Бързи и яростни 5: Удар в Рио / Fast Five

Бързи, смели, сръчни
от на 2011-04-28
 

Бързи и яростни 5: Удар в Рио / Fast Five

Не е истина какъв път измина поредицата „Бързи и яростни”. Трудно е да повярваме, но тя е достойна да си съперничи с голяма част от известните хорър франчайзи, както по качества, така и по бройка продължения. Тук обаче, наблюдаваме нещо, което не се вижда често – имаме промяна в общата концепция, както и известно подобрение на качеството на последните два филма.

Замислете се, имаме класически случай – чаровен, но не особено оригинален първи епизод (който само заменяше сърфовете от “Критична точка” с автомобили), след това трагично продължение, в което баш звездата я няма и накрая една „анимирана” трета част, в която дори Пол Уокър не изяви желание да участва. И точно когато всичко трябваше да свърши, създателите на серията решиха да съберат целия оригинален каст и да се завърнат към корените на поредицата с четвърта част, в опит да пресъздадат успеха на първия филм. А резултат определено имаше – финансов и качествен. Защото, при все че сам по себе си филмът не беше никак стойностен, той бе поне с няколко дължини пред втора и трета част. Така „Бързи и яростни 5” се оказа неизбежен.

Бързи и яростни 5: Удар в Рио

Но какво правим от тук насетне, разбира се извън това да се привлекат останалите „звезди” от предните филми, които не се завърнаха в четвърта част – това се разбира и налага от само себе си. Правим обратен завой и тръгваме в напълно различна посока. Зарязваме цялата маструбационна „street racing” история, докарваща до оргазъм всички маниаци, обикновени фенове и комплексари (разбирай разни пернишки безпишковци и други малоумници, правещи се на интересни по градските улици) и получаваме класически „heist” филм. И наистина, реално погледнато във филма има една-eдинственa сцена засягаща тази ъндърграунд култура, просто ей така, заради доброто старо време. „Добре де” ще попитате, „как тогава се оправдaва марката „Бързи и яростни”?

Ще ви кажа. С “insane” и „preposterous” екшън!  Ама сериозно. Последната сцена, в която нашите герои карат с вързан сейф из улиците на Рио е достоен дa съперничи по динамика и разрушения с магистралната сцена в „Лоши момчета 2” или пък на тази с крана в „Терминатор 3”. Без компютърните анимации от първите серии, всичко е “practical”, само с леки козметични кръпчици. И не е само това. Имаме каскади и престрелки като за световно! В една от началните сцените Уокър и Дизeл падат с кола от нечовешки висок мост и честно казано, ако не бяхме гледали абсолютно същото в „Трите Хикса”, щях да стана и да пляскам. “Way to go!”

Бързи и яростни 5: Удар в Рио - Дизел и Уокър

За сценария и за историята като цяло няма да говоря. Ако някой отиде да гледа “Бързи и яростни” заради тях, значи е напълно побъркан. Както винаги те са напълно неправдоподобни и лишени от смисъл и реализъм. Приказките за семейство и чест, които продължават да ни ги пробутват, са просто смехотворни. Изпълненията също не са се подобрили – Дизел и Уокър продължават да са скарани с актьорската професия. Добре, че са поддържащите герои на Лудакрис, Тайрийз Гибсън, Сун Кан и разбира се, на радващите окото Гал Гадо и Елза Патаки. Не, че всички те са супер, но поне внасят настроение. Джордана Брустър нарочно не я споменавам, тя за нищо не става. Дизел и Уокър поне имат някакъв чар. И като казах чар, няма как да не отбележим, новия играч и „злодей” Скалата. Голям е този човек, само като го видя да прави сериозни физиономии и се изпълвам с кеф. И той е едно ходещо клише, но определено радва.

Последното нещо, което искам да отбележа, отново е минус и става въпрос за финала. Той е по-дълъг от този на „Завръщането на краля” и е по-бозав и напудрен от този на римейка на „Италианска афера”, един от най-големите тръни в очите ми. Всъщност има слухове, че сценарият на „Бързи и яростни 5” е преработена версия на зарязаното му продължение „Brazilian Job” и гледайки финала, определено има резон. Защо американците правят такива помии не ми е ясно. Тук включвам и сцената след края на филма. Познайте кой ще се завърне в шеста част!

