Истинска измама / Knight & Day

Средна категория романтична екшън комедия
от на 2010-06-25
 

Knight&Day

Не знам за вас, но напоследък съм станал адски критичен към романтичните екшън комедии. Просто ми се струва, че след самите романтични комедии, това е вторият жанр, който в днешно време ражда най-много скапани филмови заглавия.

Да започнем от там, че „Истинска измама” има обещаващо начало. Не сме сигурни какво и защо се случва на екрана, но то определено е забавно, интересно, Круз и Диас не дразнят и най-важното, държи ни в напрежение.  Постепенно обаче, нещата навлизат в едно добре познато ни русло на клиширани образи, до болка познати ситуации и не дотам смешни моменти, които унищожават добрия старт.

Tom Cruise

Това, което предвижва събитията във филма – „MacGuffin”-а, ако предпочитате по-позьорски термини, които илюстрират познания в сферата на киното – е батерия, която представлява практически неизчерпаем източник на енергия. Както можете да се досетите, тази батерия е търсена от куцо и сакато и само нашият герой е в състояние да я пази – нея, живота на човека, който я е създал, както и този на Камерън Диас. Защо и нея е обяснено малко по-късно във филма. С други думи казано, цялостното усещане за филма е като за преправена идея за ”Невъзможна мисия 2”. На кой му пука дали става въпрос за батерия, вирус, заешко краче или някаква друга глупост, стига да има шпиони, двойни агенти, евтин екшън, любов и… какво още? А, да и някакъв лайт мотив като с прословутите маски. Е, тук няма маски, но има губене на съзнание като за световно. Разбира се, тъпо е всеки филм, в който Том Круз играе нещо като шпионин, да бъде сравняван с „Невъзможна мисия”, но в случая това не може да бъде избегнато.

Tom Cruise & Cameron Diaz

И като говорим за Том Круз трябва да кажем, че това е първата голяма роля след „Валкирия” и той определено е във форма. Не, че има кой знае какво да играе, просто използва голяма част от прословутата си харизма (същата онази, която дразни толкова много хора) и според мен се явява като една от най-важните спойки, пречещи на филма да се разпадне. Партньорката му Камерън Диас от своя страна, не е толкава дразнеща колкото напоследък, но пък е и доста далеч както от добрите си актьорски изпълнения, така и от тези роли – които толкова много й отиват – където играе пълно ку-ку. За Питър Сарсгарт какво да кажем? Просто не проумяваме защо го съсипват така, това несъмнено талантливо момче, като му дават едни и същи скучни и клиширани роли. Останалите актьори, които мога да отбележа са Виола Дейвис, която въпреки че е секунди на екран е готина, и Пол Дейно, който е в ролята на типичния младеж гений и ми се струва, че не се отличава с нещо специално.

В интерес на истината, филмът не е от най-големите трагедии, които съм гледал, и определено няма да е сред най-лошите неща, които ще гледате това лято. Просто от Джеймс Манголд („Walk the Line“  и „Ескорт до затвора”, познат още като „3:10 to Yuma”) очаквах малко повече. Или по-скоро очаквах нещо по-сериозно от проста романтична пародия на шпионския жанр, каквато несъмнено е. От друга страна обаче, струва ми се, че филмът не е мислен като пародия и лично за мен от този парадокс се раждат не един и два от проблемите му.

За финал една случайна мисъл. Гледайки филма ме преследваше едно необяснимо чувство, което извикваше в съзнанието ми „Мистър и мисис Смит”. Мислех си, че е заради тона на филма, но някъде в средата ме осени прозрението, че може би това се дължи и на Джон Паул, който е написал музиката и на двата филма. За съжаление, трябва да изчакам саундтрака, за да съм сигурен в приликите, които ми се причуваха.

коментари
 
Отговорете »

 
 • 2010-07-01 at 16:52

  Средняшко филмче за борба със скуката. Нищо ново, нищо интересно, може би леко забавно, но впоследствие – бързо забравимо. 4/10

  Отговор

 • 2010-07-01 at 17:12

  И на мен така ми се стори, само дето и от към забава ми беше дефицитен.

  Отговор

 • сас
  2010-07-03 at 21:13

  супер тъп филм ! ! !

  Отговор

 • 2010-07-19 at 18:17

  Това е филм за свободното време… и като такъв…. е много добър.!!! Не ти "трЕбЕЕЕЕ ЖОКЕР" за да го гледаш….

  Отговор

 • MadMax
  2012-04-17 at 12:20

  Едва вчера го изгледах и то защото го даваха по HBO в удобно време, когато скуката дори може да те накара да отхвърлиш работа за утрешния ден (тоест наистина тежко положение). Лека, забавна и приятна тъпотийка, с изключение на близките кадри на Камерън Диас и жалките опити на голия до кръста Том Круз да изглежда cool.

  Отговор

 • 2012-04-20 at 11:46

  Не се ли кефиш на Диас? :)

  Отговор

 • MadMax
  2012-04-20 at 11:59

  Ами в началото ми беше симпатична, но не знам дали заради лигавите роли или заради злоупотребата с пластичната хирургия (поне така си обяснявам героичната й брадичка в момента) се стигна до момента в който просто не мога да я гледам :(

  Отговор

Коментирайте