В навечерието на десетото издание на Синелибри, което ще предложи на зрителите богата палитра от литературни адаптации за голям екран, обръщаме поглед към нови акценти в програмата!

Непосредствено след премиерата на новия филм на Теодор Ушев на кинофестивала в Торонто ще се състои националната му премиера в рамките на Синелибри. Става дума за късометражния филм Вълкът, адаптация по разказ на Емилиян Станев, известен с анималистичната и социалната си проза. Използвайки новаторска техника, Теодор Ушев предлага омагьосващо преосмисляне на вечния конфликт между природата и човечеството. Премиерата на 14 октомври в кино „Одеон“ ще бъде съпроводена с разговор със световноизвестния режисьор аниматор и с прожекция на други негови филми, вдъхновени от литературни произведения, в т.ч. Сомнамбул (Федерико Гарсия Лорка), Физика на тъгата (Георги Господинов), Третата страница от слънцето“ (по мотиви от Библията).

На 19 октомври в кино „Люмиер“ ще представим българската драма Заведи ме вкъщи, адаптация по едноименната повест на Михаил Вешим, подходяща и за деца, и за възрастни. Главният герой е дете в неравностойно положение, което по случайност става участник в популярно телевизионно шоу. Актьори като Алекс Маринов, Асен Блатечки, Койна Русева, Китодар Тодоров, Албена Колева и Петър Калчев са сърцето на този филм, засягащ тревожни теми и проблеми на съвременните общества. Режисьорът Мартин Геновски и част от звездния екип лично ще представят екранизацията, с нас ще бъде и самият Михаил Вешим.

На 12 октомври в 13:00 ч. Каза Либри ще се преобрази в ателие за стоп моушън анимация!  Това е забавен и достъпен за децата процес, който развива въображението и креативността, насърчава умението за работа в екип и учи на планиране и организация. След ателието ще се насладим на семейния филм Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи? на режисьорите Амандин Фрьодон и Бенжамен Масубр. Събитието е предназначено за деца на възраст над 5 години, придружени от родител, а броят на местата е ограничен. Освен че ще си тръгне със собствен анимационен филм, изработен в ателието, всеки малчуган ще получи книга като подарък.

С това изненадите за невръстните зрители не се изчерпват. Програмата на фестивала включва и най-новата адаптация по книгата Бамби. Историята на един живот в гората на Феликс Залтен. След известната анимация на Дисни идва ред на игрална приключенска драма, която пленява с автентичността си – децата ще видят истинска сърничка, заобиколена от други истински животни в истинска гора. Разказана с омагьосващия глас на Милен Фармер, тази версия на Бамби, дело на режисьора Мишел Феслер, успява да възроди магията и емоцията на оригиналната история.

Специален акцент в програмата е празничното излъчване на Закуска в „Тифани“ – това е филмът, който откри Синелибри преди 10 години. Още тогава прожекцията беше съпроводена от елегантен пърформънс, вдъхновен от филмовото съдържание, и сега, 10 години по-късно, когато фестивалната публика е нараснала 10 пъти, ще се пренесем отново в атмосферата от култовата лента на Блейк Едуардс. Освен че ще видят филма, на 20 октомври в Топлоцентрала зрителите ще присъстват на зрелищно модно шоу, гарнирано с изненади от организаторите. Така ще отбележим и 100-годишнината от рождението на неповторимия стилист Труман Капоти, един от колосите на американската литература. Гостите ще имат достъп и до новото издание на новелата Закуска в „Тифани“ – разказ за нестихващия копнеж по свободата и за дома като място, където се чувстваш в хармония със себе си. Събитието се провежда в сътрудничество с Fashion Days.

Повече информация за филмовата програма и за десетките предстоящи специални събития ще намерите на уебстраницата на Синелибри. Билети може да закупите от касите на съответните киносалони или оттук.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *