“Черният лебед”

Приятните новини от 15-ия Международен филмов фестивал София Филм Фест продължават. След като вчера стана ясно, че ще можем да видим най-новия документален филм на Вим Вендерс за живота на легендарната немска хореографка Пина Бауш, днес научаваме, че един от получилите най-голямо признание от критиката филм за изминалата година „Черен лебед” на Дарън Аронофски ще открие фестивала. Честно казано, поне ние не се сещаме за филм, който в по-голяма степен да заслужава да открие този голям кинофорум.

Приятните новини обаче не свършват до тук. В официално прессъобщение се казва, че в рамките на фестивала ще видим и още няколко от основните претенденти за тазгодишните награди Оскар, сред които „127 часа” на Дани Бойл, „Зимен дар” („Winter’s Bone”) на Дебра Граник, „Biutiful” на Алехандро Гонзалес Иняриту, „В един по-добър свят” на Сузане Биер и “Изпепелени” и Дени Вилньов.

Така както ние виждаме нещата, 15-ия СФФ ще бъде прекрасна награда за всички фенове на киното, които държат на качеството и не са побързали да изгледат филмите на своя компютър. Way to go!

Вижте и официалното прессъобщение:

„Черният лебед” открива
15-ия София Филм Фест

Филмът с пет номинации за „Оскар”
ще се срещне за първи път
с българската публика на 4 март

Още пет номинирани филми в програмата на СФФ

„Черният лебед” на Дарън Аронофски, един от най-коментираните световни филми, превърнал се в основен фаворит за наградите на Американската киноакадемия за 2010 година, ще постави началото на юбилейния 15-и Международен филмов фестивал София Филм Фест.

С присъден „Златен Глобус” за актьорското постижение на Натали Портман, с 12 номинации за БАФТА и 4 номинации за наградата „Независим дух”, филмът получи признание и от влиятелните общности на кинокритиците в САЩ, както и наградата „Марчело Мастрояни” от Венецианския филмов фестивал. „Черният лебед” е сред номинираните за „Оскар” в категорията най-добър филм, изпълнението на Натали Портман също получи номинация, както и режисурата на Дарън Аронофски, ценен от публика и критици и извоювал си слава на провокативен автор с всеки от предишните си филми „Кодът Пи” (1998), „Реквием за една мечта” (2000), „Изворът на живота” (2006) и „Кечистът” (2008, с две номинации за „Оскар”).

Образите на тъмната и светла страна, които присъстват у всеки от нас, оживяват със страст и впечатляваща виртуозност – подобно белия и черния лебед в шедьовъра на Чайковски „Лебедово езеро”. Героинята на Портман е балерина в трупата на „Линкълн Сентър” в Ню Йорк, ръководена от деспотичния Томас Лерой (Венсан Касел), който прави кастинг за двете противоположни главни роли в спектакъла. Нина е идеалният избор за Белия лебед, но се оказва прекалено перфектна за ролята на Черния лебед, защото танцува с техника – не и със страст. Според преобладаващото мнение на критици и специалисти, „изпълнението на Портман е откровение. До момента тя не е играла така обсебена от някаква идея героиня, нито пък се е изправяла пред по-голямо физическо предизвикателство – тренира балет 10 месеца преди началото на снимките. Актрисата достига невероятни крайности в изпълнението си и в същото време остава вярна на героинята си.” „Черният лебед” получи номинации за „Оскар” в категориите за операторско майсторство и монтаж, като от особено значение за атмосферата на филма е и оригиналната музика на Клинт Мансел (работил по всички филми на Аронофски), която звучи в синхрон с класическата творба на Чайковски.

С най-новият филм на Дани Бойл „127 часа” ще бъде поставен специален акцент върху дългогодишното сътрудничество между София Филм Фест и Британския съвет, който през 2011 година празнува своя 20 годишен юбилей! Прожекцията на филма е предвидена като специалната Британска гала-вечер в програмата на София Филм Фест. „127 часа” е сред основните претенденти в надпреварата за „Оскари” с 6 номинации, между които за адаптиран сценарий, за актьорското постижение на Джеймс Франко (в главна роля), за оригинална музика и песен, за монтаж, както и номинация за най-добър филм.

За разлика от независимия, превърнал се в култ „Трейнспотинг” и касовия хит „Беднякът милионер”, донесъл на създателите му 8 награди „Оскар”, най-новата творба на Бойл пресъздава на екрана истинската история на катерача Арън Ралстън (Джеймс Франко), който в опита си да покори отдалечен каньон в Юта, се оказва хванат в капан, затиснат с голям скален блок. Сюжетът проследява съдбата на Ралстън в следващите 5 дни, в които той изследва живота си и преживява природните стихии, преди да вземе решение за излизане от ситуацията.

„127 часа” предлага на зрителите изключителна визуална одисея – 94 минути, заснети с две камери, от много и различни гледни точки от операторите Енрике Чедиак и Антъни Дод Мантъл, композирани с впечатляващ монтаж и придружени от убийствен саундтрак. Но лаврите обира непринудената и емоционална игра на Джеймс Франко, която кара зрителите за гледат филма със затаен дъх.

В програмата на София Филм Фест има още ЧЕТИРИ филма, които се състезават за наградите на Американската киноакадемия! „Зимен дар” (Winter’s Bone) на Дебра Граник е включен в програмата „Голямата петорка” като носител на Голямата награда на журито в Сънданс 2010. Филмът е добре познатата история на съзряването, но с пронизващо напрежение и с момиче в главната роля. Докато героинята се бори с наглед непреодолими пречки, тя изпълва с нов смисъл идеята за преданост към семейството и открива собствената си сила.

Три от творбите, номинирани за наградите „Оскар” в категорията „най-добър чуждоезичен филм”, са част от програмата „Киното днес – Големите майстори” на София Филм Фест – най-новия филм на Алехандро Гонзалес Иняриту „Biutiful”, носителя на „Златен Глобус” за чуждоезичен филм „В един по-добър свят” (In a Better World) на Сузане Биер и филма на Дени Вилньов „Изпепелени” (Incendies).

Кърт Хъникът от „Холивуд рипортър” определя „Biutiful” като „величествено тъжна поема за любовта, бащинството и вината… Мексиканският режисьор създава поетичен филм, който, макар и посветен на смъртта, е пропит от живота с цялата негова сложност. Хавиер Бардем е безупречен като героя, чиито последни дни са изпълнени с въодушевление а ла Джойс, двусмисленост, противоречивост и поезия.”

Според Сузане Биер „В един по-добър свят” разглежда ограниченията, на които се натъкваме, когато се опитваме да контролираме личния си живот и обществото, в което живеем. Филмът си задава въпроса, дали „развитата” западна култура е правилния модел за един по-добър свят, или под повърхността ù се крият безпорядък и беззаконие…

Филмът на канадския режисьор Дени Вилньов “Изпепелени” (с Голямата награда за най-добър филм – Варшава 2010) разказва историята на близначките Жан и Симон Маравал, които с изумление научават от завещанието на майка си Навал, че имат брат, за когото не са чували и баща, когото са смятали за мъртъв. Двете заминават за Близкия Изток, за да разберат повече за своята семейна история.

Очаквайте още новини за програмата на мартенския киномаратон!
Актуална информация за филми и очаквани гости ще бъде публикувана
на нашия сайт – www.siff.bg.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *