„Дони Дарко“ (2001)
„Дони Дарко“ (2001)

Дони Дарко“ има изключително специално място в сърцата на екипа ни и новината, че режисьорът Ричард Кели планира да се завърне към научно-фантастичната вселена ни изпълва със задоволство… и притеснение. Преди 16 години Кели взривява Сънданс с неконвенционалния разказ за объркан младеж, в чийто живот неизвестно откъде се появява плашещ антропоморфен заек, твърдящ, че светът ще свърши точно след 28 дни, 6 часа, 42 минути и 12 секунди. Филмът поставя начало на кариерата в Холивуд на Джейк Джиленхол и по-късно се превръща в култова класика, но за съжаление се проваля в боксофиса, тъй като премиерата му съвпада с терористичните атаки срещу Световния търговски център на 11 септември.

След това Кели режисира два поравно слаби филма – „Южняшки истории“ (2006) и „Кутията“ (2009), – и в следствие на тези творчески и финансови провали изчезва от медийния хоризонт.

Оригиналният „Дони Дарко“ в момента се връща на големите екрани в Щатите с нова, реставрирана версия и успоредно с това от Arrow Video подготвят богато на бонус сцени Blu-Ray издание. В тази връзка, режисьорът споменава в интервю за HMV, че има шанс да се завърне с нов филм във вселената на най-известното си произведение:

„Мисля че има нещо много по-голямо и амбициозно за показване в тази вселена. То е голямо и скъпо, и мисля, че има време да стигнем дотам. Искам да съм сигурен, че ще имаме бюджет, за да го направим както трябва, без компромиси. Друга история в този свят има нужда от средства и трябва първо да оправим това. Трябва да направя следващия си филм и тогава можем да се върнем обратно, да помислим“

Несигурността, която се усеща в думите му е добър знак, защото би било трагично да опорочи единствената качествена история, която е оставил в киното. А единодушието е повсеместно – режисьорската, удължена версия на филма беше по-слаба от оригиналната.

Кой ще бъде „следващия [си] филм“, който споменава, все още няма яснота, но има шанс работата по него да започне тази година:

„Работя по множество различни проекти. Проблемът е, че всички са много амбициозни и скъпи, затова отнемат доста време. Изключително внимателни сме в работата си, но планирам да наваксам изгубеното време като направя няколко филма един след друг. Приятно е да върнем хората обратно към мястото, от което започнахме, но планирам да съм зад камера още през 2017 г.“

Стискаме палци и зъби, с обещание да следим за новини около тези мистериозни нови проекти.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *