Понякога на фестивала в Кан излизат филми, които не са лесно обясними и вероятно ще обидят или разстроят много хора, което може и да е част от причината френската публика да се влюбва в тях. Без съмнение един от филмите от тазгодишния Кан, който най-много нямаме търпение да гледаме и който моментално се вписва в тази категория е The Substance.

Припомняме, че The Substance е феминистки „боди хорър“, където Деми Мур е актриса, която се притеснява за намаляващите си кариерни проспекти, когато получава мистериозен пакет с оферта – опитай тази „субстанция“, която ще изведе твоята по-млада, по-красива, по-добра версия напред. Каква е уловка обаче? По-младата версия, изиграна от Маргарет Куали, има право на същото време „навън“, колкото и истинския човек.

Когато видяхме първия кратък тийзър, пуснат още по време на фестивала, когато стрийминг платформата за независимо кино MUBI купиха правата за разпространение, предположихме, че успехът на този филм ще зависи най-вече от баланса между хорър и феминистки послания за женското тяло и как то се разглежда от обществото. В новия трейлър виждаме, че филмът има още много неща да предложи – от черно като катран чувство за хумор, през строго стилизирани кадри до загатване на кървав и динамичен финал.

Вижте новия трейлър сега:

Всичко, което виждаме, е като по поръчка направено за нас. Ясно е, че този филм няма да е за всеки и ще си остане гледан само в средите на киноманите, но ни се струва, че за тези от нас, които ще разберат за него, ще е от най-интересните произведения на годината. Стискаме палци да можем да го видим възможно най-скоро дори и на стрийминг, тъй като за момента MUBI са обявили само щатска премиера в киносалоните (несъмнено в опит да опипат почвата за награди). Дотогава обаче предлагаме всички заедно да се насладим и на официалния синопсис, написан като реклама на „Субстанцията“:

Мечтал ли си някога за по-добра своя версия? Ти. Но по-добър във всяко едно отношение. Сериозно. Трябва да опиташ този нов продукт. Казва се „Субстанцията“. ПРОМЕНИ ЖИВОТА МИ. Произвежда едно ново „ти“. Едно по-младо, по-красиво, по-перфектно „ти“. И има само едно правило – споделяте времето си. Една седмица за теб. Една седмица за новото „ти“. По седем дни на всеки. Един перфектен баланс. Лесно е. Нали? Ако уважаваш баланса …. какво би могло да се обърка?“

The Substance е написан и режисиран от Корали Фаржа. В главните роли са Деми Мур, Маргарет Куали, Денис Куейд, Хюго Диего Гарсия, Филип Шурер и Джоузеф Балдерама.

MUBI ще пуснат филма по кината в САЩ на 20 септември, след което ще се ослушваме за стрийминг премиерата му.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *