Няколко интересни идеи се въртят като възможности за ангажиране на творческото внимание на прочутия южнокорейски майстор Парк Чан-уук (Oldboy, Sympathy for Mr. Vengeance, Thirst, Stoker, The Handmaiden, Decision to Leave). Той обмисля екранизация на романа The Ax, все още неозаглавен уестърн в духа на Великолепната седморка, телевизионна версия на своя Oldboy и игрална адаптация на японското аниме Genocidal Organ.

Покрай премиерата на дългоочаквания Съпричастният (The Sympathizer) с любимия Робърт Дауни Джуниър, чиито първи епизод се появи преди известно време в платформата Мах, се заговори за дълго отлаганото желание на режисьора да адаптира романа The Ax на Доналд Едуин Уестлейк, който излиза малко преди края на ХХ век, а екранизацията на Коста-Гаврас Le Couperet (2005) получава две номинации за наградите Сезар.

Уестлейк започва да пише още като тийнейджър в средата на миналия век и до смъртта си през 2008 година е издал повече от 100 романа и книги с нехудожествена литература, подписани от неговото име и с десетки псевдоними. Творбите на супер-продуктивния американски писател, специализирал се в криминалния и отчасти фантастичния жанр, са адаптирани за кино и телевизия от много творци през годините. Корейският новинарски канал Nate съобщава, че след многобройни отлагания работата по The Ax се е възобновила, като Парк Чан-уук е избрал актьорите Лий Бюн-хън (Squid Games, Joint Security Area, I Saw The Devil) и Сон Йе-джин за главните роли на този своеобразен трилър с комедийни акценти. Ако всичко върви по план и снимките започнат през есента или зимата, може би режисьорът ще е готов за фестивална обиколка през 2025 година. Ето какво гласи синопсиса на романа на Уестлейк:

Бърк Девор е мениджър на средна възраст в компания за производство на хартия, но попада на пътя на брадвата за съкращаване на разходите – и е скъратен от работа. След година и половина той все още е безработен и решава да си постави нова цел – с убийствена точност Девор открива седем мъже в заобикалящата го среда, които може би заемат длъжност, която по право би трябвало да се падне на него, и систематично ги ликвидира. Превръщайки се от добре възпитан мениджър в безмилостен убиец, той открива умения, които не е подозирал, че притежава – и се оказва, че всичко му се удава изключителна лекота…

Сигурни сме, че тази история ще получи уникален прочит, благодарение на таланта на Парк ЧанУук и способностите да изненадва публиката с всяка следваща своя творба. Наскоро той разговаря с The New Yorker и сподели, че решението кой от своите проекти ще реализира с приоритет ще дойде в зависимост от възможностите за тяхното финансиране – той се съобразява с реалността и окръжаващия ни свят.

Научнофантастичният роман Genocidal Organ на японския писател и есеист Сатоши Ито, издавал творбите си като Проджект Ито, е посветен на хаоса, в който потъва света, след като в Сараево е взривена самоделна атомна бомба. Всички „големи“ демокрации се превръщат в полицейски държави, а развиващите се страни ги залива неудържима вълна от геноцид. Говори се, че тайнственият американец Джон Пол е предизвикал рухването на световния ред; на специалния агент Клавис Шепърд е възложено да го проследи и да открие истинската сърцевина на повсеместния мрак – един орган, който предизвиква целенасоченото и систематично унищожение.

Романът Genocidal Organ е издаден през 2007 – две години преди смъртта на неговия автор, който е диагностициран с рак и умира на 34 години. 10 години по-късно историята е пресъздадена в пълнометражно аниме от сценариста-режисьор Шюко Мурасе и би било изключително интересно да видим игрална версия на сюжета, реализирана от Парк ЧанУук.

По повод споменатия уестърн на отмъщението не се знае много – освен предположението, че в сюжета ще има бандити, които тероризират малък град по време на гръмотевична буря, като докторът и шерифът на града ще бъдат принудени да оглавят съпротивата и да организират отмъщението. Но пък по отношение на проекта за превръщане на Oldboy в телевизионна поредица подробностите са поднесени от Variety – Парк ЧанУук ще си партнира с Lionsgate Television, за да направят англоезичен сериал по неговия едноименен филм, превърнал се в култова творба почти непосредствено след появата му през 2003 година.

Oldboy бележи пробива на корейския режисьор на световната филмова сцена и помага изключително много за популярността на южнокорейската „нова вълна“ в жанровото кино. Ето какво споделя режисьорът:

Lionsgate Television споделят моя творчески поглед за това как трябва да бъде пресъздаден Oldboy в телевизионната реалност. Очаквам с нетърпение да работя със студио, което застава зад дръзки, оригинални сюжети, които не се боят да поемат всякакви рискове.

Парк ЧанУук ще бъде продуцент на новата поредица; за момента няма сценаристи и режисьори, които да са ангажирани в проекта, но феновете се надяват самият автор на оригиналния филм да поеме част от тези отговорности. И разбира се, крайният резултат да е по-добър от опита на Спайк Лий.

Напомняме отново, че в момента на малкия екран може да се гледа Съпричастният  – дело на Парк ЧанУук, който е и шоурънър, заедно с Дон Маккелър от A24. Някои от другите режисьори на различни епизоди са Фернандо Мейрелес (City of God) и Марк Мънден (Utopia). В главните роли са Хоа Зуанде, Фред Нгуен Кан, Тоан Ле, Ке Дуйен, Сандра О и Робърт Дауни Дж.

Първият епизод се появи на 14 април, сериите излизат всяка неделя, а целият първи сезон ще бъде достъпен в Мах след 26 май 2024.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *