Изминаха години, откакто Арго спечели всяка награда, която срещна по пътя си и накрая се увенча и с „Оскар“ за Най-добър филм – естествено, това беше филм, практически направен да се хареса на Академията, които знаем, че не обичат нищо, колкото филми за важността на филмите. Първоначалният сценарий на Арго е вдъхновен от статия на Джошуа Беърман, публикувана в Wired и ще ни бъде интересно дали друга негова статия, този път от Playboy, на любопитно подобна тематика, ще предизвика същия фурор.

Въпросната статия на Беърман е адаптирана в сценарий за минисериал по Apple TV+, наречен The Big Cigar. Историята разказва за създателя на Партията на Черните пантери Хюи Нютън и как тормозът и преследването, на които ЦРУ го подлагат, довеждат до бягството му от Щатите в Куба с помощта на своя добър приятел и филмов продуцент Бърт Шнайдер, известен с подкрепата си за провокативни филми като Easy Rider и Five Easy Pieces.

Наблюдаваме сериозно засилване на интереса на Холивуд към Партията на Черните пантери, смятана от някои за терористична организация, а според други, този им образ е резултат от влиянието на ЦРУ и тяхната пропагандна машина. При всички случаи обаче в хрониките на радикалната лява организация съдържат в себе си множество изключително интересни истории на революционери, които са се опитвали да намерят път към по-добър живот за собствената си общност. И докато Judas and the Black Messiah, разказващ за съпредседателя на партията Фред Хемптън, беше напълно сериозен и искаше да покаже реториката на партията, ни се струва, че The Big Cigar ще заложи доста повече на хумора и куриоза, завъртял се около Нютън, докато той се опитва да избяга в Куба.

Вижте трейлъра сега:

Моментално виждаме приликите с Арго, като е любопитно, че има две подобни истории, но този път ЦРУ е от обратната страна на действията. Като цяло The Big Cigar ни се струва интересен и забавен, като се загатват някои доста по-дълбоки теми, но в крайна сметка основното изглежда е любопитната история и нейното развитие.

В допълнение, Андре Холанд, който е в главната роля, е винаги интересен за гледане и ще се радваме да го видим и в един такъв сериозен проект със значителен бюджет. За момента Apple TV+ държат доста високо ниво на продукциите си (с малки изключения) и смятаме, че има повод за надежда. Другият ни любимец Дон Чийдъл пък е изпълнителен продуцент и режисьор на някои от епизодите, което също ни радва.

The Big Cigar е с шоурънър Джанин Шърман Бароа, работила по Claws и Self-Made. В главните роли са Андре Холанд, Алесандро Нивола, Тифани Буун, Марк Менчака, Моузес Инграм и П. Дж. Бърн.

Първите два епизода от общо шест ще дебютират в платформата Apple TV+ на 17 май.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *