична екзотичност и лек аромат на нафталин, музиката и енергията, вложена в оригиналните песни, пулсират с ритъма на днешния ден. Нито за момент не се усъмних в искреността на цялата актьорска трупа, която изпълва с невероятен талант и страхотна емоция самата същност на този киноразказ. Мишел Уилямс е в ролята на обичната и обичаща съпруга – зрителите ще бъдат много приятно изненадани от доброто попадение с този кастинг. На Зак Ефрон е поверен образа на писателя-партньор Карлайл, вдъхновен от истинския партньор на Барнъм – Бейли, и тази роля за пореден път доказва, че когато момчето избира мъдро, може с лекота да демонстрира колко добър актьор е! Той и чаровната певица Зендея са прекрасен дует, особено привлекателен за поколението по-млади зрители, които не биха обърнали внимание на изкушението да видят Върколака да танцува във викториански костюм… И макар да има някои недостатъци – леко предозиране на захарните романтични моменти и някои странни драматургични детайли, филмът е всичко онова, което почитателите на този жанр могат да очакват от него.

the-greatest-showman-review-img-10-20171230

Най-великият шоумен” е страхотна наслада за сетивата и изключително постижение – особено за режисьора Майкъл Грейси. Не сте го чували, защото той е специалист по реклами и визуални ефекти, а това е дебютният му филм. Не съм сигурна, че мога да си представя напрежението и огромната отговорност, която е тежала на плещите му през всичките години подготовка, репетиции и цялостната работа по този проект. Джеймс Манголд е бил поканен за съвет и помощ, като опитен режисьор, по време на постпродукцията на филма – и присъства в екипа като изпълнителен продуцент. Но да се конструира подобна мащабна продукция и да й се вдъхне живот е толкова сериозно предизвикателство, че Грейси заслужава дълбок поклон и… поне още един проект за мюзикъл, така и така се е насочил към „специализиране” в този жанр. Резултатът е наистина удивителен, изпълнен с живот, светлина, вдъхновение и обич мюзикъл, който пулсира с прекрасен, оригинален ритъм. Сигурна съм, че в този пулс чуваме и сърцето на Хю Джакман, който е душата, движещата сила и завладяващия уникален чар на тази история – неин главен герой и вдъхновител, истински магьосник, който може да осъществява… всякакви мечти!

No one ever made a difference by being like everyone else…

Прекрасно е, че 2017 година завършва с този мюзикъл!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 Comments

  1. Отново пристрастно ревю! Колко велики били мюзикалите.. .да бе.. колко велик бил Джакман в тази роля… да бе… ако беше един друг актьор щеше да се каже колко е изтъркан и пропаднал! Но понеже е мюзикал и е с Джакман и музиката е написана от тия от Бла-Бла-Бла-Ленд и е прекрасно, сладко и неповторимо… ДА БЕ! Отново пристрастно и слабо ревю!!!! Възмутен съм.

    1. Науме.. Науме.. жалко, че няма да те разберат съвременните хора, а ще те нарекат хейтър и трол.. не са като едно време…

    2. Така е Константине, така е! Между другото се сещам за три по-добри роли на Джакман:
      1. Престиж (2006)
      2. Затворници (2013)
      3. Върколакът (най-вече във последния филм – Логан 2017)

  2. Филмът е страхотен,Първият мюзикъл който гледам и мога да кажа,че си заслужава всяка секунда гледане

  3. Преди коледните празници, дъщеря ми се прибра от училище с домашно – след ваканцията да знае три песни от един филм, който пропуснах и нямах намерение да гледам: „Най-великият шоумен”.
    Заради задачата се наложи да купя blu-ray изданието и да гледаме филма. Помните ли погледа на Барнъм, когато чу за пръв път песента на Джени Линд в концертната зала? Сигурно и аз така съм гледал, защото дъщеря ми, която е 3-ти клас, след края на филма, ме попита: “ – Тате на теб май много ти хареса филма, очите ти се насълзиха.“ Така е – филмът е невероятен и оставя без дъх дори хора, които не си падат по мюзикъли, като мен. Сигурно за това допринесе и качественият звук на домашното кино, но е факт, че това е най-добрият мюзикъл, който съм гледал!

  4. Изненадващо е, сравнително скоро след Ла Ла Ленд, да се появи мюзикъл от такъв ранг. Оценилите високо филма ми помогнаха да наваксам пропуска с това затрогващо произведение. 😉

  5. Прекрасен, неверовтен, зспленяващ… Уникален филм! Както някой бе написал в коментарите:“всяка секунда си заслужава“. Ако не сте го гледали още не отлагайте! Музикслните изпълнения са разтърсващи! Магия!

  6. Това е най завладяващия филм, брилянта в киноиндустрията.

    1. Прекрасно, невероятно, завладяващо шоу. Филм-мечта, поклон на създателите му и целия актьорски състав начело с Хю
      ДЖАКМАН, велик и недостижим в тази роля. Удоволствие е да се гледа МЮЗИКЪЛА!