Прожекции на шедьоври с Катрин Деньов в зала „Славейков“

Вечната Катрин Деньов“ се казва поредицата с прожекции на класики, с която Френският институт ще зарадва ценителите през април. Програмата започва тази вечер в зала „Славейков“ в София от 18:30 часа с мюзикъла Шербургските чадъри на Жак Деми, останал емблематичен за редица поколения, с мелодии, композирани от Мишел Льогран. Ретроспективата продължава в събота на 6 април от 19 часа с абсолютния шедьовър Дневна красавица на испанския режисьор и виртуоз на сюрреалистичния спектакъл Луис Бунюел, в който актрисата, в разцвета на красотата си, интерпретира ролята на своенравна жена с лоша репутация.

В Шербургските чадъри се срещаме с Жьоньовев, която отчаяна, вижда как нейният годеник заминава на фронта в Алжир. Майка й, почти разорена, я подтиква към богатия Ролан Гасар… След Лола и Заливът на ангелите, Жак Деми съчинява, заедно с Мишел Льогран, причудливо и уникално преживяване: изцяло изпята мелодрама, наподобяваща банална опера. Лудо харесван или осмиван, филмът се превърна в световна референция в седмото изкуство.

В Дневна красавица Катрин играе Севрин – красива млада жена, която живее със съпруга си, с когото никога не е имала физически отношения. Във фантазиите си тя си представя различни садо-сексуални срещи. Когато разбира, че нейна позната работи като проститутка, тя също отива в публичен дом, където прекарва следобедите, а вечер се прибира при съпруга си. Първоначално срамежлива и неотзивчива, постепенно тя се отпуска и става любимка на много клиенти. В живота ѝ настъпва обрат, когато дребният престъпник Марсел се влюбва в нея и я иска само за себе си. В света на Севрин обаче границата между фантазията и реалността невинаги е очевидна.

На 12 април от 18:30 ч., Последното метро на Франсоа Трюфо събира за пръв път актрисата с Жерар Депардийо. С този филм те завоюват десет отличия Сезар, между които наградата за най-добра актриса за Катрин Деньов.

Шербургските чадъри

На 13 април от 19:00 ч. Френският институт представя Индокитай на Режис Варние – митичен филм разказващ романтична история на фона на исторически събития, който ни отвежда в далечните земи на колонизирания Индокитай. За изиграването на тази независима, силна, но и чувствителна роля, Катрин Деньов е отличена с втори Сезар за най-добра актриса през 1993.

Следващата седмица, на 19 и 20 април, специалната месечна програма с два по-близки до съвремието филма. Сбогом на нощта, осми филм на Тешине с нейно участие, насочващ вниманието ни към ислямската радикализация, и Истината – първият филм на френски език на японския режисьор Хирокадзу Корееда, който тя озарява в компанията на Жулиет Бинош.
И накрая, най-последният ѝ филм, комедията Жената на президента на Леа Доменак, в който актрисата се подвизава в тайорите на Бернадет Ширак, чийто прожекции бяха изцяло разпродадени на премиерата в България през ноември миналата година, на Френския филмов фестивал-Киномания.

От митичните ѝ дебюти до съвременните ѝ проекти, тази поредица от филми проследява кариерата на една актриса, която винаги е била влюбена в киното. Открай време тя е едновременно навсякъде. По булевардите, на кориците на списанията, в киносалоните и по телевизията, при Гарел или Бери. Вездесъщият талант, който Катрин Деньов тъй щедро раздава, продължава да радва зрители от няколко поколения по цялата планета.

Една от кралиците на френските филми от 60-те и 70-те, тя обединява екранен аристократизъм и еротичен магнетизъм – след над 130 роли Катрин все още няма намерение да позволи за нея да се говори само в минало време.

В личен план Катрин Деньов има сключен един законен брак – с лондонския фотограф Дейвид Бейли /1965-1972/. Преди това преживява страстна връзка с режисьора Роже Вадим, от когото е синът ѝ Кристиан Вадим. През 1971, когато все още официално е съпруга на Дейвид Бейли, среща Марчело Мастрояни. От него ражда дъщеря си Киара Мастрояни. От двете си деца има общо пет внука. Катрин Деньов е съжителствала също с режисьора Хю Джонсън. Бурната ѝ връзка с Жерар Депардийо продължава десет години, а през следващите седем актрисата се свързва с журналиста Пиер Лескюр.

Хората си мислят, че я познават и знаят много за нея, но това изобщо не е така. В нея живеят две жени и на двете не им харесва да бъдат Катрин Деньов. Забавно е да се работи с нея. Понякога е твърде директна и може да ти каже нещо неприятно, но това не е толкова важно. Важното е, че тя има силно присъствие. Невероятна е! Тя е стопроцентова жена и това е много приятно“, казва за нея Депардйио. А Франко Неро изрича: Във филма „Тристана” на Луис Бунюел има сцена, в която Катрин Деньов стои гола до прозореца и гледа към младеж на площада, който също гледа към нея с надеждата да я види без дрехи. В този миг камерата фокусира върху лицето ѝ. Това бе най-секси кадърът, който съм виждал, без да всъщност да показва нищо. Винаги ще помня такива сцени.“

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *