Нов опит за сериал по „Фондацията” на Айзък Азимов, начело с Дейвид С. Гойър и Джош Фридман

от на 2017-06-28
 

Имахме надежди, че след години на провалени опити на Холивуд да екранизира за големия екран изключително влиятелната и популярна поредица от романи за Фондацията на Айзък Азимов, Джонатан Нолан най-накрая ще се увенчае с успех с подготвяната сериализирана форма за HBO, но очевидно и този проект не се осъществи (вероятно защото Нолан е твърде ззает с „Westworld”) и сега ни предстои нов напън.

Deadline съобщават, че Skydance Television са на път да сключат сделка с хората отговарящи за произведенията и наследството на Азимов, с идеята да превърнат „Фондацията” в телевизионен сериал, като започнат от едноименната първа (като година на написване, а не като хронология на събитяията) книга. За целта те са се обърнали към Дейвид С. Гойър („Блейд”, „Черният рицар”) и Джош Фридман („Война на световете”, „Terminator: The Sarah Connor Chronicles”), които ще напишат сценария.

В светлината на проблематичните опити за екранизиране на монументалната поредица на Азимов (причините за неуспех са адски много, като част от тях са мащабите на произведението, липсата на централизиран главен герой – създателят на писхоисторията Хари Следън липсва в оригиналната трилогия и продълженията – и не на последно място, съществуването на много копия и имитатори), ще изчакаме развитието на проекта преди да коментираме каквото и да е, включително дали Гойър и Фридман са правилните хора за тази задача. Като цяло обаче, бихме се радвали да видим „Фондацията” реализирана адекватно като високобюджетен сериал ала „Играна тронове”.

Ако случайно сте от хората, които нямат идея какво представлява „Фондацията”, но по някаква причина сте се спрели на тази новина и искате да научите някакви подробности, ето обобщаващия синопсис на двутомното издание на „Бард”, което събира всички книги от поредицата:

Старата Галактическа империя е на върха на могъществото си. И на прага на разпадане. Това се разбира само от Хари Селдън, създател на науката психоистория (ПИ), която предсказва статистически достоверно поведението на огромни групи от хора. След разпада на старата до появата на нова велика империя ПИ доказва период от 30 000 тъмни години на анархия и хаос в Галактиката. Пак с помощта на ПИ този период може да се скъси до 1 000 години. За целта Хари Селдън основава две Фондации, които да контролират прехода. Първата, явна, трябва да спаси човешкото познание и да следи да се осъществява на практика планът на Селдън. Втората, тайна Фондация трябва да се справя с фактори, които ПИ не би могла да предвиди, както и внимателно да контролира Първата. Прекрасен план. Който отива по дяволите…

коментари
 
Отговорете »

 
 • 2017-06-28 at 11:39

  Само с бюджет ала „Игра на тронове“ (и адски кадърен екип, разбира се) може да се получи добра адаптация за телевизията. Мога да си представя как осакатяват първоизточника на Азимов в стил „Човекът от високия замък“, който не беше провал, ама във втори сезон започна да смуче здравата :)

  Отговор

 • UZUMAKI
  2017-06-28 at 12:49

  Огромен потенциал, но и огромно предизвикателство за екранизиране. Дано най-сетне се получат нещата.

  Отговор

 • heinrich
  2017-06-28 at 14:32

  Не знам вече. Какъвто и да е екипа и бюджета изпитвам огромна доза съмнение, че ще успеят да екранизират адекватно това фундаментално произведение, както и Ендимиона и Хипериона на Симънс…..

  Тези два романа са прекалено голяма лъжица за почти всеки…. Много малко са хората, които биха се справили поне малко успешно и то със сериозен брой години за подготовка….
  И съм почти сигурен, че хората, които биха успяли донякъде да предадат адекватно тезите и идеите заложени в романите, ще се броят на пръстите на ръката ми……

  Отговор

 • Gogoto
  2017-06-28 at 22:01

  Дейвид Гойер? Бахти, как ми замириса на посредствена SyFy олигофрения с претенции…

  Отговор

Коментирайте