Бързи и яростни 5: Удар в Рио - Дизел и Скалата

Честно казано, не се сещам нищо друго, което трябва да знаете за този филм. При все минусите си, той е здрав, напомпан тестостеронен екшън, който определено е доста по-качествен от предишните филми и върши перфектно работата си да забавлява. Феновете ще останат доволни. Може би само тези, които са болни на тема „street racing” ще са леко разочаровани.

коментари
 
Отговорете »

 
 • П. Терзиев
  2011-04-28 at 20:36

  На няколко места си разнасям славата на "опитен" филмов наблюдател и съответно няма да пропусна шанса да си направя реклама и тук. След прясно изгледания с отвратително качество, но въпреки това с непокътнато удоволствие от по-горе описаният екшън, забелязах леко хронологично несъответствие. Ще го обясня максимално кратко, защото мога да разтягам локуми до 6-тия филм.

  Да вземем Хан, който виждаме как умира в третата серия (2007г). Простата логика ни навежда на мисълта, че действието от 5-тата част се развива преди 2007г. Филмът завършва със сцени, в която са показани 3-4 автомобила (Koenigsegg CCXR – 2 броя, Nissan GT-R и Dodge Challenger). В същите сцени се вижда как Мия е бременна. Да кажем, че тези кадри са 9 месеца (максимум) след основното действие във филма. Забележете, че Хан все още е жив. Значи говорим за периода до 2006. Тогава какво точно правят Koenigsegg CCXR и Dodge Challenger анонсирани през 2008 и най-вече Nissan GT-R анонсиран с цяла година по-късно?

  Чувствам, че заради такива дреболии ме хваща яка параноя, но си представете, че не сте го прочели.

  Да кажа нещо хубаво за филмчето: Чудесно, прекрасно, страхотно. Определено е по-добър от 4-тата част и то с липсите на "ъндърграунд" сцени (не че там бяха в изобилие). Тупалките между Джонсън и Дизел бяха чудесно подчертани с крехки и лесно трошащи се предмети и стени, а гонката с органите на реда из цял Рио беше дългоочакван и опустошителен апокалипсис.

  Оценка по десетобалната 8.5/10

  Отговор

 • 2011-04-28 at 20:42

  Ами да има разместени хронологии, които са трудни за проследяване, няма как да не объркат нещо. Още повече накрая имаме още една ретроспекция. 😉

  И само да те питам, как може да си такъв фен и да го гледаш на кофти качество??? Не мога да ви разбера такива "фенове", честно. :(

  Отговор

 • П. Терзиев
  2011-04-28 at 20:48

  Не издържах до 6-ти, но и тогава ще го гледам.

  Отговор

 • 2011-04-28 at 20:53

  От утре тръгва предпремиерно!

  Отговор

 • 2011-04-28 at 22:25

  Дринов като си фен на нещо и просто нямаш търпение за това и като го видиш няма начин да не му се хвърлиш като дете на шоколад,а иначе и аз го чакам и вярвам да направи добър box ofice като се има предвид,че budget e 125 милиона.

  Отговор

 • Иван
  2011-04-29 at 00:39

  Времетраенето е 130 минути? Тези хора Вагнерова опера ли екранизират? :) Едно време такива бяха по 87 минути и после забравяш… :)

  Отговор

 • 2011-04-29 at 02:42

  ;-)))) Супер!!! Ще се гледа 100%!!!

  Отговор

 • 2011-04-29 at 14:22

  @v1sk30

  Аз не мога така. Ако съм фен на нещо изчаквам най-добрият вариант. Това с нетърпението ми е като "premature ejaculation". Пипваш едни цици (при това силиконови) и си готов. Вярно е, става ти гот, ама не е като истинското нещо. :) :)

  @Иван

  Да, доста е дълъг, можеха да го съкратят малко, Например от края. :)

  @Daurelius

  Се едно, ако бях написал, че е мега-зле нямаше да го гледаш. :) :

  Отговор

 • Анита
  2011-04-29 at 16:02

  "Той е по-дълъг от този на „Завръщането на краля” и е по-бозав и напудрен от този на римейка на „Италианска афера”, който е един от най-големите тръни в очите ми. Всъщност има слухове, че сценария на „Бързи и яростни 5” е преработена версия на зарязаното му продължение „Brazilian Job” и гледайки финала, определено има резон."

  Последното и аз си го мислих, въпреки че не съм чела толкова trivia, колкото теб :)

  На мен пък рейсинг сцените ми липсват. Дори в средната секция си скубех косите, че ми правят някакъв хайст ала оушънс 11 и няма кьорава колица… после се пооправиха.

  В днешните cgi времена ръкопашен бой между Дизел и Скалата е върхът на екшънжанра, радост голяма. Очаквам да е сред големите хитове на лятото. Жалко, че Форум не могат да го въртят в Ситито- ще го убият просто тоя хубав филм…

  П.П. Безкрайно ме кефи, че не са го направили 3D.

  Отговор

 • 2011-04-30 at 11:31

  @Анита

  Значи ти си от "„street racing" маниаците? :) На мен хич не ми липсва този елемент. Щом има неприличен "йекшун" аз съм доволен. :)

  И ми се струва, че няма как да го убият този филм. Пак ще направи доста пари. Аз очаквам поне 600-700 хиляди лева. Но ще видим де. :)

  П.П. Споко, 3D-то ще е за следващата серия. 😉

  Отговор

 • 2011-05-01 at 19:11

  @Дринов: Може би успя да ми върнеш вярата в тази поредица, която честно да си кажа за*бах след втората плачевна част – първата ми хареса достатъчно добре, за да не я причислявам към помиите след това :)

  Но след твоето ревю, ще го погледна – дано не се разочаровам :)

  Вин Дизел съм го смятал за екранно дърво и само може би в "Пълен Мрак" го харесах :) Скалата след "Southland tales" (един безумно скучен и не-знаещ-къде-се-намира филм) го отписах изцяло – да беше се върнал в кеча, да троши тикви – там поне беше гледаем :)

  Като привърженик на Gran Turismo сериите, ще ми е забавно да видя кои нови "резачки" се появяват във филма, за да мога да си карам с тях виртуално :)

  Но иначе благодаря за погледа над този филм – ще го гледам при първа възможност :)

  Поздрави

  Отговор

 • 2011-05-02 at 04:12

  То това е проблема! Няма много "car porn", както в предните серии. :)

  Има коли разбира се, но няма некви заигравки с тунинги, нитрота и тем подобни. Дано не се разочароваш! :)

  Отговор

 • 2011-05-02 at 09:52

  Още по-добре – тунингованите глупости ги оставям на такива като брат ми – дето само това им е в главата :) Дано са изменили концепцията, че по едно време ми втръсна от спецификации и прочие :) Аз просто съм любопитен за моделите на колите, не за някакви технически нововъведения :)

  Поздрави и Благодаря още веднъж :)

  Отговор

 • 2011-05-02 at 11:37

  Моля! Пак заповядай! :)

  Отговор

 • Анита
  2011-05-03 at 15:19

  Няма пернишки простотии, споко.

  Боксофисът е впечатляващ

  Отговор

 • 2011-05-03 at 19:40

  И у нас ще бъде такъв! :)

  Отговор

 • П. Терзиев
  2011-05-03 at 19:45

  Хайде, дано да видим 84 милиона само от българските кина и то за един уийкенд. 😀

  Отговор

 • 2011-06-23 at 21:21

  Деиствието на този филм се развива преди 3 част на бързи и яростни защото на края на филма Хан казва, че ще се връща в Япония и след това тои омира в трета част. :)

  Отговор

 • 2011-06-23 at 21:22

  Млъквай бе, илитерат!

  Отговор

 • 2011-06-24 at 12:42

  @Stefano

  Така е, прав си!

  @UZUMAKI

  😀

  Отговор

 • Джокович
  2011-08-03 at 22:43

  Страхотен филм. Преди да го гледам реших да си пусна и предишните части, защото не ги бях гледала. С изключение на 4та част (защото е много подобна на 2рата) филмът е мега силен, а 5тата част направо изби рибата. Гледах го 2 пъти и мога да го гледам още 100 пъти. И без сюжет филмът си струваше, но в последната част вкараха малко умисъл и определено се получи доста успешно. Нямам думи просто. Чакам с нетърпение и другите части. А относно времевата разлика и несъответствие между 3 и 5 част – да и аз го забелязах, но не смятам че е нещо, което да промени мнението ми за филма, не го прави по-лош, а и не смятам че ние сме първите, които го забелязват. Сценаристите също го знаят, но просто не наблягат на това :)

  Отговор

 • 2011-08-03 at 23:29

  Мен ако питаш, на никой не му дреме за хронологията! :) Снимат си каквото си искат. :)

  Отговор

Коментирайте