Фондацията

Едва ли може да има по-подходящ момент от сегашния, сценаристът на „ИнтерстеларДжонатан Нолан да обяви следващия си проект. Филмът на брат му Кристофър е в пика на своята популярност – върти се в киносалоните само от няколко дни, тема номер едно е в разговорите на почитателите на киното и всяка втора статия в нета е посветена на него (дали ще е ревю, интерпретация на сюжета, коментари за науката, парадокси и т.н. и т.н.). Следователно всичко, което се появи като информация около тях двамата, е „обречено” да влезе в новините.

Вчера The Wrap съобщиха, че HBO и Warner Bros. ще обединят сили в създаването на ТВ сериал по класическата фантастична трилогия на Айзък Азимов „Фондацията”, като продуцент и сценарист на поредицата ще бъде Джонатан Нолан. Явно HBO са останали доволни от работата му (заедно с Дж. Дж. Ейбрамс) по очаквания с голям интерес пилот на „Westworld” и са решили да го ангажират с тази не особено лека задача.

Честно казано, на нас тази новина ни харесва по ред причини – първо, защото обявяването на проекта (най-вероятно) означава, че този на Роланд Емерих не е стигнал до никъде (перспективата той да пипа тази класика просто не ни даваше мира), второ, HBO работят изключително качествено и с високи production values, така че няма защо да се притесняваме, че ще ни се сервира някоя евтиния ала Sy-Fy, трето, при успех има голям шанс да видим и другите части от поредицата на Азимов, и не на последно място, харесваме работата на Джонатан Нолан като сценарист. Като филмов сценарист. За ТВ работата му все още нищо не можем да кажем – „Westworld” тепърва предстои, а „Person of Interest” така и не успяхме да загледаме.

Ето как отговори Нолан на въпроса „коя фантастика наистина обичаш, за която хората не знаят достатъчно?” в скорошно интервю за The Playlist по случай премиерата на „Интерстелар”:

I fucking love романите за „Фондацията” на Айзък Азимов. Те със сигурност не са непознати, но мисля, че всеки би спечелил от прочитането им. Това са книги, чието влияние е fucking massive. Имат много имитатори и много произведения са били вдъхновени от тях, но ако ги прочетете отново ще откриете идеи в тях, които ще set your fucking hair on fire.

Ще чакаме развитието на проекта – кой ще бъде режисьор (или режисьори), кастинг и т.н. Междувременно ви предлагаме официалния синопсис на „Фондацията” от двутомното издание на „Бард”, което събира всички книги от поредицата:

Старата Галактическа империя е на върха на могъществото си.

И на прага на разпадане.

Това се разбира само от Хари Селдън, създател на науката психоистория (ПИ), която предсказва статистически достоверно поведението на огромни групи от хора.

След разпада на старата до появата на нова велика империя ПИ доказва период от 30000 тъмни години на анархия и хаос в Галактиката. Пак с помощта на ПИ този период може да се скъси до 1000 години.

За целта Хари Селдън основава две Фондации, които да контролират прехода.

Първата, явна, трябва да спаси човешкото познание и да следи да се осъществява на практика планът на Селдън.

Втората, тайна Фондация трябва да се справя с фактори, които ПИ не би могла да предвиди, както и внимателно да контролира Първата.

Прекрасен план.

Който отива по дяволите…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Ей това вече е наистина НОВИНА!!!
    Дано да направят силно и качествено, защото Фондацията го заслужава, както го заслужава Азимов. Това си е класика и не само в жанра!
    Много бих искал да го видя на големия екран, но и така съм съгласен!

  2. В къса форма има по-голям шанс да го окепазят. Но пък бюджетът щеше да е по-голям и вероятно щеше да е по-зрелищен. Ама както и да е, очаквам развитието с интерес. 🙂

  3. Щом HBO са замесени няма място за притеснение.

    По добре в телевизионен вариант отколкото на голям екран.