Интересно решение са взели разпространителската компания Metrograph Pictures, който стартират своята дейност непосредствено преди пандемичните години и са част мениджърския екип на нюйоркското кино Metrograph theater (в техния каталог има филми на Клер Дени, Ерик Ромер и др.). Като екип, подкрепящ независимото кино, те са решили да се доверят на единодушното всеобщо одобрение от страна на публика и специалисти на фестивала SXSW в Остин и са взели правата за показ на филма на Дерик Б. Хардън и Кристъл Мозел The Black Sea.

Ако нещо ви се струва подозрително познато, това е името на нашето си, българското море в заглавието, а още в първите кадри на трейлъра се чува родна реч:

The Black Sea разказва за Халед – чаровен мечтател от Бруклин, който попада в малък град на брега на Черно море, след като се е поблазнил от предложение за сериозна финансова облага. Той се оказва единственият афроамериканец в градчето и бързо се превръща в център на вниманието. Пътешественикът не разполага с нищо друго, освен с уменията си за оцеляване, придобити из улиците на Ню Йорк. В опит да си намери дом и възможност за съществуване, той среща хора, които не е подозирал, че могат да му помогнат по пътя за осъществяване на мечтите му…

В актьорския екип на The Black Sea са режисьорът Дерик Б. Хардън (рапър, работил с У-Тенг Клан, куратор, актьор) в главната роля на Халед, Самуел Финци, Ирмена Чичикова, Стойо Мирков и др. Продуценти на филма са другият негов режисьор – Кристъл Мозел и Изабела Ценкова, които заедно са работили и по пълнометражния документален дебют на Мозел The Wolfpack, спечелил голямата награда за американски документален филм в Сънданс през 2015 година. Сред изпълнителните продуценти на американско-българската независима копродукция са Джонас Карпиняно, Тед Хоуп, Андреа Лейбоф, Дана Хог, Джош Питърс, Рибна Ричитело и Тед Райт.

След обиколка из американските фестивали – South by Southwest през март, Сиатъл през май, Нашвил през септември и още четири форума през октомври – New/Next FF, Мил Вали, Хартланд, Ню Хемпшир и Сан Диего, премиерата на The Black Sea на кино в Metrograph, Ню Йорк е на 22 ноември 2024.

След обиколка из американските фестивали, сред които South by Southwest, Сиатъл и Нашвил, The Black Sea ще дебютирана кино в Metrograph, Ню Йорк на 22 ноември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *