Срещам ги в луксозен хотел в Бевърли Хилс в Лос Анджелис. И двамата са толкова скромни и мили, а в същото време са създали сериал, който предстои да провокира зрителите по целия свят по много въпроси за човешката същност и мисия в живота. “Westworld” или “Западен свят” е дългоочакван телевизионен римейк на филма на Майкъл Крайтън с легендарния Юл Бринър в ролята на злодея. Разказва за много добре развит парк за забавления, в който хората си плащат, за да са обградени от един по-стар свят с индианци и каубои, където им е позволено да правят всичко с роботите, които са програмирани да мислят и изглеждат като истински хора. Някои от тях обаче започват да запазват спомени, които не би трябвало да имат и какво ли ще се случи, ако осъзнаят какво са им причинявали създателите им и гостите на парка години наред? В сериала участват сър Антъни Хопкинс, Ед Харис, Танди Нютън, Евън Рейчъл Ууд, Джеймс Марсдън, Родриго Санторо, Бен Барнс и Джефри Райт. Всеки един от тези актьори не пести похвалите си към творческия екип на Джонатан и Лиса Джой Нолан.

Джонатан е по-малкият брат на режисьора на “Черният рицар” и “Генезис” Кристофър Нолан. Участвал е в много проекти заедно с брат си и като сценарист, и като режисьор. Съпругата му Лиса Джой е сценарист, занимавала се е предимно с телевизионни проекти. Двамата разработват няколко години идеите си за “Западен свят” и бързо разбирам, че сериалът се е превърнал в нещо като третото им дете. Той е режисьор, а тя е сценарист. Те са абсолютно посветени на идеята да разкажат история, която си заслужава, да накарат публиката да си задава много въпроси и да направят сериал, за който дълго време ще се говори. За повече цвят добавят щипка секс, насилие и екшън. А когато се включва и гениалният продуцент Джей Джей Ейбрамс, “Западен свят” вече е факт.

Премиерата на първи епизод в България беше тази седмица по HBO.

Джонатан Нолан и Лиса Джой
Джонатан Нолан и Лиса Джой

Какво е общото между филма и сериала?

Джонатан Нолан: Гледах филма като дете и ми се стори ужасяващ! Оригиналната история е фантастична, с толкова много идеи и въпроси, вкарани в него. Това е и част от причината ние да решим да се пробваме да го адаптираме. Филмът е правен преди повече от 40 години и всичко в него става все по-актуално, направо са си въпроси, на които е спешно да отговорим. За това каква трябва да е връзката ни с изкуствения интелект, например. След разговора ни с Джей Джей Ейбрамс, решихме да обърнем основната идея наопаки и да превърнем филма в сериал. И вместо да се питаме какво е нашето мнение за изкуствения интелект, въпросът е по-скоро те какво мислят за нас? Прозвуча ни адски интересно!

А кой аспект от историята ви се стори най-интересен, мен много ме впечатли това, че в парка “Западен свят” можеш да освободиш агресията си.

Лиса Джой: За мен лично беше гледната точка на роботите и това да си създадеш собствена идея какво е Запада и най-вече това място. Пътешествията на всички тези герои са толкова различни. Когато съм гледала уестърни винаги ме е радвал начинът, по който са направени, но никога не са ми били близки до сърцето. Може би, защото съм първо поколение американка и жена, докато в “Западен свят” можех да си задавам въпроси. В Дивия запад всъщност е имало много интересни хора и в същото време добавяме героите от настоящето, както и елемента на фантастика и качваме историята на съвсем друго ниво като философия. Цялата сложност във взаимоотношенията идва от това, че гледната точка на това кой е добър и кой не, може рязко да се сменя. За мен това беше предизвикателството.

Джонатан Нолан: В крайна сметка това е едно място, където можеш наистина да бъдеш себе си, никой не те съди и няма последици за теб или поне никакви видими такива. Подобно е на правилото за Вегас – “каквото стане във Вегас, си остава във Вегас”. А това е едновременно толкова страхотен слоган и идея с толкова много зло в нея. И най-приятното беше да обсъждаме всички тези въпроси с актьорите, всеки един вижда нещата различно и има различен морален компас за това какво според него или нея е допустимо. Човешките същества са сложни!

Един от героите казва, че всичко си заслужава, защото не е истина, но в същото време се опитват да го направят истина.

Д.Н. Много подобно е на това, което се случва с компютърните игри в момента, дори нашата дъщеря прекарва огромна част от времето си във виртуална реалност. Но не се чувстваш зле, когато си изключиш телефона и покемоните ти заспиват или всички герои от игрите, на които играеш. Не се чувстваш все едно ги убиваш. В сериала в един момент тази нишка ще бъде използвана много.

westworld-interview-img06-20161009

В същото време обаче публиката е съпричастна с това, през което преминава героинята на Евън Рейчъл Ууд – Долорес, а тя е робот. Предполагам това е предизвикателството за вас, да накарате зрителя да се замисли за тяхната гледна точка.

Л. Д. Това беше голямата ни задача за първи епизод особено. За да накараме хората да следят какво се случва с роботите, трябваше да започнем именно с тях. Със заблудата, че тяхната реалност е истинска. С това всъщност ние трябва да приближим зрителя към тяхната човечност. Колкото си по-близък с един човек, толкова повече виждаш всички нюанси от неговата същност. В този случай, ти развиваш съпричасност към тях и ги разбираш повече.

Д. Н. Беше важно за нас да не започнем веднага с хората, както започват във филма. Хората имат уникалната способност да изпитват съчувствие към всичко и също така да могат да премахнат това съчувствие, когато решат. Работата ми с актьорите, които играят роботи беше много сложна, защото можеш да промениш нещо много малко и публиката ще спре да се интересува от това, което им се случва. И не съм сигурен какво говори за нас хората, щом се влияем от нещо толкова минимално.

Л. Д. Героите провокират различни реакции у всеки, някой би си казал колко е мила Долорес, докато друг може да си помисли “на кого му пука за нея, това е просто игра”. Има цял спектър от разнообразни емоции при различните хора.

Колко от самата история имате вече планирана? От първите епизоди излизат толкова много нишки, които могат да продължат сезони след сезони.

Д. Н. Ние с Лиса започнахме всичко с доста добре планирана структура, но в същото време трябва да сме гъвкави, тъй като сме много зависими от актьорите. Най-важното за нас като идея си остава зараждането на този нов вид на планетата, именно изкуствения интелект – как точно се случва и как да го продължим? И отговорът е, че със сигурност ще имаме проблеми!

westworld-interview-img05-20161009

Идеята на парка “Западен свят” е за хората да избягат от реалността, но в същото време те разрушават и виртуалното пространство. Умишлено ли си играете с тази идея?

Л. Д. Понякога самата реалност е отражение на това какви хора сме самите ние. Сериалът е драма, така че правим някои неща по-силни. Харесва ни да си играем с крайности при героите и след това да погледнем към тези крайности и да видим какво се крие зад тях. Всеки от нас има фантазии. Някои от тях са много тъмни, други са по-светли. Това го има и при роботите. Хората влизат в “Западен свят”, за да преживеят нещо ново, да бъдат някой нов човек. Когато се запознаваме с Долорес, която живее в своята ферма, и тя мечтае за това. Мечтае за друг живот, мечтае за по-големи неща. И винаги остава въпросът в какво ще се превърнеш, когато се сбъдне мечтата ти.

Роботите имат много човешки качества, дори може би на моменти са повече хора от самите хора…

Д. Н. Това е основната идея на сериала. Да погледнем към човешката раса през две различни гледни точки. Едната е към хората, на които им се разрешава да бъдат каквото пожелаят и то без последици. А другата е на тези същества, които са направени да приличат на нас. И в развитието на историята и те започват да си задават въпроси за съществуването си. За разлика от нас обаче, те са програмирани и идва момент в историята, в който ще трябва да решат дали тези човешки качества всъщност не им пречат. Израснали сме с филми и истории, в които изкуственият интелект е лошият герой и роботите са представени, че искат да разрушат хората. Виждали сме и истории, където можеш да се влюбиш в робот.

Самите актьорите фенове ли са на оригиналния филм и беше ли това причина да ги привлечете за сериала?

Д. Н. Не съм сигурен, че въобще някой от тях е бил фен!

Защо решихте, че те са вашите хора?

