Тъкмо вчера съобщихме за новия проект на Даниелс при Universal, а на скоро спекулирахме и за големия приключенски филм на Дейвид Робърт Мичъл, и ето че днес получаваме поредната подобна новина, дори по-вълнуваща от предишните. Следващият, все още неозаглавен филм на Пол Томас Андерсън бива третиран от Warner Bros. като „event film“, който ще си търси място сред комерсиалното кино. Студиото е дало зелена светлина на режисьора, често асоцииран с обичани, но еклектични среднобюджетни драми, за да снима необуздан личен проект с бюджет от близо 100 млн. долара. Филмът официално ще дебютира на 8 август 2025 и ще получи разпространение на IMAX, което особено много ни вълнува.

Ето тук става още по-интересно – сюжетът на филма не е още ясен, но се спекулира, че става въпрос за осъвременена адаптация на Vineland, култовия роман на Томас Пинчън от 1990. Андерсън е отговорен за Вроден порок, който е великият филм по Пинчън, така че идеята той да се завърне към чудатия свят на постмодерния автор ни вълнува много. Но още по-нереална ни се струва идеята именно този негов филм да бъде показван на IMAX екрани. И все пак A24 успяха да покажат Beau Is Afraid на IMAX, а тук става въпрос за по-голям бюджет и истинско студио, така че не бихме се изненадали да стигне и до нас. Снимките на филма започнаха преди около месец с Леонардо Дикаприо начело на състава, заедно с Шон Пен, Реджина Хол, Алана Хайм и новия талант Чейс Инфинити, за която се спекулира, че може би играе главната роля. Това, което сме видели от тази продукция засега изглежда доста диво, и папараците потвърждават, че би могло да става въпрос за Vineland според цял куп подсказки.

Съществуването на този филм е от само себе си достатъчно вълнуващо, имайки предвид, че Андерсън е един от най-великите режисьори, работещи днес. Но в същото време ни е трудно да не приемаме всичко това като знак за завръщането на определени Холивудски традиции, които ни липсваха доскоро. Самите Warners вече сякаш нямат същата увереност в супергеройските си филми – The Batman: Part II бе изместен с една година от октомври 2025 до 2026, и бе заменен с The Bride! на Маги Джиленхол (също на IMAX!). За сметка на това, те залагат на звезди и на авторски имена, както сякаш прави и остатъка от индустрията. Колкото и неразумно да звучи, падежът на определен тип генеричен, претъпкан Холивудски блокбастър ни дава надежда, че се завръщаме към времето, където на сериозни режисьори им се позволяваше да похарчат пари за нещо истинско.

Дори и не всички да са Опенхаймер и Барби като успех, през последните години получихме Убийците на цветната луна, Вавилон, Не!, Три хиляди години копнеж и Beau Is Afraid, а както и Дюн, няколко Ридли Скот епоса и Ферари. Тази година Кевин Костнър и Франсис Форд Копола се завръщат със собствените си епоси, и освен Даниелс и Мичъл, скоро можем да видим и нови високобюджетни подвизи от Робърт Егърс (Носферату), Понг Джун-хо (Mickey 17), Ари Астър (с нов уестърн), Иняриту, Тарантино и Зак Крегър (Weapons).

Фактът, че дори Пол Томас Андерсън най-накрая получава шанс да похарчи много пари (които ще бъдат загубени) за комерсиален проект (който най-вероятно ще озадачи публиката), означава, че може би сме попаднали в онези редки моменти на турбуленция, в които Холивуд не знае какво да прави, така че решава да подхвърли пари насам натам, надявайки се нещо да бъде успешно. Това със сигурност няма да продължи да дълго, особено ако страстните проекти на режисьорите изгубят толкова пари, колкото историята на киното показва, но докато се случва, надяваме се тези таланти да източат всяка една възможна стотинка от студиата за големите си идеи.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *