Трейлър на „The Stanford Prison Experiment”

от на 2015-06-14
 

The Stanford Prison Experiment

Досега не сме писали нищо по темата и трябва да признаем, че ако въобще сме знаели за съществуването на проекта, явно сме го забравили, но въпреки това „The Stanford Prison Experiment” изглежда изключително любопитен и с удоволствие ще го гледаме, особено ако дойде на някой от родните ни фестивали.

Създаден по действителния и доста известен експеримент, филмът разказва за доктор Филип Зимбардо и неговия екип, които през 1971 г. на случаен принцип разпределят 24-има от записалите се за симулацията студенти (само мъже) като „затворници” и „надзиратели”. Експериментът изключително бързо изкарва на повърхността ужасяващите импулси на участниците и само 6 дни по-късно е прекъснат. Няма да изпадаме в подробности защо, как и от кого – историята е добре позната и вероятно знаете, а ако искате да научите повече, експериментът е доста добре документиран.

Или може просто да гледате трейлъра на „The Stanford Prison Experiment”, който беше представен на тазгодишния фестивал в Сънданс и спечели доста сериозни похвали (както и 2 награди, включително за най-добър сценарий). Някои критици го наричат „едно от най-шокиращите кино-изживявания”, но дали филмът действително е толкова добър или реакцията е предизвикана от провокативния му сюжет – това ще разберем чак след като го гледаме.

The Stanford Prison Experiment” е режисиран от Кайл Патрик Алварес по сценарий на Тим Талбът, а в главните роли са Били Кръдъп, Оливия Търлби, Езра Милър, Тай Шеридан, Майкъл Ангарано, Джони Симънс, Джеймс Уок, Мойзес Ариас, Томас Ман и други.

Премиерата на филма е 17 юли.

коментари
 
Отговорете »

 
 • Мариола
  2015-06-14 at 15:15

  това ще е третия филм за този случай, гледала съм немския Das Experiment, който е доста добър и този с Ейдриън Броуди. Поредния опит не ми се вижда да е нещо по-различно, но да видим.

  Отговор

 • Zhivko Petrov
  2015-06-14 at 21:22

  Да, аз също щях да пиша, че има поне още два филма по темата.

  Отговор

 • 2015-06-15 at 01:24

  Да, има! Нали новината не остава впечатление, че това е единственият филм?

  Отговор

Коментирайте