Л. Д. Ние с Джона имахме списък с мечтаните ни актьори за тези роли и те взеха, че казаха “да”, страхотно беше! Те са абсолютно феноменални! Всеки един от тях добавя толкова много към героя си и в същото време могат да си играят с тези много големи универсални идеи. Те са толкова интелигентни! Мога по цял ден да седя и да си говоря за философия с Джефри Райт и Тони Хопкинс, но мисля, че режисьорът би ме убил! (смеят се).


Благодарим на Стаси Кара за любезно и ексклузивно предоставеното интервю! Не забравяйте да гледате нейното предаване „Като на кино”, всяка събота от 18:00 часа по bTV Cinema, както и „Западен свят всеки понеделник от 04:00 часа сутринта по HBO GO и от 21:00 часа по HBO.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

23 Comments

  1. „И отговорът е, че със сигурност ще имаме проблеми!“ – тъкмо прочетох „Джурасик парк“ и се изумявам каква структурна прилика има между първата 1/3-та от книгата и двата излезли епизода. Мно’о яко 🙂

    1. Е, то „Юрски парк“ е надграждане на същата идея в различна обстановка. „Westworld“ не успя да ме впечатли като филм, както го направи Джурасика по-късно – не съм въобще запален по дивият запад, а и с подобна тематика спец.ефектите задължително трябва да са на ниво.
      Силно се надявам (то е и задължително, ако искат да направят нещо значимо) да надскочат значително„Westworld“ не само като актуални спец.ефекти, а и като идеи, и история. Амин!

    2. „Westworld“ e cтpaхотен идейно и технически блестящ за времето си филм. Иначе идеята за остров/парк на удоволствията като някакъв ескапизъм от сивото ежедневие, отвъд който обаче се крият опасности или конспирация, откриваме най-напред в романа „Дрога“, който Майкъл Крайтън пише и издава още през 1970 г.

  2. Няма ли да правите анализи след всеки епизод.Според мен си заслужава,вместо да пилеете енергия по комиксови ,летящи и пърдящи гръмотевици герои :)…

    1. И аз се надявах на ревю на всеки епизод, но ако стане така в един момент сайтът ще е само Westworld, Westworld, Westworld, Westworld… Затова, предпочитам един KUNTCAST след финала на сезон 1 примерно?

    1. You can’t play god without being acquainted with the devil.

    2. Третият епизод е чак след седмица, ебаси 🙁

    3. Westworld: learning how spoiled we are by Netflix.

  3. Почна да се трупа напрежение и сериалът според мен скоро ще избухне много жестоко …

  4. За гледалите 5-ти епизод: вчера врътнах „Contrapasso“ и серията по-скоро не ми хареса (въпреки оргията, хаха), но интересното е друго: дали героите на Джими Симпсън и Ед Харис са един и същ и не гледаме ли екшуъли едновременно prequel и sequel на „Westworld“? Най-вече двойната поява на Клифтън Колинс-син. дава основания за подобни подозрения, а и не само. Ениуей, може и да е търсене на теле под вола, важното е нещата да се върнат в релси, защото в момента леко изгубиха посока, pacing и фокус на историята.

    1. Ъммм… възможно е отделни нишки да не вървят в реално време, а да са отместени на известно разстояние, но едва ли в значителен период от време. Изключвам да има „предистория“ тук най-вече заради „домакините“. В началният етап те са били съвсем различни, първоначално механични, а дори и след това като са ги направили по-реално изглеждащи, нивото на интеракция с NPC-тата е било доста по-ограничено поведенчески. Ако гледахме две различни времеви линии – от началото на парка и в бъдещето му – щяхме да видим съвсем различен тип „домакини“.

      5-те епизод все още сякаш се запознаваме с парка, техниката зад него, служителите, гостите… Прекалено голям обем информация, която трябва да възприемем преди да почнем да навързваме всичко. Да, мудно се движат за сега нещата, но пък има потенциал 🙂

    2. Да, същото си мислех и аз и съм съгласен, че теорията ми издиша по линия „старо“ и „ново“, тъй като паркът и при Симпсън, и при Харис изглежда на практика идентичен. При всички случаи обаче има някаква врътка в цялата схема с Мъжа в черно или поне с такова впечатление остава зрителят от посоката на сюжета.

      PS Интересно ми е дали Арнолд ще се окаже жив – може би не физически, а като изкуствен интелект, корумпирал машините?

  5. Очаква се във втория сезон да видим повече от другите паркове – особено от този със самураите 🙂