Намерен изгубен филм на Джон Форд

от на 2010-06-08
 

Намерен изгубен филм на Джон Форд

Ако заглавието на тази новина само ви обърква, позволете ни да разясним – приблизително 80% от филмите, правени през първите десетилетия на Холивуд, са изгубени завинаги заради невнимание, лесно запалимата тогава лента или просто защото са се разпаднали от старост.

Често си казваме, че не можем да гледаме всеки филм (въпреки че се опитваме) и ще оцелеем, ако изпуснем поредния екшън или някоя романтична боза. За някои от нас има дори класики, които сме пропуснали и вероятно никога няма да видим. Но изгубените завинаги филми – това е нещо съвсем различно и винаги ни се е струвало трагична загуба, независимо от заглавията. Ако и вие като нас сте се замисляли за тези изгубени за поколенията филми, имаме чудесна новина! В архив в Нова Зеландия е изровено истинско съвременно кино съкровище – 75 филма, сред които и „Upstream” на Джон Форд от 1927.

Един от най-ранните филми на Форд (от приблизително 60 са оцелели само 10), „Upstream” ще получи втората си премиера този септември и всички кино-историци и любители на ранното холивудско кино са в екстаз. На нас лично ни се струва още по-интересно, че в архива са открити трейлъри на други загубени филми – „Strong Boy” например, пак на Форд, но от 1929. Някак още по-любопитно, но и още по-тъжно.

коментари
 
Отговорете »

 

Коментирайте