Всички знаем, че правенето на филми е сложна работа и сравнително често се обявяват редица проекти, които по ред причини в крайна сметка не се осъществяват. Преди известно време споделихме любопитно звучащата идея за филм, в който Кари Фукунага щеше да режисира Том Харди и Махършала Али. В крайна сметка по всичко личи, че 77 Blackout е изпаднал от всички планове и никога няма да бъде направен, но пък Фукунага и Харди очевидно са решени да работят заедно и вече са набелязали следващия си съвместен проект.

Филмът се нарича Кръв по снега (Blood On Snow) и е адаптация на едноименната книга на скандинавския крал на криминалната литература Ю Несбьо. Интересното е, че от години различни хора се опитват да екранизират именно тази творба – то не беше Тоби Магуайър, дори Леонардо ДиКаприо. Видно е защо толкова хора се интересуват от екранизацията именно на Кръв по снега – историята звучи интересно, книгата има и продължение, а самият Несбьо има отдадена аудитория от читатели, които вероятно чакат с нетърпение читава англоезична адаптация на творбите му, след провала на Снежния човек.

В новата адаптация на Кръв по снега, Фукунага ще режисира любимеца ни Том Харди и Арън Тейлър-Джонсън, когото познаваме от години и който сякаш все е на ръба на това да стане голяма звезда (около него, разбира се, се въртят слухове за Бонд), но за момента сякаш не успява супер добре да си избере проектите, които води (в тези, в които е поддържащ персонаж, е великолепен, например незабравимия Мандаринка в Bullet Train). Харди и Тейлър-Джонсън биха могли да влязат във впечатляващо екранно съревнование, предвид, че ще заемат интересните роли на наемен убиец (Тейлър-Джонсън), който не си вярва много, но пък има непропукваем морален кодекс и шефът му (Харди), който му поръчва да направи убийство, с което убиецът не е съгласен.

Можем само да стискаме палци на тази толкова некъсметлийска история най-сетне да получи обещаната си холивудска адаптация със страхотни актьори и добър режисьор на върха. Имаме усещането, че това е екип, който наистина има как да доведе Кръв по снега до екран по един впечатляващ начин и най-сетне подобаващо да представи Ю Несбьо и творбите му на огромната американска публика.

Със сигурност ще следим за новини около проекта, особено по-късно тази година, когато се очаква да започнат снимките.

Ето го и официалният синопсис на книгата:

„И така, да обобщя: не умея да шофирам дискретно, мек съм като памук, бързо хлътвам, лесно ми пада пердето и съм пълна скръб в сметките. Попрочел съм това-онова, но знанията ми са много оскъдни – и то все в непрактични области. И пиша по-бавно, отколкото растат сталактитите.

За какво тогава, дявол го взел, човек от сорта на Даниел Хофман може да използва некадърник като мен?

Вероятно вече и сами сте се досетили за отговора: за мокри поръчки.

Само че новата поръчка на Хофман никак не ми хареса.

Възложи ми да очистя жена му.“

С Кръв по снега „властващият крал“ на скандинавското криминале Ю Несбьо напуска познатата вселена на инспектор Хари Хуле и ни поднася задъхан, мрачно лиричен, самостоятелен роман. В центъра му е Улав – наемен убиец, който отвежда читателите по неочаквана пътека, между смъртта и любовта…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *