Dance first. Think later. It’s the natural order.” – Самюъл Бекет

Всеки творец има своите проблеми. Дали ще са от емоционално или психическо естество, или на ниво физическо оцеляване – те неизбежно влияят върху всичко, което се излива на платното с помощта на четки и бои, като ноти със съдействието на музикални инструменти, върху белия лист с помощта на перо, пишеща машина или компютър…

Биографичните драми понякога напомнят на приключенски истории със супергерои – особено когато са посветени на автори, променили с творбите си представата за света на няколко поколения. В случая с Dance First във фокуса на разказа е поставен животът на ирландския носител на Нобелова награда за литература Самюъл Бекет.

Под светлините на прожекторите за тази впечатляваща ретроспекция, проследяваща живота на прочутия писател и драматург, застава чудесният Гейбриъл Бърн. Почитатели сме на неговото благородно излъчване и майсторските му превъплъщения, като допълнително обещание за прецизност и професионализъм е ръководителят на творческия екип на филма – режисьорът Джеймс Марш (Теорията на всичко – с пет номинации и една награда „Оскар“, The Mercy с Колин Фърт и Рейчъл Уайз, King of Thieves с великия Майкъл Кейн). Ето какво гласи официалният синопсис на новия му проект:

Литературният гений Бекет е бил какъв ли не в различните периоди на живота си: „бонвиван“ в Париж, борец от френската съпротива през Втората световна война, драматург, носител на Нобелова награда, неверен съпруг, дори отшелник. Но въпреки съвсем заслужената световна слава, той е човек, абсолютно наясно със собствените си недостатъци. Взел заглавието си от прочутия цитат на Бекет „Първо танцувай, после мислѝ“, филмът е задълбочен разказ за живота на един от най-забележителните творци на ХХ-и век.

Както видяхме, главната голя е поверена на Гейбриъл Бърн, а негови партньори са Сандрин Бонер, Ейдън Гилън (в ролята на Джеймс Джойс), Брона Галахър, Максин Пийк, Лиса Дайър Хог, Фьон О’Ший (в ролята на младия Бекет) и др.

Представен премиерно миналия септември на фестивала в Сан Себастиан, Dance First ще се появи на екран в кината на САЩ на 9 август, а от 16 август ще може да бъде гледан и в различни платформи за VoD.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *